Namirnice koje hrane mozak: Zdrava hrana-pametno dete  

Kada razmišljamo o idealnom meniju za naše mališane,uvek želimo da izvučemo maksimum iz namirnica i obezbedimo našem detetu dobru dozu kvalitetnih nutritijenata.

namirnice fl dete

Foto: Flickr

Iako najčešće govorimo o namirnicama koje imaju benefite na rast i razvoj deteta u celosti, treba izdvoiti one koji imaju posebne benefite na određene organe i funkcije.

Kojom hranom poboljšati koncentraciju i memoriju Vaše dece?

Mozak je jedan od najgladnijih organa i upravo zato sve ono što jedemo će značajno uticati i na naše kognitivne funkcije. Upravo zato ako želite da se Vaše dete bude bolje u školi, lakše pamti i brže se adaptira na promene, obavezno uvrstite neke od sledećih namirnica u njihov standardni meni.

Omega -3 masne kiseline kao osnovna hrana za mozak

Već je poznato da su Omega -3 masne kiseline neophodne za rast i razvoj mnogobrojnih sistema organa, posebno nervnog i kardiovaskularnog. Upravo zato namirnice koje su bogate ovim kiselina treba da predstavljaju osnovu hrane za razvoj mozga Vašeg deteta.

Losos u tanjiru, bolji rezultati u školi

Neka losos bude Vaš izbor broj jedan kada su Omega -3 masne kiseline u pitanju. Mnogobrojne studije su pokazale da deca koja konzumiraju losos jednom u 7-10 dana bolje rešavaju testove koji zahtevaju mentalne sposobnosti, kao i da brže i efikasnije pamte gradivo u školi.Pored toga, za razliku od ostale ribe, koja često nema ukus po meri dece,  losos ima dosta poželjniji ukus, koji zajedno sa njegovom privlačnom bojom deci deluje kao zanimljiva namirnica.

Kreativni primeri za Losos u meniju vašeg mališana

Kada govorimo o Lososu, uglavnom svi mislimo na parče ribe koje ćemo servirati za ručak sa nekim prilogom od povrća. Pored toga možete  ubaciti nekoliko komadića u salatu, napraviti paštetu i dodati malo senfa ili majoneza i napraviti namaz koji će vase dete obožavati. Dodajte malo lososa u svoju supu od povrća ili napravite potaž od brokolija i lososa i uživajte u novim preukusnim kreacijama.

Svako jutro jedno jaje, organizmu ali i mozgu snagu daje

Jaja su najčešća i najkomotnija namirnica, bez koje ne možemo da zamislimo svoj dan. U raznim oblicima nalaze su u skoro svakom našem obroku, a njegove nutritivne vrednosti su neprocenjive. Pored toga što je značajan izvor proteina, žumance je bogato holinom koji pomaže u razvoju memorije. Bilo da je kuvano, ubačeno u sendvič, salatu, kao kajgana jaje na oko ili deo nekog kompleksnijeg jela, ubacite jaja u svakodnevni meni Vaših mališana.

Šećer, hrana za mozak? Ili mit?

Mnogobrojni sladokusci će se braniti kako je šećer neophodan za dobro funkcionisanje mozga, što je donekle i tačno. Zapravo mozgu je neophodan stalni dotok glukoze, ali to ne znači da ta glukoza treba da dolazi od slatkiša. Najbolji izvor energije za mozak dolazi upravo iz žitarica punog zrna. Pored toga što su bogate vlaknima, regulišu postepen ulazak glukoze u ćelije ( za razliku od slatkiša koji odmah jurnu u ćeliju) a bogate su i Vitaminima B kompleksa, koji imaju blagotvorno dejstvo na celokupni nervni sistem. Ove žitarice su vrlo praktične, lako dostupne i efikasne u svakodnevnoj ishrani.

Podeli:

Komentari

  1. Vesna says:

    Najveci je problem kada dete nije nauceno sve da jede. Nema teorije da se natera i onda je to muka jedna ziva.


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA