Kako se boriti protiv dosadnog kašlja

Sunce, pa kiša, pa zahladi, pa odjednom bude toplije nekoliko dana – ove promene pogoduju virusima koji napadaju disajne organe. Jedan od glavnih znakova respiratornih infekcija je kašljanje, pa sledi detaljnija priča sa akcentom na nadražajni (“suvi”) kašalj.

Foto: Canva

Kako nastaje kašalj? 

Kašalj je odbrambena reakcija – refleks!

Svaki refleks započinje nadražajem koji ga pokreće. Nadražaj disajnih organa je pokretač refleksa kašlja. Posle nadražaja sledi dubok udah, pa snažan izdah praćen suženjem dušnika i grkljana što se čuje kao kašalj. Izdah je neverovatno snažan, tako da izbačene kapljice iz disajnih organa lete brzinom od preko 150 km/sat!

Ubedljivo najčešći pokretači refleksa kašlja su infekcija i alergija. Daleko ređe se dešava da strano telo bude uzrok kašlja, ali je to jedna dramatična situacija praćena drugim tegobama, koja se srećom ne dešava često.

Koje su vrste kašlja? 

Postoje dve osnovne vrste kašlja: “suvi” (neproduktivni ili nadražajni) i “vlažni” – produktivni! Ova podela je dobra za razmevanje problema, iako ima raznih prelaznih formi kašlja.

 • Suvi kašalj

Naziva se  i nadražajni, ili neproduktivni, a nastaje kao rezultat direktnog oštećenja gornjih disajnih puteva. To rade skoro svi respiratorni virusi, neki više, neki manje, ali je rezultat njihovog rada “ranjena” sluzokoža disajnih puteva.

Zato su krajevi nervnih završetaka koji “prenose” nadražaj (receptori za kašalj) ogoljenji pa dete često “ripa” u napadima.

Jedan od najčešćih razloga nadražajnog kašlja je slivanje sekreta iz nosa “nizbrdo” u grlo i dušnik. Tamo se sekret “zalepi” a dete (uglavnom bezuspešno) pokušava da ga izbaci.

Dete kašlje u napadima, “sve se ori”, a nema šta da izbaci pa često bolno plače posle napada kašlja. Ponekad dete povrati zbog ovog nadražajnog napinjanja. Što dete više kašlje sve se više oštećuje već ranjena sluznica disajnih puteva. Zato dete još više kašlje i tako se ovaj začarani krug zavrti i traje sve dok ga ne prekinemo i dok dete ne pobedi virus – najčešči uzrok ove vrste kašlja.

Suvi kašalj je retko pratilac nekog veoma ozbiljnog respiratornog oboljenja kod dece, a ako je dete bez visoke temperature, bez otežanog (“svirajućeg”) i ubrzanog disanja i dobrog apetita – skoro sigurno se radi o bezazlenoj virozi!

Podeli:

Komentari

 1. Sonja Iličić says:

  Dobar dan.
  Molim Vas da probate da me posavetujete.
  Dete od 20 meseci već 3 meseca ima produktivan kašalj. 2-3 puta dnevno se zakašlje i tada se čuje da ima sekret. Bukvalno nema nikakvih drugih tegoba ili promena u raspoloženju. Bili smo i na snimanju pluća (sve je čisto) , redovni pregledi su uredno obavljeni kao i vakcinacija. Uzimali smo sirup u par navrata i pomogli bi ali samo na kratko vreme. Dete je zdravo, ali ne razumem zašto se svaki put čuje prisustvo sekreta kada se zakašlje. Predugo već traje…

  • MojPedijatar says:

   Ako je dete aktivno, veselo, lepo jede i napreduje – ovo NIJE za brigu!

   SAMO ako se pojavi sekret u bronhiama – ima smisla da se obavi alergološko ispitivanje. Za sada samo da se nos redovno drži prohodnim.

 2. Jelena says:

  Dobar dan.Imam devojcicu od 3 godine.za mesec dana smo 2 puta pili antibiotike jer je imala jaku upalu grla,redovno je i pila i probiotike.Sad pije probiokids imuno svaki dan u naredna 3 meseca po savetu pedijatra iz bolnice.Od pre par dana javio se kasalj koji se cuje samo u grlu,nas pedijatar tvrdi da je produktivan,a sve je pocelo od nosa i uglavnom se sliva i pravi problem u grlu.Dobili smo flavamed da pijemo ukoliko se ne smiri dobice spalmotil za inhalacije.Pluca su cista i uopste ne kaslje nocu.Savet???hvala

 3. Lokica says:

  Postovani,
  Imam bebu od 8,5 meseci. U sredu je imala temperaturu koja je za 15h prosla sama od sebe, bez tretiranja. Mislila sam da je do zubica, jer i dalje nema nijedan, balavila je. Od zubica nista, a danas je pocela da kaslje, kasalj je suv. Poslednja dva dana slabije jede, ali cesce sisa. Super je raspolozena, aktivna, smeje se, ne slinavi. Ne bih da je vodim kod lekara zbog virusa koji haraju. Sta Vi mislite? HvalaKako da pomognem bebi?

  • MojPedijatar says:

   Za sada je dovoljno da se nosić ispira fiziološkim rastvorom, čak iako ne vidite da u njemu ima sekreta – on se sliva “nizbrdo” i uzrokuje kašalj.

   Sve dok beba NEMA povišenu temperaturu, a lepo jede, aktivna je i raspoložena – NEMA razloga za brigu.

 4. Jelena says:

  Sin ima skoro tri godine, kaslje zadnjih par meseci suvo, sa prekidima, povremeno inhaliramo spalmotilom pulmicortom po doktorevim uputima. Cim zavrsimo inhalacije kasalj se vraca…. Pluca su mu cista… Povremeno se cuje poneki ostar ton kada se i inhalira. Da li ke neka alergija u pitanju jer je kasalj konstanan i dosadan. Sta da radim?

  • MojPedijatar says:

   Vaš dete treba da pregleda pulmolog i da se urade alergijske probe. To je način da.se detetu pomogne.

 5. Ivana says:

  Postovani,
  Beba ima 8,5 meseci. Vec desetak dana kaslje. Kod lekara smo prvo dobili inhalaciju berodualom 7 dana, a nakon toga dodali na to i pulmikort 3 dana. Posto je trebalo da idemo na more, primila je neku inekciju (nije nam receno sta je, samo da je ne bi inace dali ali posto putujemo da primi za svaki slucaj) i dobili smo odobrenje da putujemo. Nakon terapije kasalj se malo smirio ali nije potpuno nestao. Da li da nastavim s inhalcijom ili ce proci? Da napomenem da cistimo nosic redovno i da smo na moru pa slana voda pomaze. Unapred hvala

  • MojPedijatar says:

   Bez pregleda deteta je NEMOGUĆE proceniti potrebu za inhalacijom Berdualom. To NE treba raditi “na svoju ruku”

 6. Maja says:

  Postovani
  Moja beba za par dana puni 4 meseca,vec par dana kasljuca po malo samo danju…i kija non stop…buni me to sto nema slina uopste nosic mu je cist,a u stolici ima sluza i to dosta…da li je to kasalj sto kasljucka non stop ili od pljuvacke..hvala na odgovoru

  • MojPedijatar says:

   To je, skoro sigurno, prehlada. Bez obzira što se sekret u nosu ne vidi (“napred”) treba ga ispirati fiziološkim rastvorom – zbog slivanja sekreta u grlo.

 7. Mina says:

  Postovani

  Sin mi ima 20mj, evo vec dva dana kako kaslja i nosic mu zatvoren, imao temperaturu sad vise nema, isli smo dabas kod pedijatra dao nam antibiotic al ne pomaze, sve sto jede pije kad pocne da kaslja mora da povrati, plasim se da njje gladan? Popijo mlijeko pre spavanje nakon par sati kasalj ga probudio i sve je povratio, trazi mlijko al nesmem mu dati da nebi ponovo povratio, sta mogu jos uciniti i kad ce to vise prestati?
  Hvalla vam unapred

Strana 1 od 1812345>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA