Nar ili morganj ili šipak…

Jedno je od najstarijih vrsta voća poznatih čovečanstvu, izvorno se proširio iz Irana preko Himalaja do severne Indije te nadalje kultivirao na celom mediteranskom području. Ime je dobilo po francuskoj reči : „pomme garnete“ (eng. Sedded apple), što se prevodi kao koštunjava jabuka. U susednim zemljama se najviše uzgaja u južnoj Dalmaciji i Crnoj Gori, na područjima koja obiluju suncem. Biljka je otporna na bolesti i štetočine pa ne zahteva veliko tretiranje pesticidima, tako da nije neophodno kupovati ekološki uzgojen. Sezona mu je od oktobra do januara te ga je najbolje kupovati u tom periodu.

Foto: Chanycrystal/flickr

Nar je oduvek bio cenjen kao simbol zdravlja, plodnosti i večnog života, a s pravom možemo reći da po svojim svojstvima pripada supervoću. O njegovoj važnosti govori i podatak da je često bio motiv slikarskog platna, od Rafaela do Cezannea. Koristi se njegov sok, semenke i ulje.

Delovanje mu je mnogobrojno:

  • U borbi protiv anemije
  • Bolesti srca
  • Smanjivanju nivoa lošeg (LDL) holesterola i optimizaciji ukupnog holesterola
  • Kod dijabetesa i limfoma
  • Kod snižavanja krvnog pritiska
  • Antitumorsko delovanje naročito kod raka dojke, prostate i debelog creva
  • Štiti od depresije, osteoporoze i Alzheimerove bolesti,
  • Jača imunitet,
  • Čuva zdravlje zuba,
  • Uništava ešerihiju koli i stafilokoke,
  • Poboljšava erektilnu funkciju te podiže kvalitet spermatozoida, a utiče i na žensku plodnost,
  • Povoljno deluje na pamćenje i funkciju mozga.

Njegova glavna prednost je u jakom antioksidativnom delovanju sa velikim količinama vitamina C, što mu daje snažno protivupalno, antibakterijsko i antivirusno svojstvo. Radi boljeg iskorišćavanja antioksidanasa i vitamina C najbolje ga je konzumirati svežeg, odmah nakon guljenja.

Uz vitamin C (100 g sadrži 16% preporučenih dnevnih količina) sadrži veće količine pantotenske kiseline (vitamin B5) i folne kiseline (B9) te vitamina A i E (vitamin E se retko nalazi u voću i uopšteno u namirnicama, sadrže ga jedino orašasti plodovi), a od minerala posebno mesto zauzima kalijum, a potom magnezijum. U soku se nalaze tri vrste polifenola – tanini, antocijani i elagična kiselina, vrlo moćni oblici antioksidansa koji štite ćelije na molekularnom nivou od razornog delovanja slobodnih radikala. Nar sadrži više antioksidanata od brusnice i narandže, a jedan plod ima tri puta veći antioksidativni potencijal od crnog vina i zelenog čaja. Ovi sastojci se brzo apsorbuju iz sistema za varenje i nisu toksični.

Sadrži fitohemikalije koje podstiču stvaranje serotonina za bolje raspoloženje i estrogena za održavanje koštane mase. Ovo je izuzetno bitno za prevenciju osteoporoze.
Veliku važnost daju mu i punicalagini – materije koje se nalaze samo u naru te su njegov glavni antioksidativni izvor, dok ulje semenki  sadrži vrlo retku masnu kiselinu – punicičnu kiselinu (20%), koja dokazano ima izuzetno protivupalno i antitumorsko delovanje. Često se koristi u kozmetici jer povoljno deluje na tretiranje bora.
Kora ploda je takođe veoma zdrava (sadrži tzv. galotansku kiselinu), a novije studije su pokazale da ekstrakt kore ploda ima uticaj na crevne bakterije, parazite, te poliovirus i virus HIV-a.

Upotreba
Za podizanje imuniteta i prevenciju zdravstvenih poremećaja stručnjaci preporučuju dnevnu konzumaciju 2,5 decilitra sveže ceđenog soka nara.

Čuvanje

Plod nara možete čuvati na sobnoj temperaturi, ali ne direktno na sunčevom svetlu. Za duže skladištenje, u frizideru se može čuvati plod, a sama zrnca se mogu čuvati u frižideru ili zamrzivaču u kesama za zamrzivač.

Trudnoća,bebe i deca

Blagotvoran je u trudnoći, a bebama se već od 8meseci može davati sok od nara i kašica od blendanog nara, dok se cela  zrnca se preporučuju za decu stariju od 3 godine. Dnevna količina soka za bebu od 8 meseci treba da bude najviše 120 ml. Posebno treba obratiti pažnju na alergijske reakcije obzirom može uzrokovati alergije.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA