Končići krvi u stolici bebe

Alergijski kolitis je reakcija organizma izazvana proteinima, najčešće proteinima kravljeg mleka. Javlja se kod 2-3% dece, u uzrastu odojčeta i malog deteta do treće godine.

beba

Foto: Flickr

Kod odojčeta do pojave krvi dolazi zbog nezrelog imunog sistema creva, izlaganja većoj količini proteina u sklopu mlečnih formula i povećane propustljivosti crevne sluznice kod različitih crevnih infekcija.

Ova deca izgledaju najčešće zdravo, bez obzira na prisustvo tragova krvi u stolici, a drugi simptomi obično nisu pristni – nema povraćanja, kolika i nadutosti stomaka.  Dolazi do reakcije na sluznici gastrointestinalnog trakta koja još uvek nije dovoljno razvijena, a njenim sazrevanjem dolazi i do prolaska simptoma. Ta krv je sveža, vidljiva golim okom, u vidu končića sa ili bez primesa sluzi, razdvojena od ostatka stolice. Krv u stolici u vidu končića se obično primeti posle 2-3 nedelje od rodjenja, mada se ove tegobe mogu javiti od prvog dana života do šestog meseca, nekada i kasnije. Dodatnu sklonost imaju deca koja su na veštačkoj ishrani u odnosu na decu koju majke doje.

Pojava krvi u stolici je češća kod beba koje su na adaptiranoj formuli zbog različitog odnosa proteina u sastavu mleka. Alergija na proteine kravljeg mleka može se javiti, iako redje i ako je dete isključivo na prirodnoj ishrani majčinim mlekom. Količina proteina mleka iz ishrane majke koja dospe u majčino mleko je mala, ali kod predisponiranih beba može i ta sasvim mala količina dovesti do pojave krvi u stolici.

Do reakcije može doći nekad čak i dok je beba u stomaku.  Postoje dve vrste preosetljivosti na proteine hrane. Jedne su IgE zavisne koje najčešće predstavljaju neposredan odgovor organizma na unet alergen, koje dovode do promena na koži u vidu koprivnjače (urtikarija), ili nekada do otežanog disanja. Odojčad koja imaju krv u stolici obično nemaju promene po koži, dobro napreduju, retko imaju ekcem po licu i nemaju problema sa oteženim disanjem zbog potpuno različitog mehanizma nastanka ove alergije. Simptomi se javljaju postepeno, u početku samo u nekoj stolici može biti prisutna primesa krvi dok vremenom se krv pojavljuje u gotovo svakoj stolici u nešto većim količinama. Iako je prisutna krv u stolici ove količine nisu tako velike i samim tim ne dolazi do pojave anemije.

Svaki pedijatar će sa lakoćom prepoznati o čemu se radi i za ovo stanje postoji i adekvatna terapija. Ukoliko su tegobe malo izražene i krv se povremeno javi, dojenje se u najvećem broju slučajeva neometano nastavlja. Pri izraženijim tegobama, ukoliko majka doji dete potrebno je da se eliminiše potpuno mleko i mlečni proizvodi iz ishrane majke u periodu 3–7 dana, usled čega u najvećem broju slučajeva dolazi do nestanka krvi u stolici, a majka ishranu posle ovog perioda treba da nastavi bez kravljeg mleka, ali sa mogućnošću postepenog uvodjenja mlečnih proizvoda (jogurt, sir, kiselo mleko). Nekada je potrebno da mama duže vremena ne unosi proteine kravljeg mleka u svojoj ishrani.

Ukoliko je beba na ishrani formulom, ili ako se krv u stolici nastavi i posle eliminacione dijete majke, potrebno je davanje proteinskih hidrolizata, specijalnih formula, koje će preporučiti pedijatar u zavisnosti od stanja. Potrebno je oko dve nedelje da se dete privikne na novu formulu a ako dobro reaguje nastavlja se hranjenje dece mlečnim hidrolizatima sve do navršene prve godine života.

Sama pojava krvi u stolici u ranom periodu i prilikom ishrane majčinim mlekom i kod formula, ne znači da će osetljivost na proteine kravljeg mleka ostati zauvek.

U najvećem broju slučajeva se izgubi posle prve godine života i tada treba krenuti sa malim količinama kravljeg mleka koje će se postepeno povećavati do potrebnih pola litra dnevno u ovom uzrastu. Ukoliko se krv u stolici pojavi ponovo treba probati na svakih 3 meseca dok u potpunosti ne nestane. Ova deca mogu imati sklonost ka alergijama drugih proteinskih namirnica tako da uvodjenje belanca, koštunjavih plodova i ribe treba odložiti nekoliko meseci od redovnog vremena kada se ove namirnice uvode u ishranu.

Ukoliko imate nedoumice vezane za alergiju na hranu Vašeg deteta obratite se Vašem pedijatru koji će pravilnim savetom o odabiru namirnica ove tegobe u najvećem broju slučajeva i rešiti.

Milena NikolićAutor: Milena Nikolić, pedijatar

U junu 2020 godine osnovala je Pedijatrijsku ordinaciju ZDRAVO DETE na Vračaru.

2007 - mart 2020 zaposlena u poliklinici Medikom.

Obavila kliničku praksu u bolnicama u Veroni, Rimu i Ohridu. Bavi se naučnim radom i učestvuje na domaćim i međunarodnim pedijatrijskim kongresima. Pohađala predavanja za mlade lekare u Češkoj i Austriji. Specijalizacija iz pedijatrije na Univerzitetskoj dečijoj klinici završena odličnom ocenom.

Piše stručne tekstove iz oblasti pedijatrije za portal www.mojpedijatar.co.rs, časopise Moj pedijatar, Zdravo dete i Pedijatar-dijagnostičko terapijske preporuke.

Kontakt telefon za zakazivanje pregleda: 062/1962221

Podeli:

Komentari

 1. Vesna says:

  Koncici u stolici posle banane su sasvim normalna stvar (nisu to Koncici krvi, već delovi banane) i mogu se pojaviti i nakon uzimanja veoma male količine banane. Zbog toga ne treba brinuti, i naravno da je ne treba izbaciti iz upotrebe. Ali ne treba je davati ni svakodnevno, jer može da stegne stolicu i izazove probleme u praznjenju creva.

 2. Gaga says:

  Moja beba je imala krv u stolici nakon sto sam obilno jela pecurke. Nisam razmisljala, ali koliko znam da su one cist protein.

  • MojPedijatar says:

   To je ZABLUDA! U pečurkama ima VEOMA MALO PROTEINA!

   Da ih NE jedete dok dojite bebu

 3. Suzana says:

  Postovanje .beba mi ima 4meseca i nedelju dana. Pre 4dana pojavilo se malo sluzave krvi u stolici ,inace zelenkasto sluzava je i stolica bila(predpostavljam da je mozda zbog zubica takva stolica )e sad opet juce se pojavilo samo manje i kao tackice krvi ,a evo i danas je kakila 3puta u roku od 1,5vremena u sva tri slucaja se pojavilo po malo takodje.juce sam zvala halo bebu rekla mi je da je to od sekreta posto sam joj ovih dana sipala fizioloski rastvor u nos i rekla mi je da ne brinem,medjutim svaki put kad vidim nije mi dobro . Sad kako je vase misljenje? Hvala unapred

 4. Neda says:

  Postovani, imam sina od 3,5 meseca. Super je napredovao, ali za zadnjih 11 dana samo 50 gr. Tri nedelje je imao ređe i sluzave stolice, jedan dan se javilo dva koncica krvi. Mleko i mlečne proizvode sam izbacila, nema krvi, sluzi slabije, ali je stolica i dalje redja. Brine me sto on i dalje ima jake gasove, tesko kaki, nocu se uvija i ne moze da spava. Da li je to posledica alergije ili su npr grcevi i dalje prisutni? Da napomenem da od skoro dok spava ima nagon da povrati, ali se to ne desi.

  • MojPedijatar says:

   Skoro sigurno su grčevi…dajte bebi probiotik i da se prati. Merenje jednom mesecno je prava stvar za ovaj uzrast.

 5. Kristina says:

  Postovanje. Moja beba ima nepunih 9 meseci. Rodjen je u 37 nedelji, 4,5 meseca sam ga dojila slabije je napredovao pa sam mu uvela dohranu nazalost i tada pocinju problemi sa stolicom. Pio je aptamil pocela sam da uvodim kasice. Jedno jutro se probudio sa tri tackice na licu pedijatar mi je rekao da je ujed i da ne diram da pratim ako krene da se siri da opet dodjemo. Dan pre toga sam uvela kajsiju.Sirilo se dobijemo didermal i ne znajuci poslepodne sam ga izvela malo napolje bilo je suncano,taj dan sam uvela bananu i nocu oko 3 se probudio sa temperaturom 39,5. Inficiralo se i krece proliv kakio je skoro dva meseca po 7,8 puta. Menjali su nam hranu, radili smo alergo test na mleko negativan je, sa bebelakom bez laktoze je kakio do 5 puta. Dva tri puta je bilo koncica krvi.Na ispitivanju u ns na gastroenterologiji ustanovili su da je napravio ranicu sanirali promenili malo ishranu stolica se formirala, prehladio se u bolnici kad smo dosli kuci poceo je da kaslje puno, vec tri nedelje ga inhaliram, treci dan antibiotika je opet bio krvi, prestala sam da dajem i nije bilo. Koristio je bulardi kapsulice nedelju dana, biogaja kapi. Treci je dan kako ne koristi bulardi veceras vidim trag u peleni sa dve tri kapi krvi. Ne znam od cega je sad krv? I sta da radum?Cekamo jos rezultate alergo test na mleko je ok, ali radili smo i na proteine kravljeg mleka. U ns nam je receno da se oseti kiselkost u stolici i da nastavimo bebelak bez laktoze. Takodje i da mu je smanjen rad stitne zlezde, pije eutirox. On ima 5,500 kg rodjen je sa 3180 za koji dan puni 9 meseci. Poceo je pomalo da sedi, radimo vezbice. Danas sam videla i prvi zubic tek malkice je izasao da li to isto ima veze sa stolicama, sekira me sto vec tri nedelje kaslje i sad te tackice krvi. Pije i infatrini nocu i nije mi jasno ako je netolerantan na laktozu infantrini sadrzi laktozu kao i proteine zasto nam je receno da ga ipak pije? Svaki savet mi znaci za celokupnu situaciju. Ocajna mama,pozdrav

  • MojPedijatar says:

   rvo i najvaznije – NEMA mesta za ocak i ovi NISU znaci intolerancije na laktozu. Takođe, par tackica krvi u stolici NE zaslužuju da budu uzrok panike.

   Drzite se saveta gastro-enterologa, koji u ovoj situaciji ima najvažniju ulogu

 6. Ivana says:

  Postovani,moj sin od 2 godine pre nedelnu dana pozalio se na bol u stomaku,jednom je povratio uvece je imao normalnu stolicu u kojoj sam primetila belicastu sluz sa krvi tek sutradan je krenuo proliv,imao je taj dan 6 prolivastih stolica i skoro svaka je bila zuta i sluzava sa koncicima krvi na vise mesta,taj jedan dan je kmao Tt do 38,2! Odradili smo UK-sterilna,stolica na CP negativna,koprokulturu nisu uradili jer kazu radi se samo ako dete ima proliv posto je bio vikend u ponedeljak sam uuela stolicu uali tada je bila cvrsca,da napomenem taj dan kad je povratio jeo je ribu! To se stabilizovalo i opet u petak je imao redju stolicu sa primesama krvi i sluzi ali je i predhodni dan jeo u vrticu riblji namaz! Kks hgb 109 Plt 115,to me brine,stolice nisu bas retke ali imju neki specifican miris nisi smrdljive,budu svetlo zute pa cak i maslinastk zelene! Sta Vi kazete za sve ovo? Hvala

  • MojPedijatar says:

   Da se daje probiotik, a da se NE DAJE riba najmanje 4 do 6 nedelja…i da se prati.

 7. boka says:

  Postovani, imam bebu d 11 meseci, rodjena u 38-oj nedelji sa 2550 hr i 53 cm. Trenutno ima 7 kg i 71 cm. Zdrava beba, mrsavija (takvi smo bili i suprug i ja) motoricki se odlicno razvija, puzim hoda kada je drzimo za jdnu rucicu. Ks dobra. Zivahna, vesela…
  dojena iskljucivo do 5 i po meseci, pa onda postepeno uvodjenje nemlecne hrane. Prva pirinana kasa se osula oko usta. Oko 7-og meseca pri uvodjenju jogurta se osula oko usta, 2 dana. Nakon mesec dana ponovo sam dala jogurt i nije reaovala. Od tada postepeno sve namernice ukljucujuci i mlecne proizvde (osim mleka) i nije imala reakciju. Medjutim u toku poslednjih 5 dana sam 2x (od recimo 10 stolica) primetila u jednom delu normalne stoice malo krvave sluzi, da napomenem da je bila prehladjena, tepmeratura do 38.5, slinavljenjekasalj.. inhalacije, pa bih Vas pitala da li je ta krvava sluz od slajma ili …? Hvala

Strana 3 od 4<1234>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA