Nedovoljno naspavanu decu hrana više mami?

Istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji dovelo su u vezu dužinu sna kod dece i spremnost da jedu omiljenu hranu i kada nisu gladni.

Foto: Pexels

Utvrđeno je da je kod mališana čije su navike u spavanju i unosu hrane proučavane, a spavali su manje od 11 sati noću bio veći indeks telesne mase (mera težine u odnosu na visinu) nego kod onih koji su spavali 11 sati ili više, javlja Rojters.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti preporučuje 11 do 12 sati sna za decu predškolskog uzrasta.

„Sada već postoji dosta dokaza, i za decu i odrasle, koja ukazuje da veoma kratak ili nedovoljno dug san povećava želju za hranom“, rekla je Lora Mekdonald, vodeći autor studije i profesor Univerziteta u Londonu.

Prema njenim rečima, to je zabrinjavajuće s obzirom na to da živimo u modernom okruženju, gde je ukusna i visokokalorična hrana široko dostupna i jeftina.

Prethodne studije su pokazale da premalo sna znatno povećava šanse da će dete biti gojazno, kako Mekdonald i njen tim ukazuju. Međutim, manje je poznato kako san utiče na svakodnevni unos kalorija.

Nova studija je uključivala 1.008 petogodišnjaka rođenih 2007. godine u Engleskoj i Velsu.

Istraživači su tražili od majki da odgovore na upitnik o ponašanju mališana prema hrani, pošto su već jeli. Pritom je prosečna dužina sna tokom 24 sata za decu koja su učestvoavala bilo 11,48 sati.

Mališani koji su spavali manje od 11 sati noću ocenili su hranu na skali od jedan do pet prosečnom ocenom 2,53, u poređenju sa 2,36 za one koji su spavali 11 do 12 sati, a 2,35 za one koji su imali najmanje 12 sati sna.

„Kod dece koja ne spavaju dovoljno noću, ograničena izloženost ukusnih namirnica u kući može biti od pomoći u sprečavanju prekomernog gojenja“, zaključila je profesorka Mekdonald.

Izvor: RTS

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA