MMR vakcina

Kakva je to vakcina? Trostruka zaštita: MMR je vakcina koja sadrži tri komponente («podvakcine»), protiv: Morbila (malih boginja) ; Mumpsa (zaušaka) ; Rubeole.

male boginje

Foto: Flickr

Radi se o virusnim infekcijama, a svaka komponenta vakcine je brižljivo pripremljena da ne izazove infekciju, već odbrambenu reakciju detetovog organizma (što je suština imunizacije).

 • Zašto se daje deci?

Pre uvođenja ove vakcine, ogroman broj dece je oboljevao od navedene tri zarazne bolesti. Morbili spadaju u ozbiljnije bolesti jer može doći do komplikacija ( upale uha, upale pluća ili u najtežim slučajevima upale mozga sa teškom kliničkom slikom i lošom prognozom), pored uobičajene kliničke slike koja obuhvata visoku temperaturu i ospu. Nekome može da zvuči drastično, ali se stvarno umiralo od malih boginja! Zauške su kod jednog broja dece izazivale ozbiljne komplikacije (čak i sterilitet kod muškaraca), a rubeola je jedan od najopasnijih virusa za trudnice i nerođene bebe (naravno, ako je trudnica vakcinisana, ona je zaštićena).

Posle uvođenja ove vakcine, došlo je do neverovatnog smanjenja broja obolelih, kao i komplikacija pomenutih bolesti. Pošto su brojne naučne (epidemiološke) studije potvrdile efikasnost vakcine, ona je postala deo obaveznog programa imunizacije.

 • Kada se daje?

Daje se u drugoj godini života (mada ima zemalja gde se ova vakcina daje koji mesec ranije) – dakle, posle prvog rođendana, u periodu izmedju 13-18 meseca. To ne znači da vakcina mora odmah da se da čim dete «zakorači» u drugu godinu života, ali nema potrebe ni da se nepotrebno odlaže. Važno je da dete bude  zdravo kada se vakciniše!

 • Da li je kasno da se dete vakciniše kasnije – posle treće godine?

Naravno da nije kasno. Ako dete nije dobilo vakcinu u drugoj godini, ona može da se da i kasnije. To, zapravo, nije pravo kašnjenje, jer je imuni (odbrambeni) sistem deteta tada «jači», odnosno sposobniji da razvije adekvatnu reakciju na vakcinu (da se imunizuje). Zato nema dileme. Ukoliko dete nije dobilo vakcinu po kalendaru imunizacije, neka je dobije kasnije! Dete koje primi prvu dozu tek pre polazak u školu treba da primi i drugu dozu posle godinu dana kako bi stvorilo kompletan imunitet.

 • Zašto se, onda, svima ne daje kasnije?

Zato što je nepotrebno izlagati dete riziku da dobije neku od pomenutih bolesti PRE nego što se vakciniše. Činjenica je da su te tri bolesti danas retke, ali aktuelne epidemije malih boginja nas podsete da je vakcinacija zaista neophodna. Zbog velikog broja nevakcinisane dece ovom vakcinom moguće su i veće epidemije.

Podeli:

Komentari

 1. MojPedijatar says:

  Nema žurbe – najbolje na proleće kad prodju jesenje i zimske infekcije

 2. Maja says:

  Imam jedno pitanje u vezi morbila. Sin mi je primio vakcinu u prvoj godini. Sada ima 5 godina, au nasem gradu se pojavila epidemija morbila. Da li je on zasticen ili ne do revakcinacije u sedmoj godini ?

  • MojPedijatar says:

   Nije 100% zaštita, ali je izuzetno mala šansa da se razboli. Idealno bi bilo da se sad obavi revakcinacija.

 3. goran says:

  sin mi je od 1god i 7 mjeseci primio navedenu vakcinu. u roku 24 casa dobio je temparaturu ali ne tako visoku, i ista je skinuta poslije prve noci. medjutim, uporedo sa tim dobio je i nekakav osip po kozi, koji se javlja povremeno, negdje su istaknutei tackice, a dijete se stalno cese po citavom tijelu, a pogotovo po glavi gdje nema osipa. naravno nervozno, slabije jede, nespava. sve to traje vec dva tri dana.

  • MojPedijatar says:

   Ako ova reakcija traje do 48 sata – može se smatrati reakcijom na vakcinu.

   Ukoliko traje duže – treba obaviti kontrolni pregled kod Vašeg pedijatra. Pregled je potreban ukoliko dođe do otoka usana ili kapaka (što se retko dešava)

 4. Jelena says:

  Trudna sam, a test krvi mi je pokazao da nisam ni preležala morbile, niti imam antitela. Ne znam kako nisam vakcinisana, jer moja majka stvarno nije izmišljala (kao što vidim da danas majke neće decu da vakcinišu), nego me je vakc.od svega što joj je tad rečeno. Ja sam 1976.god., a vidim da je vakcin.obavezna od 1971. Sve u svemu, dve stvari me zanimaju. Šta bi se desilo da sad, nedajbože, obolim, peti sam mesec i postoji li vakcina za odrasle, kad budem završila sa dojenjem da budem spremna za narednu trudnoću. Hvala

  • MojPedijatar says:

   U to vreme ova vakcina NIJE bila deo obaveznog programa vakcinacije pa je zato niste dobili.

   Vaša deca će je dobiti, pa ne treba da brinete.

 5. MojPedijatar says:

  Ogromna je verovatnoća da će druga doza izazvata istu ili jaču reakciju! Ovde nema dileme – NE treba rizikovati!

  • milica says:

   Hvala mnogo na odgovoru!
   Potvrdili ste mi misljenje prethodno konsultovanog pedijatra.

   Srdacan pozdrav

 6. jovanna says:

  Na zalost ona je dobila obe vakcine isti dan..sta da ocekujem,na sta da obratim paznju?

 7. sergei says:

  Prvo da vas pozdravim i zahvalim vam se za trud koji ulažete u svoje odgovore preplašenim roditeljima – u koje i sam spadam.
  Već treći dan sam izolovan u sobi sa dijagnozom morbili. Pre toga, po povratku sa puta, bio sam pod temperaturom i nadražajnim kašljem 4 dana pored dece – kako saznajem kasnije u infektivnom periodu bolesti.
  Stariji sin ima 6 godina i revakcinisan je, dok mlađi (14 meseci) nije stigao na vakcinaciju. Supruga i ja imamo veliki strah zbog evealnog širenja ove zaraze na decu. Koji je najbolji način da to sprečimo ili bar prepoznamo i na vreme reagujemo? Da li je vakcinacija mlađeg sina u ovom periodu uopšte poželjna, a imajući u vidu da je možda već “pokupio” virus, ali i njegov produktivni kašalj (koji do duše traje od ranije – pre moga dolaska)?

Strana 5 od 65<<<34567>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA