Kada je beba spremna za sedenje

Ako pažljivo pogledamo položaj koji beba stara četiri, pet meseci zauzima kada je na leđima, videćemo dosta sličnosti sa sedećim položajem. Ravnoteža je uspostavljena, glava je u središnjem položaju, beba hvata igračku šakama i stavlja je u usta.

Foto: Flickr

Skoro da sve vreme drži podignute noge, posmatra svoja stopala i dodiruje bedra. Ako malo bolje pogledamo, videćemo da beba u stvari sedi.

Na ovaj način beba jača trbušne mišiće i tako se priprema za sedenje. Kada bi ste na ovom uzrastu stavili bebu  da sedi, težina gornjeg dela tela bi opteretila kičmeni stub i došlo bi do njegovog krivljenja. Zato bebi treba omogućiti da sama, postupno dođe do samostalnog sedećeg položaja.

Većina beba prvo nauči da se podiže na kolena i da puzi pre nego što samostalno počne da sedi, dok manji broj to uradi obrnuto, prvo sednu a onda iz sedećeg prelaze u četvoronožni položaj.U osmom mesecu beba se često igraju na boku oslanjajući se na lakat jedne ruke. Ovako uvežbavaju  ravnotežu i polako se pripremaju za sedenje.

Tek krajem devetog meseca iz ležećeg položaja na leđima beba može da se uspravi u bočni sedeći sa osloncem na šaku. Iz kosog sedećeg položaja sa savijenim nogama pokušava da puzi oslanjajući se na  šake.

Sa godinu danalezanje  većina beba preko bočnog sedećeg položaja dođe do sedećeg bez tuđe pomoći .

Ako ste dozvolili bebi da se sama uspravi i sedne ona će sedeti sigurno, sa pravim leđima i malo savijenim nogama. Kako je potreba za kretanjem u ovom uzrastu velika, beba će se na kratko poigrati i nastaviće da puzi. Tek sada je potpuno bezbedno ostaviti bebu i sedećem položaju.

Pored rizika da dođe do promena na kičmenom stubu, prevremeno stavljanje u pasivan sedeći položaj može i kod  zdravih beba da dovede do zaostajanja u fizičkom razvoju.

centar-za-koriktivnu-gimnastiku

Ukoliko imate bebu uzrasta šest meseci do godinu dana i već ste je stavili u pasivan sedeći položaj, prestanite to da radite i dozvolite joj da se bez prisile pripremi za samostalno sedenje.

Najbolji način da se beba pripremi za sedenje je da od 4 meseca bude što više na ravnoj čvrstoj podlozi, najbolje na podu gde može da bude aktivna. Zato se ne preporučuje stavljanje bebe u nosiljke, ljuljaške i dug boravak u njima jer je u tome pasivna I nema mogućnosti da trenira mišiće.

Iz istog razloga ne treba podizati naslon na kolicima dok ne navrši šest meseci, a tada samo na prvi stepen.  Kada beba ima  devet meseci I sedi samostalno, naslon kolica možete podići na drugi stepen.

Snezana MilanovićAutor: Snežana Milanović

diplomirani fizioterapeut, senzorno-integracijski pedagog, SI Baby terapeut, MarteMeo Therapist/Colleague Trainer, licencirani instruktor IAIM masaže beba i MISP masaže dece.

Osnivač „Centra za korektivnu gimnastiku“ 1997 i suosnivač Kabineta za senzornu integraciju i ranu intervenciju „Senzorijum“ 2017 u Beogradu. Stručni saradnik časopisa Moj pedijatar i Zdravo dete, brojnih portala namenjenih roditeljstvu i zdravom odrastanju beba i dece. Stručni saradnik časopisa Pedijatar dijagnostičko-terapijske preporuke.

Kontakt: milanovic.fizio@gmail.com

 

Podeli:

Komentari

 1. Jovana says:

  Interesu je me da li bebi od 5meseci mogu da stavim u sedeci polozaj u kolicim i da je pricvrstim kaisevima jer kad je stavim u polusedeci ona sve ide napred kao da hoce da sedne pa me.interesuje smem li da je stavim u sedeci polozaj

 2. Tanja says:

  Moj unuk dsnas puni 7 meseci i jos uvek ne moze da sedi,odize avicu,okrece se sa stomka na ledja,hvata predmete.Da li je to u redu?Do kad bi trebalo da ucvrsti kicmrni stub?Da li a veze to sto je rodjen u37-oj nedelji?hvala

 3. Slavica says:

  Kako izbaciti bebi sekret iz nosa. Beba 8 meseci. Inhaliramo se fizioloskim. 3ml x3. Hvala

 4. Jelena says:

  Beba ima sedam ipo meseci i jos ne zna da sedi,stalno se prekrece i pada,da li je to normalno?

 5. Tamara says:

  Ja sam davno rodila dvoje dece u Srbiji i tada sam postovala sta su mi pedijatri govorili da radim. Sad imam bebu rodjenu na Malti i trudim se da postujem isto ovde prdijatra. Ali da objasnim ovde ne postoji pregled kukova i kad pomenete tako nesto svi vas belo gledaju, za siroko povijanje nikad nisu culi i pampers se koristi kao jedina pelena . cak sta vise nema ni da se kupe velike pelene ja sam jedva nasla format koji je dosta manji od nasih pelena i koji je naravno dezeniran i koristi se samo da bi se bebe pokrila prilikom dojenja na javnim mestima. E sad moja beba je pre neki dan napunila 3 meseca rodjena da dan termina za sedenje je naravno rano, kako ja da znam da li je sve u redu sa kukovima i kicmom kad se to ovde ne pregleda. Beba sa mesec dana je pocela drzi samostalno glavu (rekli su mi da je zilava i jaka) spava iskljucivo na stomku ,znam da je pogresno po novim pravilima ali ona drugacije nece , na boku nema sanse da zaspi a na ledjima mozda odspoava 5 minuta i toliko ostalo vreme provede plakajuci. Sama okrece glavu levo desno dok spava na stomaku i namesta se kako joj odgovara. okrece se u krug po krevetcu vise puta je zateknem potpuno kontra od smera u kojem sam je ostavila.Neki dan sam je zatekla da se u toku spavanjasa stomaka okrenula prvi put sama na bok. U kolica nece imamo kolica 3 u 1 u korpi nema sanse jer nece da lezi na ledjima, u jaje izdrzi neko vreme ukoliko se setamo pored kuca jer tad moze da gleda okolo (koliko zapravo i vidi) ali kad izadjemo pored mora sto je svakodnevna rutina jer znam koliko jee dobro za disajne puteve., tad nema sta da gleda i nastaje vriska i opet smo prinudjeni da koristimo kengur koji se ne preporucuje i ona tad uziva moze da gleda levo desno a osmeh ne skida. Isti problem je i sa nosenjem okrenutu prema meni moze ali samo ako joj se spava inace vristi moramo da je okrenemo od sebe da bi radoznale okice mogle da gledaju okolo. E to je ono sto mene intersuje , kad je okrenuta od mene ja je jednom rukom pridrzavam izmenju nogu drugom oko stomaka, ako gledate sa strane to je pasivan nacin sedenja (mada nije ona mirna ona udara nogama i rukama konstantno , aktivna je) koliko je sad lose za kicmu i sta ja sad da radim? Kad sve sto je normalno za druge bebe za nju nije.U jaslicama a i kod kuce koristimo popularan Bouncer ili tzv majcino krilo sto je opet u polusedecem polozaju. Bouncer ima luk na kojem vise igracke i ona je pocela da se hvata za luk od pre neki dan i podize skoro u sedeci polozaj. Ona sam sebe forsira za sedenje ja je forsirati necu,ali vidim da ce uskoro poceti da sedi. Koliko je sve ovo zapravo lose kad nema kontrole kukova?
  Ja se izvinjavam na dugoj poruci ali sam morala da objasnim.

 6. Ivana Detelj says:

  Poštovani,beba napunila 6mj i okrenula se na trbuh ali ne želi se vratiti na leđa? Malo sam zabrinuta

 7. Ana Bebek says:

  Poštovani beba ima sedam mjeseci i još ne sjedi samostalno već kada sjedi samo se izvrne bez dočeka na ruku u jel to s obzirom na dob u redu?
  Hvala Vam na odgovoru.

  • MojPedijatar says:

   Ako je sve drugo u redu (lepo jede i napreduje) mislim da Vam samo treba strpljenja…

Strana 3 od 4<1234>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA