Končići krvi u stolici bebe

Alergijski kolitis je reakcija organizma izazvana proteinima, najčešće proteinima kravljeg mleka. Javlja se kod 2-3% dece, u uzrastu odojčeta i malog deteta do treće godine.

beba

Foto: Flickr

Kod odojčeta do pojave krvi dolazi zbog nezrelog imunog sistema creva, izlaganja većoj količini proteina u sklopu mlečnih formula i povećane propustljivosti crevne sluznice kod različitih crevnih infekcija.

Ova deca izgledaju najčešće zdravo, bez obzira na prisustvo tragova krvi u stolici, a drugi simptomi obično nisu pristni – nema povraćanja, kolika i nadutosti stomaka.  Dolazi do reakcije na sluznici gastrointestinalnog trakta koja još uvek nije dovoljno razvijena, a njenim sazrevanjem dolazi i do prolaska simptoma. Ta krv je sveža, vidljiva golim okom, u vidu končića sa ili bez primesa sluzi, razdvojena od ostatka stolice. Krv u stolici u vidu končića se obično primeti posle 2-3 nedelje od rodjenja, mada se ove tegobe mogu javiti od prvog dana života do šestog meseca, nekada i kasnije. Dodatnu sklonost imaju deca koja su na veštačkoj ishrani u odnosu na decu koju majke doje.

Pojava krvi u stolici je češća kod beba koje su na adaptiranoj formuli zbog različitog odnosa proteina u sastavu mleka. Alergija na proteine kravljeg mleka može se javiti, iako redje i ako je dete isključivo na prirodnoj ishrani majčinim mlekom. Količina proteina mleka iz ishrane majke koja dospe u majčino mleko je mala, ali kod predisponiranih beba može i ta sasvim mala količina dovesti do pojave krvi u stolici.

Do reakcije može doći nekad čak i dok je beba u stomaku.  Postoje dve vrste preosetljivosti na proteine hrane. Jedne su IgE zavisne koje najčešće predstavljaju neposredan odgovor organizma na unet alergen, koje dovode do promena na koži u vidu koprivnjače (urtikarija), ili nekada do otežanog disanja. Odojčad koja imaju krv u stolici obično nemaju promene po koži, dobro napreduju, retko imaju ekcem po licu i nemaju problema sa oteženim disanjem zbog potpuno različitog mehanizma nastanka ove alergije. Simptomi se javljaju postepeno, u početku samo u nekoj stolici može biti prisutna primesa krvi dok vremenom se krv pojavljuje u gotovo svakoj stolici u nešto većim količinama. Iako je prisutna krv u stolici ove količine nisu tako velike i samim tim ne dolazi do pojave anemije.

Svaki pedijatar će sa lakoćom prepoznati o čemu se radi i za ovo stanje postoji i adekvatna terapija. Ukoliko su tegobe malo izražene i krv se povremeno javi, dojenje se u najvećem broju slučajeva neometano nastavlja. Pri izraženijim tegobama, ukoliko majka doji dete potrebno je da se eliminiše potpuno mleko i mlečni proizvodi iz ishrane majke u periodu 3–7 dana, usled čega u najvećem broju slučajeva dolazi do nestanka krvi u stolici, a majka ishranu posle ovog perioda treba da nastavi bez kravljeg mleka, ali sa mogućnošću postepenog uvodjenja mlečnih proizvoda (jogurt, sir, kiselo mleko). Nekada je potrebno da mama duže vremena ne unosi proteine kravljeg mleka u svojoj ishrani.

Ukoliko je beba na ishrani formulom, ili ako se krv u stolici nastavi i posle eliminacione dijete majke, potrebno je davanje proteinskih hidrolizata, specijalnih formula, koje će preporučiti pedijatar u zavisnosti od stanja. Potrebno je oko dve nedelje da se dete privikne na novu formulu a ako dobro reaguje nastavlja se hranjenje dece mlečnim hidrolizatima sve do navršene prve godine života.

Sama pojava krvi u stolici u ranom periodu i prilikom ishrane majčinim mlekom i kod formula, ne znači da će osetljivost na proteine kravljeg mleka ostati zauvek.

U najvećem broju slučajeva se izgubi posle prve godine života i tada treba krenuti sa malim količinama kravljeg mleka koje će se postepeno povećavati do potrebnih pola litra dnevno u ovom uzrastu. Ukoliko se krv u stolici pojavi ponovo treba probati na svakih 3 meseca dok u potpunosti ne nestane. Ova deca mogu imati sklonost ka alergijama drugih proteinskih namirnica tako da uvodjenje belanca, koštunjavih plodova i ribe treba odložiti nekoliko meseci od redovnog vremena kada se ove namirnice uvode u ishranu.

Ukoliko imate nedoumice vezane za alergiju na hranu Vašeg deteta obratite se Vašem pedijatru koji će pravilnim savetom o odabiru namirnica ove tegobe u najvećem broju slučajeva i rešiti.

Milena NikolićAutor: Milena Nikolić, pedijatar

U junu 2020 godine osnovala je Pedijatrijsku ordinaciju ZDRAVO DETE na Vračaru.

2007 - mart 2020 zaposlena u poliklinici Medikom.

Obavila kliničku praksu u bolnicama u Veroni, Rimu i Ohridu. Bavi se naučnim radom i učestvuje na domaćim i međunarodnim pedijatrijskim kongresima. Pohađala predavanja za mlade lekare u Češkoj i Austriji. Specijalizacija iz pedijatrije na Univerzitetskoj dečijoj klinici završena odličnom ocenom.

Piše stručne tekstove iz oblasti pedijatrije za portal www.mojpedijatar.co.rs, časopise Moj pedijatar, Zdravo dete i Pedijatar-dijagnostičko terapijske preporuke.

Kontakt telefon za zakazivanje pregleda: 062/1962221

Podeli:

Komentari

 1. maja says:

  Postovani moja cerkica ima 2 godine, danas sam u jednoj stolici primjetila tackice krvi, stolica je bila malko tvrdja, inace ima po 3, 4 stolice dnevno, odmah sam je povela kod dr i dali su nam da uradimo nalaz stolice, mozete li mi reci dok cekamo sta bi to moglo biti i da li je opasno ? Hvala

 2. Milena milenkovic says:

  Postovani,
  Beba ima 5.5 meseci i na adaptiranom je mleku. Pocela je da uzima kasice i juce je jela bananu. I pojavile su se uvece crne tracice kao crni koncici u stolici i jutros malo. Da li je to alergijski?
  Hvala

 3. Danijela says:

  Moj sin ima 2ipo godine ima krvi u stolici a ponasa se normalno lepi jede neznam sta bi to moglo fa bude

 4. Sladja says:

  Imam bebu od 4meseca.Dojim bebu I dajem dohranu(aptamil).primetili smo da se uznemiri kada kaki,obicno to ide u vreme kada se hrani I onda odbija da pije mleko i 3x u 3dana imao je koncice krvi u stolici,pritom je ona sluzava I u tom periodu bila cesce nego inace…bili kod pedijatra,dali koprokulturu,kks I crp…kks I crp mirni u koprokulturi nije izolovana bakterija ni gljivice..pedijatar nam rekao da predjemo na humanu hipoalergenu formulu.medjutim koristimo to mleko 3dana sada su mu stolice bez sluzi I koncica,nekada zute nekada zelene I dalje place kada kaki I odbija da pije mleko.pedijatar kaze da je moguca intolerancija na laktozu.Zanima me vase misljenje da li da radim neke provere za intoleranciju,da jos malo sacekam da vidim hoce li prihvatiti ovo mleko,kako da znam sta je u pitanju?izvinite na dugom izlaganju.

  • MojPedijatar says:

   Da Vi izbacite mleko i mlecne proizvode iz Vaše ishrane, da nastavite dojenje i da nastavite dohranu HA formulom!

 5. Ivana says:

  Postovani, imam bebu od 8 meseci dojim je u toku noci i preko dana na zahtev ( vrlo cesto ali dojenje ne traje dugo) kada se izmlazam nemam kolicinaki puno mleka oko 60 ml pa joj dajem pred nocno spavanje Hipp organic mleko. Preko dana jede lepo raznovrsno povrce , meso, zitarice a od voca uglavnom jabuku i po malo bananu ostalo voce slabo hoce. Interesuje me da li zitarice tj. 7 vrsta zitarica od Milupe mogu da joj dajem sa kravljim mlekom ili da pravim sa adaptiranim? Hvala na odgovoru

 6. Katarina says:

  Postovana, imam bebu od dva i po meseca iskljucivo je dojim. Beba je dva puta imala krv u stolici par koncica i stolice su joj jako sluzave pri tom u zadnjih par stolica sam primetila kann man neke crne koncice. Sta da radim?

 7. Dobrivoje says:

  Pozdrav,

  beba 6 meseci, inace sisa, imala tragove sukrvice u stolici od kad je pocela da jede cvrstu hranu.( pocela sa 5meseci i 17 dana) To se dogodilo tri puta zaredom od cetvrtog dana uvodjenja cvrste hrane i jos jednom nakon 12 tak dana. Inace dva dana pre ovog zadnjeg pojavljivanja sukrvice, bila je prehladjena i temp. 38. Od tada nemirnije spava. Hvala

  • MojPedijatar says:

   Da se prvo obavi pregled kod Vašeg pedijatra, pa da se vidi šta dalje da se radi.

Strana 2 od 4<1234>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA