Nenapredovanje bebe

Jedan od glavnih pokazatelja zdravlja bebe je dobar “prirast” u težini i dužini. Kada beba lepo napreduje, jedra je i zadovoljna… tu nema mnogo dileme – radi se o zdravom odojčetu!

Foto:Canva

Šta bebi treba da lepo napreduje?

Tek rođenoj bebi je potrebna mama i njeno mleko! To je idealna kombinacija! Podrazumeva se redovno presvlačenje i zdrav bebin san, koji je isprekidan “gladnim” plačem i podojima. Ako mama ima dovoljno mleka, a beba nema zdravstvenih problema – sve je lako, i svi su zadovoljni.

Šta je važnije, težina ili dužina?

U prvim mesecima života, pre svega treba pratiti težinu (telesnu masu) bebe. Važno je i napredovanje u dužini, ali se ono mnogo teže prati, jer nije lako odrediti pravu dužinu odojčeta. Telesna masa je jednostavniji parametar za praćenje. Beba do prvog rođendana utrostruči porođajnu težinu, a poraste samo 25 centimetara! Jasno je šta je lakše izmeriti. Naravno, to ne znači da ne treba meriti dužinu bebe, već da to treba činiti ređe – dakle, u dužim vremenskim intervalima.

Šta je sa obimom glave?

To je merenje koje treba ostaviti medicinskom osoblju! Babica ili pedijatar prate obim glave, a on se uglavnom meri jednom mesečno (kasnije i ređe), osim kada su u pitanju izuzetno retke bolesti – anomalije kostiju glave i mozga (koje se obično prepoznaju pre porođaja, ili u porodilištu).

Kako se najbolje prati napredovanje bebe?

Podeli:

Komentari

 1. JELENA says:

  molim vas da mi pomognete,moja beba rodjena je sa 3200g.prvi mesec je dodala 700g,drugi mesec isto 700,a treci 650g,onda cetvrti mesec250g.a peti samo 50g .POCELA SAM SA KASICAMA OD 4 MESECA.MOLIM VAS ZA SAVET I AKO JE MOGUCE I AKO POSTOJI ZA BEBU OD 6 MESECI NEKI SIRUP ZA POBOLJSANJE APETITA…

  • MojPedijatar says:

   Nažalostm NEMA efikasnog “pojačivača” apetita!

   Vaša beba zaista ne napreduje kako treba, a to znači da je vreme da se urade osnovne analize (krvna slika i urin) pa da se obavi pregled kod Vašeg pedijatra i onda da se procemi ima li potrebe da dete vidi gastroenterolog. Nešto mora da se menja, ali bez pregleda i analiza je nemoguće utvrditi uzrok nenapredovanja. Nemojte odlagati pregled, jer to neće pomoći.

 2. Lana says:

  Poštovana doktoka,
  molim vas za pomoć i savet. Moja beba je napredovala samo 300 g za mesec dana! Rođena sa 3300g, otpuštena iz porodilišta sa 3110 g, a posle mesec dana samo 3400g! Isključivo sam ga dojila prve četiri nedelje, ali su podoji trajali po čitav dan. Ja sam se bojala da nemam mleka, ali sve pelene koje promenim su pune, sve su mokre i ima oko 4, ponekad i 5 stolica na dan, i to je ono što me najviše zbunjuje, jer to predstavlja jedan od glavnih parametara da pratimo unos mleka ako dojimo. U dogovoru sa pedijatrom sam pre nekoliko dana uvela i dohranu posle podoja, ali beba ne želi dodatnu hranu, Pojede svega 10-15 ml, i vrišti, tražeći opet da siki. Međutim, primetila sam da dojku posle hranjenja traži samo da bi zaspao. Da li je moguće da sam u jednom trenutku za ovih mesec dana počela da gubim mleko, pa se ono kasnije vratilo? Sad imam osećaj da je samo dojenje nedovoljno i da neće napredovati, a on ne pokazuje interesovanje za dohranu. Inače je dosta budan tokom dana. Pozdrav i unapred hvala na odgovoru.

  • MojPedijatar says:

   Nastavite dojenje!

   Nabavite vagu za merenje beba i merite je jednom nedeljno, pre kupanja pa da vidimo kako će dalje napredovati. Ima beba koje “povuku” u drugom mesecu i BEZ dohrane! Zato budite strpljivi, pa da se za 2 do 3 nedelje proceni situacija.

 3. ivana says:

  moja beba je rodjena sa 3800kg u trecoj nedelji yivota dobio je suyenje yeluca deset dana je u kragujevcu bio pod infuyijom i iygubio je 800gr u kragujevcu je dobio pogresnu anesteziju i morali smo u beograd na institut za majku i dete posle uspesne operacije bogu hvala dete se oporavilo interesuje me da li je dovoljno napredovao od tata ynaci rodjen je sa 3800kg a sada sa 10 meseci ima 9 kg dali je to malo.hvala

 4. Nina says:

  Postovani,
  Moja devojčica je rodjena u terminu sa 4,400 kg, 57cm. Imala sam urednu trudnoću, nivo šećera uvek normalan, pritisak normalan. Bebu samo dojim na zahtev, ne dohranjujem veštackim mlekom. Njoj je to dovoljno, bar meni tako izgleda. Za 40 dana je dobila 800 gr, a sada, sa dva meseca ima 5,500 kg. Dakle, 1,100 gr od rodjenja. Da li je to malo? Da li treba da je dogradnjujem, iako imam mleka i više nego što njoj treba? Beba je baš porasla, lepo spava, iako više voli da zaspi uz cuclu nego uz dojku. Hvala unapred na odgovaru.

  • MojPedijatar says:

   Nastavite dojenje, pa da vidimo za 4 nedelje kako će napredovati. Desi se da velika novorodjenčad malčice sporije dobijaju na težin u prvih par meseci.

   Vaše mleko je ZAKON, pa da budete još malo strpljivi sa dohranom.

 5. TINA says:

  Moja beba rodjena 4100 pala na 3750 i sada nakon mjesec i tjedan dana 4450!! petijatar se toliko potrudio da je samo rekao dajte joj bebimil, a ja takooo zelim dojiti. Sto radim??? upomoc!!!!!!! :((((

  • MojPedijatar says:

   NAstavite ISKLJUČIVO dojenje još dve nedelje, pa opet izmerite bebu. Vi se trudite da jedete zdravo, da unosite što više tečnosti i da se odmarate uvek kad ugrabite priliku – to je put ka obilnom i kvalitetnom mleku.

   Ako za dve nedelje ne dobije bar 300 g, ima smisla da se krene sa dohranom, ali SAMO “na kašičicu”, NIKAKO flašicom (to je na žalost put ka prekidu dojenja).

  • Zabrinuta says:

   Poštovani, imam bebu od puna 3 meseca.Rođena je sa 3350gr i 51 cm, otpustena iz bolnice sa 3100.Iskljucivo je dojim. Na prvoj kontroli u savetovalištu sa tacno mesec dana dobila je 950gr, a na drugoj kontroli sa 2 meseca i 20dana imala je 800gr vise, dakle 4850gr.Iako je pedijatar rekao da je ovo odlicno napredovanje za dojenu bebu, meni se cini da slabije dobija.Za poslednjih deset dana je dobila svega 150gr. Pelenica joj tokom noci bude suva, iako cvrsto nocu spava, od 24-06h.U poslednje vreme je razdrazljiva, grize šačice i balavi. Da li je gladna i da li da dodajem dohranu i u koje doba dana?

   • MojPedijatar says:

    Da se nastavi dojenje, a beba da se meri svake 2 nedelje – pa da se vidi kako će dalje ići.

    Ne treba žuriti sa dohranom, a tu odluku treba da donesete zajedno sa Vašim predijatrom.

 6. Jana says:

  Je li vam stiglo moje pitanje.poz

 7. Mila says:

  Postovani,

  Moja beba je rodjena sa 3500 gr, a izasla je iz porodilista sa 3400 gr. Danas ima 3 meseca i 5 dana i danas smo je merili-ima 5300 gr.Dakle od izlaska iz porodilista napredovala je 1900 gr. Da li je to dovoljno, u redu? Napominjem da ima 3-4 stolice dnevno u proseku, iskljucivo sisa na 2-3 sata, poslednji podoj bude uvece oko 22h, pa onda obicno tek oko 5h, tako funkcionise od kraja prvog meseca. Ne primecujem neke znake koji ukazuju na problem, beba je vesela, budi se sa osmehom, ali dosta trpa ruke i palac u usta, rekla bih da je svrbe desni. Kad sisa, poslednjih nedelju dana, sisa na jednoj dojci oko 5 min. i ona je naglo pusti i krene da razgleda svet oko sebe, kao da se naruckala dovoljno. Ja joj ponudim odmah opet, medjutim odbija. Zato sam prinudjena da joj ponudim malo cesce, ne znam u cemu je problem i da li postupam ispravno.

  • MojPedijatar says:

   Beba Vam odlično napreduje!

   Sve što ste opisali je normalno za ovaj uzrast, pa zaista nema mesta za brigu.

Strana 2 od 31<12345>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA