Kada je beba spremna za sedenje

Ako pažljivo pogledamo položaj koji beba stara četiri, pet meseci zauzima kada je na leđima, videćemo dosta sličnosti sa sedećim položajem. Ravnoteža je uspostavljena, glava je u središnjem položaju, beba hvata igračku šakama i stavlja je u usta. Skoro da sve vreme drži podignute noge, posmatra svoja stopala i dodiruje bedra. Ako malo bolje pogledamo, videćemo da beba u stvari sedi.

Foto: Flickr

Na ovaj način beba jača trbušne mišiće i tako se priprema za sedenje. Kada bi ste na ovom uzrastu stavili bebu  da sedi, težina gornjeg dela tela bi opteretila kičmeni stub i došlo bi do njegovog krivljenja. Zato bebi treba omogućiti da sama, postupno dođe do samostalnog sedećeg položaja.

lezanje

Većina beba prvo nauči da se podiže na kolena i da puzi pre nego što samostalno počne da sedi, dok manji broj to uradi obrnuto, prvo sednu a onda iz sedećeg prelaze u četvoronožni položaj.U osmom mesecu beba se često igraju na boku oslanjajući se na lakat jedne ruke. Ovako uvežbavaju  ravnotežu i polako se pripremaju za sedenje.

Tek krajem devetog meseca iz ležećeg položaja na leđima beba može da se uspravi u bočni sedeći sa osloncem na šaku. Iz kosog sedećeg položaja sa savijenim nogama pokušava da puzi oslanjajući se na  šake.

Sa godinu dana  većina beba preko bočnog sedećeg položaja dođe do sedećeg bez tuđe pomoći .

Ako ste dozvolili bebi da se sama uspravi i sedne ona će sedeti sigurno, sa pravim leđima i malo savijenim nogama. Kako je potreba za kretanjem u ovom uzrastu velika, beba će se na kratko poigrati i nastaviće da puzi. Tek sada je potpuno bezbedno ostaviti bebu i sedećem položaju.

Pored rizika da dođe do promena na kičmenom stubu, prevremeno stavljanje u pasivan sedeći položaj može i kod  zdravih beba da dovede do zaostajanja u fizičkom razvoju.

centar-za-koriktivnu-gimnastiku

Ukoliko imate bebu uzrasta šest meseci do godinu dana i već ste je stavili u pasivan sedeći položaj, prestanite to da radite i dozvolite joj da se bez prisile pripremi za samostalno sedenje.

Najbolji način da se beba pripremi za sedenje je da od 4 meseca bude što više na ravnoj čvrstoj podlozi, najbolje na podu gde može da bude aktivna. Zato se ne preporučuje stavljanje bebe u nosiljke, ljuljaške i dug boravak u njima jer je u tome pasivna I nema mogućnosti da trenira mišiće.

Iz istog razloga ne treba podizati naslon na kolicima dok ne navrši šest meseci, a tada samo na prvi stepen.  Kada beba ima  devet meseci I sedi samostalno, naslon kolica možete podići na drugi stepen.

Snezana MilanovićAutor: Snežana Milanović

diplomirani fizioterapeut, senzorno-integracijski pedagog, SI Baby terapeut, MarteMeo Therapist/Colleague Trainer, licencirani instruktor IAIM masaže beba i MISP masaže dece.

Osnivač „Centra za korektivnu gimnastiku“ 1997 i suosnivač Kabineta za senzornu integraciju i ranu intervenciju „Senzorijum“ 2017 u Beogradu. Stručni saradnik časopisa Moj pedijatar i Zdravo dete, brojnih portala namenjenih roditeljstvu i zdravom odrastanju beba i dece. Stručni saradnik časopisa Pedijatar dijagnostičko-terapijske preporuke.

Kontakt: milanovic.fizio@gmail.com

 

Podeli:

Komentari

 1. Postovani,jutros smo bili na sistematskom. Bebac IMA 6 meseci,8200g I 69cm. Doktorka me blago receno,iskritikovala sto bebac ne sedi samostalno,a njega nazvala mlitavim. Inace,veoma je aktivan,pokusava da puzi,nogice stavlja u usta,okrece se sa ledja na stomak I obrnuto,uhvati me za prste I podigne se u sedeci polozaj bez problema. Da li treba forsirati sedenje ili pustiti bebu da sama sedne?

  Odgovori na komentar
 2. Beba ima punih 6 meseca, vrlo je aktivna, stava nogice u usta, ikrece se na stomak ali u tom polozaju ne moze da drzi glVicu podignutu vise od minut. Na pregled ortopedu receno nam je da su kukovi ok, e sad dali je vreme da povremeno stavim bebu u sedeci polozaj (da vezba sedenhe) potprenu sa jastucima i ako smem, koliko cesto to da radim u danu i po kolku vreme/minuti? Hvala unapred.

  Odgovori na komentar
 3. Poštovani,moja beba ima 5 punih meseci,vodim je kod fizijatra na vezbe svake sedmice,zadnjih mesec dana. Svaki put joj nesto drugo fali. Prvo okreće glavu više u jednu stranu,pa onda ne širi prstice,sad zadnji put ruku ubacuje unutra. Da li je to moguće da jedno popravi,a nešto drugo se pokvari?Kada sam je pitala za sedenje rekla je da je ne stavljam ja,nego će ona sama. Hvala unapred. Lep pozdrav.

  Odgovori na komentar
  • Prerano je za samostalno sedenje – tu nema dileme.

   Sve ostalo naprosto mora da proceni Vaš pedijatar ili fizijatar – bez pregleda i praćenja bebe je to naprosto nemoguće.

   Odgovori na komentar
 4. Postostovani, moja beba ima 6 meseci i 12 dana. Poceli smo da idemo na vezbice jer je pedijatar primetio da ona ne sedi samostalno. Receno nam je da vecina beba sa 6 meseci oslanjajuci se na svoje sakice zauzmima sedeci polozaj a ona to ne radi i nema stabilnost kada je u stavimo u sedeci polozaj. Zabrinulo me je to sto su mi rekli da ako ne savlada to do 8og neseca da ce zaostajati mnogo od druge dece i da ce to biti razlog za brigu. Zanima me vase misljenje? Hvala Vam unapred!

  Odgovori na komentar
 5. Postovani,
  beba ima cetri ipo meseca,jos sa cetri se sama “dizala” kad joj se daju prsti,ili jednostavno se vuce za sta god moze da dahvati ne bi li se uspravila. Ne znam daldaje stavljam u neki sedeci polozaj,ili da ostane na ovome. Hvala i pozdrav

  Odgovori na komentar
Strana 1 od 3123>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA