Kada je beba spremna za sedenje

Ako pažljivo pogledamo položaj koji beba stara četiri, pet meseci zauzima kada je na leđima, videćemo dosta sličnosti sa sedećim položajem. Ravnoteža je uspostavljena, glava je u središnjem položaju, beba hvata igračku šakama i stavlja je u usta. Skoro da sve vreme drži podignute noge, posmatra svoja stopala i dodiruje bedra. Ako malo bolje pogledamo, videćemo da beba u stvari sedi.

Foto: Flickr

Na ovaj način beba jača trbušne mišiće i tako se priprema za sedenje. Kada bi ste na ovom uzrastu stavili bebu  da sedi, težina gornjeg dela tela bi opteretila kičmeni stub i došlo bi do njegovog krivljenja. Zato bebi treba omogućiti da sama, postupno dođe do samostalnog sedećeg položaja.

lezanje

Većina beba prvo nauči da se podiže na kolena i da puzi pre nego što samostalno počne da sedi, dok manji broj to uradi obrnuto, prvo sednu a onda iz sedećeg prelaze u četvoronožni položaj.U osmom mesecu beba se često igraju na boku oslanjajući se na lakat jedne ruke. Ovako uvežbavaju  ravnotežu i polako se pripremaju za sedenje.

Tek krajem devetog meseca iz ležećeg položaja na leđima beba može da se uspravi u bočni sedeći sa osloncem na šaku. Iz kosog sedećeg položaja sa savijenim nogama pokušava da puzi oslanjajući se na  šake.

Sa godinu dana  većina beba preko bočnog sedećeg položaja dođe do sedećeg bez tuđe pomoći .

Ako ste dozvolili bebi da se sama uspravi i sedne ona će sedeti sigurno, sa pravim leđima i malo savijenim nogama. Kako je potreba za kretanjem u ovom uzrastu velika, beba će se na kratko poigrati i nastaviće da puzi. Tek sada je potpuno bezbedno ostaviti bebu i sedećem položaju.

Pored rizika da dođe do promena na kičmenom stubu, prevremeno stavljanje u pasivan sedeći položaj može i kod  zdravih beba da dovede do zaostajanja u fizičkom razvoju.

centar-za-koriktivnu-gimnastiku

Ukoliko imate bebu uzrasta šest meseci do godinu dana i već ste je stavili u pasivan sedeći položaj, prestanite to da radite i dozvolite joj da se bez prisile pripremi za samostalno sedenje.

Najbolji način da se beba pripremi za sedenje je da od 4 meseca bude što više na ravnoj čvrstoj podlozi, najbolje na podu gde može da bude aktivna. Zato se ne preporučuje stavljanje bebe u nosiljke, ljuljaške i dug boravak u njima jer je u tome pasivna I nema mogućnosti da trenira mišiće.

Iz istog razloga ne treba podizati naslon na kolicima dok ne navrši šest meseci, a tada samo na prvi stepen.  Kada beba ima  devet meseci I sedi samostalno, naslon kolica možete podići na drugi stepen.

Snezana MilanovićAutor: Snežana Milanović

diplomirani fizioterapeut, senzorno-integracijski pedagog, SI Baby terapeut, MarteMeo Therapist/Colleague Trainer, licencirani instruktor IAIM masaže beba i MISP masaže dece.

Osnivač „Centra za korektivnu gimnastiku“ 1997 i suosnivač Kabineta za senzornu integraciju i ranu intervenciju „Senzorijum“ 2017 u Beogradu. Stručni saradnik časopisa Moj pedijatar i Zdravo dete, brojnih portala namenjenih roditeljstvu i zdravom odrastanju beba i dece. Stručni saradnik časopisa Pedijatar dijagnostičko-terapijske preporuke.

Kontakt: milanovic.fizio@gmail.com

 

Podeli:

Komentari

 1. mama zabrinuta 20.10.2017 u 06:01

  Moja beba ima 6 meseci i sama se uspravlja da sedi nekad iz cetvoronoznog polozaja nekad preko boka pa na lakat pa na rucicu .Bili smo na kontroli za kukove i sve je ok ali mene je strah da se nesto ne zezne sa kicmom spustimo je potrbuske ali ona brzo se podigne i sedne.Ona i iz tog polozaja se spusta potrbuske ali jos ne puzi odsnosno puzi kao vojnik unazad i u krug u napred tek ponekad .I podize se guzom u cevoronozni polozaj ali tek na trenutak.Inace urla kad je spustimo potrbuske posto se podigla da sedne .Strah me je za kicmu sta da radim?

  Odgovori na komentar
 2. Pozdrav, moja beba sutra puni 8 meseci ima oko 9kg i 75cm decak. On puzi vec mesec dana tacnije vuce se… Stigne gde zeli na taj nacin ali brine me to sto ne sedi. Ako ga stavim u sedeci polozaj on se samo prevrne ne pridrzava se rukama. Da li je to za brigu? Na koji nacin kojim vezvama da podstaknem razvoj misica koji su.potrebni za sedenje. Hvala

  Odgovori na komentar
 3. mama zabrinuta 02.11.2017 u 10:48

  Opet vas molim za savet odkad sam Vam pisala bebica je propuzala na sve cetri i to bas lepo puzi sve je divno ali juce se ppdigla na noge u krevecu ona puni za par dana 7 meseci opet me je strah da ne zezne nogice tj stopala .Sta da radimo?Pomeram je od nanestaja ka sredini sobe gde nema za sta da se podigne ali ona toliko vec brzo puzi da je stalno prebacujem na sredinu.

  Odgovori na komentar
 4. Postovani, moja beba ima 9,5 meseci imamo problem kad je stavim da sedi ona to radi prilicno dobro medjutim ne zeli da se podize sama, slabo puzi a sa druge strane u krevecu ustajena nogice bez problema doduse najvise iz lezeceg polozaja e sad ne bih da je sputavam u tom ustajanju ali jos nije savladala sedenje I cim pokusam da joj pomognem da sedne ona se dize u sedeci polozaj. Sta da radim? Izvinite zbog dugog teksta.

  Odgovori na komentar
 5. Moja beba ima 8 meseci i 15 dana. Sama se ne dize ni da sedne ni da puzi. Jako je pasivna. Pritom joj je kicmeni stub u donjem delu izbocen na napolje. Nismo je stavljali u sedeci polozaj do sedmog meseca. Sad se podize ako joj damo ruke, ali sama ne ume. Nisam vise sigurna da li da je stavljam da sedi ili ne, ni sta da radimo sa kicmom. Hvala

  Odgovori na komentar
Strana 2 od 3<123>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA