Šta je laringitis kod dece i kako se leči

Grkljan (larynx) je deo grla i veoma važan organ disajnog sistema. On se se nalazi ispod ždrela i ima bar dve značajne uloge.

Foto: Canva

Prvo, sprovodi udahnuti vazduh u dušnik odakle se dalje vazduh “razvodi” po plućima. Jedan deo grljana (epiglotis) ima važnu funkciju da onemogući zalogaju da “upadne” u dušnik. Ovaj “poklopac” dakle je od izuzetnog značaja za normalano gutanje tečne i čvrste hrane.

Druga funkcija grkljana je stvaranje glasa, pošto se u njemu nalaze glasne žice koje omogućavaju detetu da priča. S obzirom na blizinu nosa i ždrela (dakle spada u gornje disajne organe) grkljan je često na udaru mikroorganizama koji mogu dovesti do zapaljenja – laringitisa (laryngitis). Grkljan je malog promera, pogotovo kod male dece, pa je skoro svako zapaljenje grkljana praćeno otežanim prolaskom vazduha.

Kako nastaje laringitis?

Zapaljenje grkljana je relativno česta bolest dečjeg doba. Kasna jesen i zima su godišnja doba kada se ova bolest ubedljivo najčešće javlja, naročito kada postoje velike temperaturne varijacije. Najčešći uzrok laringitisa su virusi koji se nasele u sluzokoži grkljana, obično dovode do otoka (edema) glasnih žica i dodatno sužavaju promer grkljana. Ova bolest zove i krup (Croup).

Ređi, ali i opasniji uzrok su bakterije (koje predvodi Haemophilus influenzae) koje mogu dovesti do veoma teškog i opasnog oblika laringitisa. Srećom, ova bolest je danas raritet, pre svega zahvaljujući HiB vakcini

Kako prepoznati dete koje ima laringitis – krup (Croup)?

Lako!  – Promukao glas i stridor su karakteristični za upalu grkljana.

Zbog otoka (edema) glasnih žica po pravilu se javlja promuklost, a zbog pomenutog suženja i onako malog prostora, javlja se karakterističan vibratorni zvuk koji se naziva stridor.

Stridor je zapravo treperenje (vibriranje) suženog grkljana koje nastaje kada vazduh pod pritiskom prolazi ka dušniku i dalje u pluća. On se čuje pri udisanju vazduha, ali je najdramatičniji pri kašlju deteta.

Ipak, nije sve tako strašno kao što izgleda! Naime, najveći broj dece ima virusni laringitis (Croup) koji najčešće ide bez visoke temperature, a opšte stanje deteta je i pored kašlja i stridora dobro. Takvo dete je, kad napad kašlja prođe, dobrog raspoloženja, kadkad se i igra, ali obično ne prođe mnogo vremena i sve se iznova ponavlja. Virusi koji izazivaju ovu vrstu laringitisa, iako srodni virusima gripa, su najčešće zadovoljni životom u grkljanu i, za razliku od rođaka koji izaziva grip, se ne šire po okolnim strukturama. Posle nekoliko dana infekcija sama prolazi, ali se postavlja pitanje:

Kada je stvarno opasan – kako izgleda takvo detence koje mora odmah kod lekara?

Retka, ali i veoma opasna upala grkljana je posledica infekcije jednom bakterijom (pomenuti Haemophilus influenzae) koja se brzo razmnožava u grlu i dovodi do dramatičnog otoka baš onog dela koji pri gutanju zatvara grkljan (epiglotis).

Podeli:

Komentari

 1. Marta says:

  Poštovani, moja ćerka ima 6 godina. Dva dana ima povišenu temperaturu oko 38,50 st. uglavnom uveče, jer preko dana nema. Jako kašlje, više je produktivan kašalj. Moram da napomenem da je više puta imala upalu uha. Sada je pregledao pedijatar i konstatovao da su pluća čista, da su uši u redu, i da su krajnici malo crveni, ali nisu gnojni, misli da je laringitis u pitanju. Ona se ne žali ninakavke bolove. Doktor joj je prepisao Sinacilin, interesuje me da li je neophodan tretman antibioticima, i šta bi vi preporučili. Hvala i pozdrav!

 2. mami says:

  moja cera ima 20 meseci. Pedijatar kaze da je upala glasnih zica. Dobili smo amosiklav,brufen,inhalacije,flavamed. Imala je temperaturu prva dva dana,sada nema. Tesko dise hripa,krci. Kada se nakaslje,suze joj krenu koliko je boli i kaze mi gde je boli. Grlo. Glas i nema,tih je. Zapinje da prica. Sta vi mislite? Sta dalje?

  • MojPedijatar says:

   Skoro sigurno se radi o VIRUSNOM laringitisu, a tu je osnovna terapija inhalacije Pulmicortom

 3. Vera says:

  Moje sin koji ima 2 godine, dosao je iz vrtica sa jakim kasljom, bukvalno kaslje na 2 sekunde. Odvela sam ga pedijatru i dr kaze da je laringitis i dala mu pulmicort koji mu je stavrno pomogao, bilo mu je lakse, ali mu je jos dala i urabazon. Interesuje me kad sme detetu da se da urbazon, da li je bilo neophodno da on primi taj urbazon? Jer kod nas tako lako deci daju urbazone, da prosto ne znam sta da mislim. I da li bi trebao pulmolog da pregleda dete koje ima laringitis ili uopste cesto zapusene bronhije, kasalj, a ne da mu svaki cas daju urbazon?

  • MojPedijatar says:

   Pulmicort je DOVOLJNA terapija kod skoro SVE dece sa laringitisom! Kad je dete pospe inhalacije dobro – besmisleno je davati injekcije Urbasona.

   Daleko je bolje imati inhalator, pa kod kuće ponoviti inhalacije Pulmicortom – kako prepiše pedijatar.

   Dakle, inhalacija je DALEKO pogodniji način terapije od injekcija!

   • Dragan says:

    Imam dete od dve godine koji vec drugi put za dva meseca zavrsava u bolnici zbog laringitisa i to pored inhalacije cistim pulmicortom, sto znaci da nije dovoljan samo pulmicort

 4. Amela says:

  Poštovani doktore,moja kcerka,koja ima 5 god,stalno ima problema sa laringitisom. Ispocetka su joj davali inekciju urbazona,a zadnji put nam je dr rekao da joj ukljucim inhalacije dexazon 1ml u 2ml fizioloske,jednom dnevno. Kasalj se nije povukao pa nam je rekao da se inhaliramo na 8h(tako 24h) i onda jos jedna na 24h. Sta vi mislite o toj terapiji i koliko se cesto i dugo smije koristiti? lp

  • MojPedijatar says:

   Umesto dexazona se odavno kpristi Pulmicort – lek koji je BAŠ namenjen za lečenje laringitisa, i stub je terapije ovog oboljenja koje posle punih 5 godina polako prolazi.

 5. MILENA says:

  Poštovani, treba mi vaš savet… Moj stariji sin je non stop bolestan od kad je krenuo u vrtic, ide 5 dana, a posle je dve nedelje bolestan i sve tako u krug… Borim se sa svima u kuci koji mi savetuju da ga ispisem iz vrtica, ali ja smatram da je najbolje za dete od četiri godine da se druzi sa svojim vrsnjacima.. Od juce je opet zakačio virus,kaslje promuklo i slinavi… A pre samo nedelju dana kasljao je skoro tri nedelje… Očajna sam i neznam da li sam u pravu sto ne odustajem od vrtica…

 6. Jelena Jovanovic says:

  Postovani, beba od 5 meseci kaslje vec nedelju dana i danju i nocu, slabo sisa jer je puna zelenog sekreta koji se non stop cisti i zbog toga beba place mnogo vise nego obicno, pedijatar je prepisala inhalaciju fizioloski rastvor 2.5 ml i 3 kapi Berodual-a, od juce se javlja promuklost tj. kad zaplace cuje se blagi plac ili nikakav. Dete nema temperaturu, ne primecujem ni plavilo oko usana. Koliko je opasan laringitis kod beba, da li je do toga doslo i zbog dugotrajnog kaslja i zbog ucestalog placa, da li je potrebno uraditi neke analize krvna slika, bris grla i nosa, s obzirom da nista od analiza pedijatar nije radila, i posto beba ne zna da izbaci slajm kojeg ima puno, da li je bolje ukljuciti antibiotik kako bi se umirio kasalj jer vrlo brzo moze doci do upale pluca ili usiju? Hvala unapred

  • MojPedijatar says:

   Ako bebi sutra ne bude bolje OBAVEZAN je kontrolni pregled, pa da se vidi šta dalje da se radi. Skoro sigurno se radi o virusnoj infekciji, ali ako nema boljitka, treba obaviti kontrolu.

 7. Pedja says:

  Postovani,imam sina od 14 meseci,vec duze vreme ima problema sa skripanjem u grlu,lekari su mu rekli da ima bronhijalnu hiperaktivnost ili happy wizzer,danas je imao gusenje u vrticu,u domu zdravlja su mu dali 5 inhalacija fizioloskim rastvorom i kiseonikom,posle toga su ga poslali u bolnicu i nastavili sa Pulmicortom 0.5. Rekli su da ima Laringitis,blagu temperaturu je imao,jedva dise i plavo mu je oko usta. Recite mi vase misljenje da li ima bakterijski Laringitis? Najvecu temperaturu je imao 37.1. I koje je najadekvatnije lecenje kod bakterijskog Laringitisa? Hvala umapred

Strana 3 od 22<12345>>>