Nar ili morganj ili šipak…

Jedno je od najstarijih vrsta voća poznatih čovečanstvu, izvorno se proširio iz Irana preko Himalaja do severne Indije te nadalje kultivirao na celom mediteranskom području. Ime je dobilo po francuskoj reči : „pomme garnete“ (eng. Sedded apple), što se prevodi kao koštunjava jabuka. U susednim zemljama se najviše uzgaja u južnoj Dalmaciji i Crnoj Gori, na područjima koja obiluju suncem. Biljka je otporna na bolesti i štetočine pa ne zahteva veliko tretiranje pesticidima, tako da nije neophodno kupovati ekološki uzgojen. Sezona mu je od oktobra do januara te ga je najbolje kupovati u tom periodu.

Recepti za decu:

  1. Zeleni kašasti sok  

(Za dve porcije, vreme pripreme: 5 minuta)

Sastojci:
8 šolja (2,5 dcl)organskog spanaća
1 šolja soka od nara
1 šolja smrznutih borovnica (nakon 12 meseci)
1 šolja smrznutih jagoda (nakon 12 meseci)
8 urmi, izrezanih na pola
2 kašike mlevenih lanenih semenki
1/2 avokada (po izboru)

U blenderu sve sastojke izmešati. Vrlo ukusan i zdrav napitak!

  1. Zeleni kašasti sok za prevenciju prehlade
  • 1 šolja soka od šipka
  • 1 šolja kelja (iscepanog na komadiće)
  • 1 šolja smrznutog bobičastog voća
  • 1 kašika mlevenih lanenih semenki

U blenderu izmiksati sve sastojke. Dovoljno za dve šolje.

  1. Namaz  

Sastojci: (zbog zrnaca preporučuje se 3+)

  • ½ šolje svežeg sira (domaći biljni ili drugi po ukusu)
  • 2 kašike meda
  • 2 kašike zrnaca nara
  • 2 kašike mlevenih badema
  • 2 kriške integralnog hleba/presnih krekera

U posudi izmešati sir, med i zrnca te smesu naneti na hleb/krekere. Preko smese posuti mlevene bademe. Poslužiti sa komadićima jabuke ili breskve.

  1. Puding od nara i ananasa

 

  • ½ ananasa
  • 1-2 banane
  • 1 supena kašika nara
  • 2 urme
  • 2 supene kašike čia semenki
  • 1 kafena kašika spiruline

Čia semenke potopiti u 5 supenih kašika vode. Povremeno mešati da se ravnomerno sjedini.

U blenderu izmiksati ananas, banane, spirulinu, urme i polovinu čia semenki. Drugu polovinu umešati u izmiksan puding i ostaviti sa strane ili u frižider da se stegne.

Dekorisati narom ili voćem po izboru.

NB: Umesto spiruline možete koristiti hlorelu ili zeleniš po vašem izboru.

Autorke teksta: Petra Zonjić Smodlaka, pravnica iz Zagreba čija se porodica decenijama bavi uzgojem nara i citrusa u Dalmaciji i Sanja Vesela porodica

Izvor:  Živeti zdravo

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA