Končići krvi u stolici bebe

Alergijski kolitis je reakcija organizma izazvana proteinima, najčešće proteinima kravljeg mleka. Javlja se kod 2-3% dece, u uzrastu odojčeta i malog deteta do treće godine.

beba

Foto: Flickr

Kod odojčeta do pojave krvi dolazi zbog nezrelog imunog sistema creva, izlaganja većoj količini proteina u sklopu mlečnih formula i povećane propustljivosti crevne sluznice kod različitih crevnih infekcija.

Ova deca izgledaju najčešće zdravo, bez obzira na prisustvo tragova krvi u stolici, a drugi simptomi obično nisu pristni – nema povraćanja, kolika i nadutosti stomaka.  Dolazi do reakcije na sluznici gastrointestinalnog trakta koja još uvek nije dovoljno razvijena, a njenim sazrevanjem dolazi i do prolaska simptoma. Ta krv je sveža, vidljiva golim okom, u vidu končića sa ili bez primesa sluzi, razdvojena od ostatka stolice. Krv u stolici u vidu končića se obično primeti posle 2-3 nedelje od rodjenja, mada se ove tegobe mogu javiti od prvog dana života do šestog meseca, nekada i kasnije. Dodatnu sklonost imaju deca koja su na veštačkoj ishrani u odnosu na decu koju majke doje.

Pojava krvi u stolici je češća kod beba koje su na adaptiranoj formuli zbog različitog odnosa proteina u sastavu mleka. Alergija na proteine kravljeg mleka može se javiti, iako redje i ako je dete isključivo na prirodnoj ishrani majčinim mlekom. Količina proteina mleka iz ishrane majke koja dospe u majčino mleko je mala, ali kod predisponiranih beba može i ta sasvim mala količina dovesti do pojave krvi u stolici.

Do reakcije može doći nekad čak i dok je beba u stomaku.  Postoje dve vrste preosetljivosti na proteine hrane. Jedne su IgE zavisne koje najčešće predstavljaju neposredan odgovor organizma na unet alergen, koje dovode do promena na koži u vidu koprivnjače (urtikarija), ili nekada do otežanog disanja. Odojčad koja imaju krv u stolici obično nemaju promene po koži, dobro napreduju, retko imaju ekcem po licu i nemaju problema sa oteženim disanjem zbog potpuno različitog mehanizma nastanka ove alergije. Simptomi se javljaju postepeno, u početku samo u nekoj stolici može biti prisutna primesa krvi dok vremenom se krv pojavljuje u gotovo svakoj stolici u nešto većim količinama. Iako je prisutna krv u stolici ove količine nisu tako velike i samim tim ne dolazi do pojave anemije.

Svaki pedijatar će sa lakoćom prepoznati o čemu se radi i za ovo stanje postoji i adekvatna terapija. Ukoliko su tegobe malo izražene i krv se povremeno javi, dojenje se u najvećem broju slučajeva neometano nastavlja. Pri izraženijim tegobama, ukoliko majka doji dete potrebno je da se eliminiše potpuno mleko i mlečni proizvodi iz ishrane majke u periodu 3–7 dana, usled čega u najvećem broju slučajeva dolazi do nestanka krvi u stolici, a majka ishranu posle ovog perioda treba da nastavi bez kravljeg mleka, ali sa mogućnošću postepenog uvodjenja mlečnih proizvoda (jogurt, sir, kiselo mleko). Nekada je potrebno da mama duže vremena ne unosi proteine kravljeg mleka u svojoj ishrani.

Ukoliko je beba na ishrani formulom, ili ako se krv u stolici nastavi i posle eliminacione dijete majke, potrebno je davanje proteinskih hidrolizata, specijalnih formula, koje će preporučiti pedijatar u zavisnosti od stanja. Potrebno je oko dve nedelje da se dete privikne na novu formulu a ako dobro reaguje nastavlja se hranjenje dece mlečnim hidrolizatima sve do navršene prve godine života.

Sama pojava krvi u stolici u ranom periodu i prilikom ishrane majčinim mlekom i kod formula, ne znači da će osetljivost na proteine kravljeg mleka ostati zauvek.

U najvećem broju slučajeva se izgubi posle prve godine života i tada treba krenuti sa malim količinama kravljeg mleka koje će se postepeno povećavati do potrebnih pola litra dnevno u ovom uzrastu. Ukoliko se krv u stolici pojavi ponovo treba probati na svakih 3 meseca dok u potpunosti ne nestane. Ova deca mogu imati sklonost ka alergijama drugih proteinskih namirnica tako da uvodjenje belanca, koštunjavih plodova i ribe treba odložiti nekoliko meseci od redovnog vremena kada se ove namirnice uvode u ishranu.

Ukoliko imate nedoumice vezane za alergiju na hranu Vašeg deteta obratite se Vašem pedijatru koji će pravilnim savetom o odabiru namirnica ove tegobe u najvećem broju slučajeva i rešiti.

Milena NikolićAutor: Milena Nikolić, pedijatar

U junu 2020 godine osnovala je Pedijatrijsku ordinaciju ZDRAVO DETE na Vračaru.

2007 - mart 2020 zaposlena u poliklinici Medikom.

Obavila kliničku praksu u bolnicama u Veroni, Rimu i Ohridu. Bavi se naučnim radom i učestvuje na domaćim i međunarodnim pedijatrijskim kongresima. Pohađala predavanja za mlade lekare u Češkoj i Austriji. Specijalizacija iz pedijatrije na Univerzitetskoj dečijoj klinici završena odličnom ocenom.

Piše stručne tekstove iz oblasti pedijatrije za portal www.mojpedijatar.co.rs, časopise Moj pedijatar, Zdravo dete i Pedijatar-dijagnostičko terapijske preporuke.

Kontakt telefon za zakazivanje pregleda: 062/1962221

Podeli:

Komentari

 1. boka says:

  Da napomenem da i dalje doojim na zahtev (po 5 min,tako od rodjenja), a to je ujutru i uvece i nekad u toku dana po par puta povuce melkce

  • MojPedijatar says:

   ODMAH da prekinete davanje kravljeg mleka i mlečnih proizvoda na NAJMANJE 3 meseca! posle da se postepeno daje jogurt i da se prati

 2. Danijela says:

  Poštovani imam bebu od 3 meseca samo je dojim kad je imao 5 nedelja pojavila mu se krvanje u stolici jako jako malo 2 tackice počeli smo tad da koristimo bio gaju stolicu je imao svaki dan a krvi svaki 2 ili 3 dan malo mleko ne pijem beba je rodjena s 2670kg u u 36/37 nedelji. Sad ima 5250kg. On je raspoložen smeje se redovno sisa a krv sad ima na svaki 6 ili 7 dan jednom i to isto jako malo 2 tackice a stolicu ima 3 puta na dan nekad i 4 sve zavise. Stolicu smo nosili u laboratoriju za bakterije rezultat je negativan bili na ultrazvuk stomaka sve je uredu dali da nastavim sa bio gajom? Il da probamo nešto drugo? Hvala vam izvinite na dužem tekstu

 3. Ivana says:

  Postovani, primetila sam dva puta u poslednjih mesec dana tacku ili dve krvi u stolici, ali to je bilo jedva vidljivo i jednostavno je proslo.. medjutim danas sam primetila dva puta za redom mnogo vise krvi u stolici( meni mozda od straha to izgleda mnogooo) , sto se tice mlecnih proizvoda sve konzumiram jos od njenog prvog dana rodjenja, Da li je moguce da tek sad desava reakcija?. Beba je inace vesela, normalno napreduje i iskljucivo je dojena. Juce smo napunile cela 3 meseca 🙂 unapred se zahvaljujem za odgovor.

 4. Ana says:

  Da li se u slucaju potrebe izostavljanja kravljeg mleka i mlecnih proizvoda iz ishrane majke, oni mogu zameniti kozjim?

 5. Gorde says:

  Imam beba 4 meseca…na 3 meseca dobili smo pneumonia i dobili smo infuzionu terapiju sa antibioticima.posle 3 .4 dena primetili smo da u stolicu ima krvicu…krv e uvek u stolici kao neka sluz u formi konop..koncici.tretirali smo sa linex kapki oko 15 dna.pa prekinuli.i sad povtorno se javlja krv u stolici..pa davali smo waya probiotik oko 1 nedela i pak ima krv svaki 3 dan ..molim vas za odgovor sta bi moglo biti problem

 6. Tijana says:

  Postovani, imam bebu staru 2 meseca poslednja dva dana u stolici sam primetila tragove krvi, kao mala tackica i koncic iz nje. Inace beba vec 10 dana tesko kaki i ima sluzave stolice. Doktorka pedijatar kaze da je to od nosa sto slini i da mu se sliva i odlazi u stolicu. Pa me zanima vase misljenje vezano za koncice krvi i sluzavu stolicu? Hvala.

 7. Jelena says:

  Poštovana, imam bebu od 12 meseci i bio je nešto kao malo slinav pre mesec dana i odemo pedijatru i ona mu da aerijus, grip stop i fiziomer i još neke hijaluronske kapi. Ja sve to koristila,.kapi malo duže, a aerijus sedam dana. Pluća ok, pio je referum pre toga i stolica je bila jako čvrsta, jedva je kakio. Nakon toga krenu trojke, u toku izbijanja imao je temperaturu jedan dan i poče proliv. Koristili smo iminokid, probiotik, zatim orosal rastvor juče i danas, stolice ređe, vodenaste, zelenkasta jedna, zatim guste i jutros posle 4 dana pronađem sukrvicu i kao končiće od krvi u stolici. Pije aptamil 2 još uvek, jeo je ko i uvek, mada su mu dali čvarke pre tog proliva da proba i neku glupu slaninu jer ” muško ne valja da gleda” ( prostakluci naši)… Nije on to jeo mnogo, ali je probao i ja sve nešto povezujem…Ovdedemo ga jutros u Olge Dedijer i dr kaže da je moguće bakterija Salmonela ili neka druga. Kaže ako se pojavi temperatura da odemo da legnemo u bolnicu. Dali smo privatno kolpokulturu i čekam rezultate. E sad on je imao još dve stolice i malo končića. Dete je relativno veselo. Slabije jede.Zanima me da li to može biti ozbiljno?

Strana 4 od 4<1234

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA