Kako se boriti protiv dosadnog kašlja

Sunce, pa kiša, pa zahladi, pa odjednom bude toplije nekoliko dana – ove promene pogoduju virusima koji napadaju disajne organe. Jedan od glavnih znakova respiratornih infekcija je kašljanje, pa sledi detaljnija priča sa akcentom na nadražajni (“suvi”) kašalj.

Foto: Canva

Kako nastaje kašalj? 

Kašalj je odbrambena reakcija – refleks!

Svaki refleks započinje nadražajem koji ga pokreće. Nadražaj disajnih organa je pokretač refleksa kašlja. Posle nadražaja sledi dubok udah, pa snažan izdah praćen suženjem dušnika i grkljana što se čuje kao kašalj. Izdah je neverovatno snažan, tako da izbačene kapljice iz disajnih organa lete brzinom od preko 150 km/sat!

Ubedljivo najčešći pokretači refleksa kašlja su infekcija i alergija. Daleko ređe se dešava da strano telo bude uzrok kašlja, ali je to jedna dramatična situacija praćena drugim tegobama, koja se srećom ne dešava često.

Koje su vrste kašlja? 

Postoje dve osnovne vrste kašlja: “suvi” (neproduktivni ili nadražajni) i “vlažni” – produktivni! Ova podela je dobra za razmevanje problema, iako ima raznih prelaznih formi kašlja.

 • Suvi kašalj

Naziva se  i nadražajni, ili neproduktivni, a nastaje kao rezultat direktnog oštećenja gornjih disajnih puteva. To rade skoro svi respiratorni virusi, neki više, neki manje, ali je rezultat njihovog rada “ranjena” sluzokoža disajnih puteva.

Zato su krajevi nervnih završetaka koji “prenose” nadražaj (receptori za kašalj) ogoljenji pa dete često “ripa” u napadima.

Jedan od najčešćih razloga nadražajnog kašlja je slivanje sekreta iz nosa “nizbrdo” u grlo i dušnik. Tamo se sekret “zalepi” a dete (uglavnom bezuspešno) pokušava da ga izbaci.

Dete kašlje u napadima, “sve se ori”, a nema šta da izbaci pa često bolno plače posle napada kašlja. Ponekad dete povrati zbog ovog nadražajnog napinjanja. Što dete više kašlje sve se više oštećuje već ranjena sluznica disajnih puteva. Zato dete još više kašlje i tako se ovaj začarani krug zavrti i traje sve dok ga ne prekinemo i dok dete ne pobedi virus – najčešči uzrok ove vrste kašlja.

Suvi kašalj je retko pratilac nekog veoma ozbiljnog respiratornog oboljenja kod dece, a ako je dete bez visoke temperature, bez otežanog (“svirajućeg”) i ubrzanog disanja i dobrog apetita – skoro sigurno se radi o bezazlenoj virozi!

Podeli:

Komentari

 1. Mamam says:

  Poštovani,
  moja 14 mesecna beba se razbolela pre 5 dana.Bolest je počela sa obilnim curenjem nosića, da bi potom jedan dan imala i visoku temperaturu,koja se vrlo brzo sanirala.Već sledeći dan je bila raspoložena, bez temperature, nosić i dalje curi, ali manje,sve vreme je sekret bistar i bezbojan (ispiramo fiziološkim rastvorom).Od jutros je počela povremeno da kaslje, imam utisak da je kasalj suv a preko cujem taj sekret koji se sliva iz nosića.Noću dobro spava,bez kašlja. Znam da je u pitanju viroza.Šta bih mogla od lekova za kašalj joj dam i da li je dovoljno ispiranje nosa fizioloskim za tako dugo i obilno curenje nosa.

  • MojPedijatar says:

   Za sada NIKAKVI lekovi!
   Ovo je prehlada – blaga viroza, a ispiranje nosića (redovno i stpljivo – pre obroka) je sve što treba da se radi.

 2. Mamica Iva says:

  Pozdrav,moj bebač je star 2 mj,muku mučimo sa suhim kašljem već par dana,osim fiziološke otopine u nosić,dali koji čajić slobodno?

  • MojPedijatar says:

   Možete probati čaj od belog sleza za bebe, ali je NAJVAŽNIJE da se nosić redovno ispira fiziološkim rastvorom.

   Ako se pojavi visoka temperatura ili otežano i ubrzano disanje, ili ako beba odbija obroke – potrebno je obaviti pregled kod Vašeg pedijatra.

 3. Aleksandra says:

  Poštovani,imam cerkicu 5,5godina već danima kasljuca nema temperaturu,dosad nije bila alergična ni na šta, mene zanima sta se desava i da li moze kandida da ozavove kasljucanje,probama sam stari test sa vodom u čaši sa pljuvackom njenom, pljuvacka se spustala na dno čaše kao slinci,i da naglasim i nosic je malu zapusen već duže vreme,unapred zahvalna.

  • MojPedijatar says:

   Jedno je jasno – Canida NE izaziva ovo kašljucenje, već verovatno slivanje sekreta iz nosa u grlo.

   Ukoliko se kašalj učesta i pojača – PREGLED je jedini pouzdan način da se utvrdi uzrok

 4. MILENA says:

  Zdravo imam jedno pitanje moj sin ce sada 5 godina tacno za mjesec ipo dana . I on uvijek krene da kasne kada dodje jesen , Jeste da on ima brohintis nekad i sve al sada kaslje strasno jos mu dajem na iljnoj bazi sirup i kuvam mu super i caj ali to n pomogne preko dana ai nocu nemoze da spava hvala u naprijerD 😉

  • MojPedijatar says:

   Bez pregleda deteta – baš tada kad počne da kašlje – NEMA procene uzroka kašlja, pa ni terapije.

 5. Zabrinuta says:

  Postovani, cerka od 8,5 godina vec pet dana “suvo” i iritantno kaslje, nos curi ali providne boje, isli kod dr koja nam je dala sirup Oxomemazine da pije tri dana jer po njenom misljenju nakon slusanja na plucima nema niceg. Savetovala nam je da snimimo pluca ali su nam zakazali snimanje tek za 8 dana. Kasalj ne prolazi, sirup smo popili, sta raditi da joj nekako olaksam dok ne odradimo snimanje?

  • MojPedijatar says:

   Bez pregleda je naprosto nemoguće proceniti uzrok kašlja.

   Ipak, kad je u pitanju suvi – nadražajni kašalj, treba pokušati sa sirupom na bazi belog sleza. BEBA sirup (iako nije beba u pitanju) je dobar izbor, pa da se vidi za nekoliko dana hoće li biti poboljšanja.

 6. Jedna mama says:

  Postovani,
  Kcerka ima 4.5 godina. Pre 5 dana je krenuo da joj curi nos. Sledeci dan je dobula temperaturu. Odveli smo je kod lekara ,tek posle 2 dana jer doktor ne radi vikendom, koji ju je pregledao i dao terapiju, hemomicin 1x5ml kao i claritin za kasalj. Rekao nam je da je grlo jako upaljeno, da su pluca cista. Hemomicin pije 3 dana ali temperaturu dobuja svako vece i ima je celu noc, pred zoru prestane i ponovo dobije posle podne oko 4. Temperature budu visoke,idu i do 39.5. Ima napade kaslja kada ustane, dok spava ne kaslje. Kasalj je iritirajuci. Zvuci kao da joj ‘ cepa’ grlo. Cuje se da je puna sekreta. Par puta je i povratila slajm. Slab joj je apetit.
  Pravim joj caj od crnog luka za kasalj.
  Interesuje me zasto joj je lekar dao klaritin, lek koji se koristi za alergije? Zakazo je kontrolni pregled za 3 dana, da li da je odvedem ranije? Deluje mi kao da hemomicin ne deluje jer joj je grlo jos jako crveno a i temperaturu dobije svaki dan, ili ocekujem previse.
  Hvala Vam.

  • MojPedijatar says:

   Naprosto je nemoguće je komentarisati terapiju bez pregleda i praćenja deteta.

   Treba ispoštovati terapiju, baš kao i zakazanu kontrolu.

   • Ana says:

    Dete ima godinu i 5 dana.Curi nos ..par puta je povratio malo zute (da kazem zrele slajme)I posle 3-4 dana curenja iz nosa…kaslje bas puno ….ali se ne cuje slajma….da li ga treba voditi kod doktora? Ili moze da pomogne sirupbod belog sleza i koliku bi kolicinu smela da mu dam?

    • MojPedijatar says:

     Kad dete ocog uzrasta kašlje često – u napadima, pregled kod Vašg pedijatra je OBAVEZAN!

 7. Jovana says:

  Moj sin ima dva meseca i 5 dana,od kako smo izašli iz bolnice nos mu je zacepljen,a redovno koristimo fizioloske. Počeo je i suv kasalj,da li smem da mu dam čaj od belog sleza i koliko?

  • MojPedijatar says:

   NE treba davati beli slez, već samo da se nos redovno čisti fiziološkim rastvorom.

   Sve dok beba lepo jede, NEMA povišenu temperaturu i NEMA ubrzanog i otežanog disanja – nema razloga za brigu. Ipak, morate biti strpljivi, pošto ovaj zapušen nosić može NEDELJAMA da traje

Strana 2 od 18<12345>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA