Končići krvi u stolici bebe

Alergijski kolitis je reakcija organizma izazvana proteinima, najčešće proteinima kravljeg mleka. Javlja se kod 2-3% dece, u uzrastu odojčeta i malog deteta do treće godine.

beba

Foto: Flickr

Kod odojčeta do pojave krvi dolazi zbog nezrelog imunog sistema creva, izlaganja većoj količini proteina u sklopu mlečnih formula i povećane propustljivosti crevne sluznice kod različitih crevnih infekcija.

Ova deca izgledaju najčešće zdravo, bez obzira na prisustvo tragova krvi u stolici, a drugi simptomi obično nisu pristni – nema povraćanja, kolika i nadutosti stomaka.  Dolazi do reakcije na sluznici gastrointestinalnog trakta koja još uvek nije dovoljno razvijena, a njenim sazrevanjem dolazi i do prolaska simptoma. Ta krv je sveža, vidljiva golim okom, u vidu končića sa ili bez primesa sluzi, razdvojena od ostatka stolice. Krv u stolici u vidu končića se obično primeti posle 2-3 nedelje od rodjenja, mada se ove tegobe mogu javiti od prvog dana života do šestog meseca, nekada i kasnije. Dodatnu sklonost imaju deca koja su na veštačkoj ishrani u odnosu na decu koju majke doje.

Pojava krvi u stolici je češća kod beba koje su na adaptiranoj formuli zbog različitog odnosa proteina u sastavu mleka. Alergija na proteine kravljeg mleka može se javiti, iako redje i ako je dete isključivo na prirodnoj ishrani majčinim mlekom. Količina proteina mleka iz ishrane majke koja dospe u majčino mleko je mala, ali kod predisponiranih beba može i ta sasvim mala količina dovesti do pojave krvi u stolici.

Do reakcije može doći nekad čak i dok je beba u stomaku.  Postoje dve vrste preosetljivosti na proteine hrane. Jedne su IgE zavisne koje najčešće predstavljaju neposredan odgovor organizma na unet alergen, koje dovode do promena na koži u vidu koprivnjače (urtikarija), ili nekada do otežanog disanja. Odojčad koja imaju krv u stolici obično nemaju promene po koži, dobro napreduju, retko imaju ekcem po licu i nemaju problema sa oteženim disanjem zbog potpuno različitog mehanizma nastanka ove alergije. Simptomi se javljaju postepeno, u početku samo u nekoj stolici može biti prisutna primesa krvi dok vremenom se krv pojavljuje u gotovo svakoj stolici u nešto većim količinama. Iako je prisutna krv u stolici ove količine nisu tako velike i samim tim ne dolazi do pojave anemije.

Svaki pedijatar će sa lakoćom prepoznati o čemu se radi i za ovo stanje postoji i adekvatna terapija. Ukoliko su tegobe malo izražene i krv se povremeno javi, dojenje se u najvećem broju slučajeva neometano nastavlja. Pri izraženijim tegobama, ukoliko majka doji dete potrebno je da se eliminiše potpuno mleko i mlečni proizvodi iz ishrane majke u periodu 3–7 dana, usled čega u najvećem broju slučajeva dolazi do nestanka krvi u stolici, a majka ishranu posle ovog perioda treba da nastavi bez kravljeg mleka, ali sa mogućnošću postepenog uvodjenja mlečnih proizvoda (jogurt, sir, kiselo mleko). Nekada je potrebno da mama duže vremena ne unosi proteine kravljeg mleka u svojoj ishrani.

Ukoliko je beba na ishrani formulom, ili ako se krv u stolici nastavi i posle eliminacione dijete majke, potrebno je davanje proteinskih hidrolizata, specijalnih formula, koje će preporučiti pedijatar u zavisnosti od stanja. Potrebno je oko dve nedelje da se dete privikne na novu formulu a ako dobro reaguje nastavlja se hranjenje dece mlečnim hidrolizatima sve do navršene prve godine života.

Sama pojava krvi u stolici u ranom periodu i prilikom ishrane majčinim mlekom i kod formula, ne znači da će osetljivost na proteine kravljeg mleka ostati zauvek.

U najvećem broju slučajeva se izgubi posle prve godine života i tada treba krenuti sa malim količinama kravljeg mleka koje će se postepeno povećavati do potrebnih pola litra dnevno u ovom uzrastu. Ukoliko se krv u stolici pojavi ponovo treba probati na svakih 3 meseca dok u potpunosti ne nestane. Ova deca mogu imati sklonost ka alergijama drugih proteinskih namirnica tako da uvodjenje belanca, koštunjavih plodova i ribe treba odložiti nekoliko meseci od redovnog vremena kada se ove namirnice uvode u ishranu.

Ukoliko imate nedoumice vezane za alergiju na hranu Vašeg deteta obratite se Vašem pedijatru koji će pravilnim savetom o odabiru namirnica ove tegobe u najvećem broju slučajeva i rešiti.

Milena NikolićAutor: Milena Nikolić, pedijatar

U junu 2020 godine osnovala je Pedijatrijsku ordinaciju ZDRAVO DETE na Vračaru.

2007 - mart 2020 zaposlena u poliklinici Medikom.

Obavila kliničku praksu u bolnicama u Veroni, Rimu i Ohridu. Bavi se naučnim radom i učestvuje na domaćim i međunarodnim pedijatrijskim kongresima. Pohađala predavanja za mlade lekare u Češkoj i Austriji. Specijalizacija iz pedijatrije na Univerzitetskoj dečijoj klinici završena odličnom ocenom.

Piše stručne tekstove iz oblasti pedijatrije za portal www.mojpedijatar.co.rs, časopise Moj pedijatar, Zdravo dete i Pedijatar-dijagnostičko terapijske preporuke.

Kontakt telefon za zakazivanje pregleda: 062/1962221

Podeli:

Komentari

 1. sonja says:

  Postovani,

  Upravo zbog ove alergije moja beba je vec sest meseci na Aptamilu ADC. Ne planiramo uvodjenje kravljeg mleka sigurno do godinu dana, ali me interesuje da li ova adaptirana formula moze da se zameni sa nekom drugom ili je ona prilagodjena potrebama bebe tokom cele prve godine? Beba ima trenutno 7 meseci.
  Srdacan pozdrav

 2. Fatima says:

  Poštovanje, imam bebu od 4 mj i 22 dana, otprilike prije 3 sedmice joj se pojavila krvava sluz u stolici, taj dan sam za doručak jela jaja (nije prvi put), sluz se ponovila ponovno kroz pet dana, tada sam ponovno jela isti doručak, posljednji put prije dva dana se ponovno javila u manjem obliku, ali tada sam jela malo začinjeniju hranu. Mlijeko ne pijem , mliječne proizvode, sir, kajmak jedem. Bebica fino napreduje i isključivo doji. Molim Vas za mišljenje, naš pedijatar nas upućuje gastroentrologu i mišljenja je da to ne može biti od hrane. I još Vas molim da mi odgovorite, da li to stanje odgađa redovnu vakcinaciju. Unaprijed hvala.

  • MojPedijatar says:

   Jedite ZDRAVO i BEZ pikantne hrane, i da se beba prati.

   Ako so ovo JOŠ JEDNOM ponovi – vreme je za pregled gastroenterologa.

   Ovo NE spada u kontraindikacije za vakcinaciju, ali tu odluku ipak donosi Vaš pedijatar.

 3. Sanela says:

  Beba od 11 meseci imao je pet dana proliv medjutim i najvise sest puta dnevno je imao stolicu medjutim kad je to prestalo pojavila mu se krv u stolici vec par dana je ima molila bih za odgovor unapred zahvalna

  • MojPedijatar says:

   Da se uradi koprokultura (miktobiološki pregled stolice) i pregled kod Vašeg pedijatra.

 4. Sandra says:

  Beba je rođena 15.06. krv u stolici se pojavila nakon 4.dana života, kao što je opisano u navedenom tekstu,bebu dojim,poslali su nas u Novi Sad u institut za majku i dete gde smo već dvadeset dana a oni nisu došli do dijagnoze.. Stolica se šalje na analizu svakodnevno gde su tri nalaza negativna pa jedan pozitivan( pod mikroakopom) pa Vas molim za savet šta da sugerišem lekarima a da nisu invazivne metode u pitanju da dođemo do dijagnoze i na kraju terapije..

  • MojPedijatar says:

   Naprosto je NEMOGUĆE ovim putem komentarisati opisani problem i davati bilo kakve sugestije lekarima koji prate Vašu bebu.

   Na dobrom ste mestu, tu nema dileme, a sve detalje morate razmotriri sa specijalistom koji je zadužen za Vašu bebu.

 5. Bojana says:

  Postovani,moja beba ima 7meseci,imala je temp. 38,3 ,dijareju
  Krvna slika joj je odlicna sem hemoglobina koji je 99
  Danas je drugi dan pod terapijom brufen na 6sati po 3,5ml
  Legofer 2x po 5ml
  Folnak pola tablete dnevno
  Linex bio baby 1dnevno
  Medjutim pored dijareje,danas joj se pojavila sukrvica na peleni.
  Ne sisa,pije kravlje mleko vec 2meseca ,ujutru i uvece,svi ostali obroci su povrce,zitarice,voce i meso kao i 3x ned.zumance
  Da li imam razlog za brigu takve stolice?
  I pored temp. i dijareje ne odbija hranu,a i da napomenem da joj ni zubic nije izasao. Hvala

  • MojPedijatar says:

   7-mesečna beba NE TREBA DA PIJE KRAVLJE MLEKO!!! To je jedan od najceščih uzroka anemije kod beba!

   ODMAH da se to.prekine, a dok NE prode temperatura da se NE daje Legofer! Da se detetu da obavezno probiotik.

 6. Jelena says:

  Beba rodjena 06.04.2017. Imao tracice krvi i proliv 7 dana,pedijatar nas slao za NS i ustanovljena alergija na proteine kravljeg mleka preko koze,uvedena hrana neocate pije je nedelju dana i juce uradjena stolica opet pozitivna na krvarenje. Pedijatar nas poslao za NS i vratio nas kuci sa recima da krvarenje ne moze odma da prestane.. U pocetku krv bila vidljiva sada se ne vidi,interesuje me kada bi trebala krv u stolici da nestane? Inace beba za sedam dana dobila 300 g vesela i raspolozena .

  • MojPedijatar says:

   Čim beba ovako lepo napreduje – sve ide kako treba i NEMA potrebe da se stolica ponovo analizira!

   Samo ako se i posle 4-8 nedelja od ukidanja VIDI krv u stolici, ima smisla da se obavi kontrolni pregled.

 7. Zorana asonja says:

  Pozdrav imam bebu od 3.5 meseca fino napreduje i sve je ok nema promena veceras je imao proliv jako tecnu stolicu sa koncicima krvi ..dojen je samo..zanima me jel treba da brinem hvala

Strana 1 od 41234>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA