Nenapredovanje bebe

Jedan od glavnih pokazatelja zdravlja bebe je dobar “prirast” u težini i dužini. Kada beba lepo napreduje, jedra je i zadovoljna… tu nema mnogo dileme – radi se o zdravom odojčetu!

Foto:Canva

Šta bebi treba da lepo napreduje?

Tek rođenoj bebi je potrebna mama i njeno mleko! To je idealna kombinacija! Podrazumeva se redovno presvlačenje i zdrav bebin san, koji je isprekidan “gladnim” plačem i podojima. Ako mama ima dovoljno mleka, a beba nema zdravstvenih problema – sve je lako, i svi su zadovoljni.

Šta je važnije, težina ili dužina?

U prvim mesecima života, pre svega treba pratiti težinu (telesnu masu) bebe. Važno je i napredovanje u dužini, ali se ono mnogo teže prati, jer nije lako odrediti pravu dužinu odojčeta. Telesna masa je jednostavniji parametar za praćenje. Beba do prvog rođendana utrostruči porođajnu težinu, a poraste samo 25 centimetara! Jasno je šta je lakše izmeriti. Naravno, to ne znači da ne treba meriti dužinu bebe, već da to treba činiti ređe – dakle, u dužim vremenskim intervalima.

Šta je sa obimom glave?

To je merenje koje treba ostaviti medicinskom osoblju! Babica ili pedijatar prate obim glave, a on se uglavnom meri jednom mesečno (kasnije i ređe), osim kada su u pitanju izuzetno retke bolesti – anomalije kostiju glave i mozga (koje se obično prepoznaju pre porođaja, ili u porodilištu).

Kako se najbolje prati napredovanje bebe?

Podeli:

Komentari

 1. maria-radenkovic says:

  molim pedijatra da mi da neki koristan savet. nasa beba (11 meseci) ima samo 7,5 kg. rodjena je sa 35oo g. zadnji mesec nije napredovala ni grama, cak nije ni porasla. inace je vrlo ziva, vesela i samo sto nije prohodala. sta da radimo da bi bolje jela jer nece ni mleko da pije a hranu koju joj spremamo jedva par zalogaja pojede. pozdrav

  • MojPedijatar says:

   Prvi korak je pregled deteta (uz krvnu sliku i pregled mokraće, ako zatreba). Mora se videti postoji li neki problem koji uzrokuje loš apetit.
   Ukoliko je beba zdrava, onda NEMA druge nego da se beba strktno uobroči (tri glavna obroka i dve užine od kojih bar jedna mora biti “čisto” voćna) uz pridržavanje principa zdrave ishrane. Podrazumeva se strpljenje i upornost.

  • zorica says:

   moja beba 8.12.puni 8meseci,rodjena je sa 2600,do sada je napredovala po 1 kg,medjutim zadnjih 2 meseca ukupno je dobila samo 200 gr,ima sad 6800g,dojim je i dohranjujem kasicama,pedijatar se takodje zabrinuo ovim nenapredovanjem,molim vas recite mi dal imam razloga za paniku vec sam u panici,radili smo krvnu sliku ok je,inace je zdrava vesela ali je bas muce zubici.

   • MojPedijatar says:

    Nastavite dojenje uz nemlečnu hranu, pa da se za 4 nedelje opet izmeri beba! KAd je beba vesela i aktivna, a krvna slika OK, može još malo da se sačeka, naročiti kad se ima u vidu da nicanje zubića skoro uvek može da smanju unošenje obroka.

  • elmina says:

   postovanje moja je beba rodzena 4.000kg a 57 cm isasli smo iz bolnice sa 3.900 a deda sad ima 6 mjeseci i 13 dana sve je dobivala po 300gr ili po 2oo gr a nekad i manje sada ima 6kg i 100 gr a krvna slika i zeljezo su joj super i nosila sam 3 jutra mokrecu i tije ok neznam vise sta da radim a nije popasna da jede aktivna je vesela spava po celu noc guce i toje to hvala

   • MojPedijatar says:

    Vaš pedjatar treba da pregleda bebu i da se napravi detaljan plan ishrane.

    Beba ipak ne napreduje dovoljno, a bez pregleda i uvida u dosadašnji režim hranjenja se ne može napravit ispravna procena.

 2. ivana-sazdanovic says:

  Molim vas za savet.Imam bebu od pet nedelja rodjen je sa 2760,a na otpustu imao 2630!Za mesec dana je napredovao 1000g,medjutim moja beba se hrani adaptiranim mlekom aptamil i jede 90ml oko 7-8 puta,a na uputstvu pise da bi vec trebao da jede 5-6 puta po 120ml,mozete li mi reci da li je to u redu,inace je zdrav i veoma lepo napreduje!Hvala unapred

 3. mica-paunovic says:

  Poštovani,imam bebu od osam meseci,rođena je sa 3 500 gr,sa šest meseci je imala tačno 7 kg,dojim je još uvek(ujutru i uveče obavezno,po nekad i u toku dana)ima tri nemlečna obroka(žitarice,povrće,meso),i voćne užine,vodu pije jedino kašičicom,sad sa osam meseci ima 7 800 gr,meni se čini da je to malo,lepo jede,živahna je,ne miruje ni minut,ali dosta bljucka,nekad bude baš puno,slutim na refluks. Unapred hvala

  • MojPedijatar says:

   Ako mnogo bljucka treba obaviti prvo pregled kod Vašeg pedijatra pa da se vidi ima li elemenata za refluksnu bolest. Ako ima, potreban je pregled i gastroenterologa, a dojenje svakako treba nastaviti.
   Sasvim je moguće da će vaš pedijatar samo sugerisati neku malu korekciju ishrane.

 4. juca says:

  molim pedijatra za savet.imam bebu od 8 nedelja,brine me kad bebu podojim prvo, pa ga dohranim pa kolko on hoce popije mleka,gledam da beba uvek podrigne kad sisa i kad ga dohranjujem,e kad beba podrigne posle par minuta bljucka ali dosta mleka izbaci, meni to nelici na bljuckanje nego na povracanje i to se cesto desava skoro posle svakog hranjenja bebe.inace kad smo bili na pregled i na prvu vakcinu pitala sam pedijatra ona mi je objasnila da beba unosi vazduh prilikom sisanja i da je zbog tog ili zbog grceva jer on ima jace grceve i rekla je da beba ako napreduje sa kilazom da je onda sve uredu.dali je ovo normalna pojava kod beba.

  • MojPedijatar says:

   Da, zaista je tako – ako beba LEPO napreduje ovo NIJE za brigu i radi se o prolaznoj “fazi” bljuckanja koja može potrajati još nekoliko nedelja. Važno je da se beba drži uspravno posle obroka 15-tak minuta, čak iako podrigne pre toga.

 5. lidija says:

  Molim Vas da mi odgovorite, moja beba je danas napunola dva meseca i cini mi se da je postala jako nervozna, dojim je i u toku podoja se buni gura dojku place i kada jede place stavlja pesnicu u usta ja je opet vratim da jede ona vristi, zatim zaspi pa se budi posle sat vremena jede na svaka dva.. cim ustane place, malo je mirna dok je presvlacim i onda opet isto plac jelo plac… Da naglasim da ima problem sa gasovima i to cesto koristimo kapi Espumisan i da nije imala stolicu 5 dana a prethodna je bila zute boje.

  • MojPedijatar says:

   Ovo ukazuje na grčeve (kolike). Ako dete “balavi”, moguće je i da zubići guraju desni (u dubini). Najvažnije je da beba lepo napreduje, a ovo kod ogromne većine beba prolazi za nekoliko nedelja.

 6. lidija says:

  Postovani danas je bebi bila kontrola, rodjena je sa 3450gr a izasla iz bolnice sa 3100. U prvom mesecu je dobila 1100gr a sada sa puna dva meseca i tri dana je dobila 600gr. Doktorka kaze da je malo napredovala tj nije dovoljno za njen uzrast i da opet dodjemo sledece nedelje na merenje. Kaze da ili nemam dovoljno mleka ili beba puno spava. Da li Vi mislite da je 600 gr u drugom mesecu malo? Dojim je i nakon dojenja je ponudim dohranom ali odbija a preko dana spava ukupno 4-5h, dojim je na svaka 2h, jedino nocu spava puna 4h i posle se budi na svaka 2 kako bi jela. Unapred hvala na odgovoru

  • MojPedijatar says:

   Nastavite dojenje! NEMA bolje hrane za bebu, a mislim da je ukupan skor od 1700 g za dva meseca u sasvim dobar i da imate vremena da dalje pratite bebu bez dohranjivanja.
   Merenje bebe na sedam dana se može organizovati i u Vašem domu, ako nabavite vagicu, pa da se prati napredak bebe bez odlaska kod lekara.
   Jedite zdravo, uzimajte što više tečnosti i odmarajte se uvek kad ugrabite priliku, pa da imate dovoljno kvalitetnog mleka.

 7. Lidija says:

  Poštovani,
  Devojcica je rođena sa 3800 g. Isključivo sisa 5-6 puta na dan, na tri sata. Nakon mesec dana (prva kontrola) dodala je 1300g, na drugoj kontroli 1000 g za mesec i po i najzad na trećoj kontroli svega 400 g za mesec dana (uzrast 3,5 meseca 6300g). Pedijatar kaže malo je.
  Jedno vreme je imala grčeve te je možda slabije jela. Ne mogu reći osim toga da ima neki problem što se tiče jela, kaki 2-3 puta na dan, žuto.
  Nakon poslednje kontrole kad je izmereno najmanje napredovanje počela sam da joj dodajem adaptirano mleko. Nije srećna po tom pitanju, vrlo ga retko prihvati, pre na kašičicu nego iz flašice i kad pije to je 20, 30 ml najčešće.
  Osim vage koja pokazuje slabo napredovanje, po meni beba je super. Ako mislite da postoji neki problem, molim Vas za mišljenje. Hvala

  • MojPedijatar says:

   Do sada je vaše dete ODLIČNO napredovalo!

   Beba treba da udvostruči porođajnu težinu sa 5-6 meseci, a to će se SIGURNO desiti! Mislim da nema potrebe da se beba dohranjuje još najmanje 4 nedelje, a onda da se proceni situacija. Ako je beba aktivna, vesela i lepo jede NEMA potrebe da se dohranjuje!

Strana 1 od 3212345>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA