Kada beba padne sa kreveta

Kako roditelji treba da postupe ukoliko beba padne sa kreveta ili stola za prepovijanje? Pročitajte savete pedijatra…

Foto: Real

Bebe znaju da iznenade roditelje naglim trzajem sa padom, a to se po pravilu dešava u situaciji: „Samo sam se na čas okrenula nešto da dohvatim“. Sledi snažan plač deteta, a potom i majke – što, naravno, nije dobro. Većina zaprepašćenih roditelja odmah pomisli na lomljenje kostiju lobanje i teške povrede mozga. Srećom, to se izuzetno retko događa. Većina beba prođe bez ozbiljnijih posledica pada, ali hajde da to razjasnimo…

Koja je kritična visina za pad bebe?

Možemo reći da NEMA bezbedne visine za padanje, pa je najbolje da do pada ne dođe. Ipak, treba razgraničiti dve važne „visinske“ situacije: pad sa male visine, dakle sa običnog kreveta na kome se beba prepovija (obično se radi o 40 do 60 centimetara od poda) i pad sa veće visine, više od jednog metra – to su one „prepovijalice“ koje su obično u produžetku kreveca.
Srećom, padovi sa veće visine su izuzetno retki, verovatno zato što su roditelji daleko pažljiviji kada prepovijaju bebu na većoj visini.

Kako izgleda beba koja je upravo pala?

Beba odmah snažno zaplače – pobuni se što je na podu, a prvih desetak minuta posle pada je plačljiva i uznemirena. To je potpuno uobičajeno, jer je pad zaboli, ali je i uplašena zbog neočekivane i neprijatne promene položaja. Još ako se mama i tata uplaše i zakukaju u horu sa detetom – nastaje velika, obično nepotrebna panika. Većina beba posle desetak minuta postaje živahna, raspoložena i uobičajeno se ponaša, pa nema razloga za zabrinutost.

Šta roditelji treba da urade ako beba padne?
1. Lagano i bez panike podići bebu sa poda i prigrliti je tako da joj glavica bude lagano nagnuta napred. Na taj način će se izbeći da u slučaju povraćanja ne aspirira („usisa“) sadržaj želuca u disajne puteve.

2. Zatim bebu treba okrenuti prema sebi i pažljivo pogledati ima li povreda ili krvarenja na glavi, na usnama ili u ustima. Ne treba pritiskati i „prepipavati“ glavicu u potrazi za polomljenim kostima (to je potpuno besmisleno).

3. Bar dvadesetak minuta nemojte bebi davati da jede i pije. Za to vreme se poigrajte sa njom, potrudite se da zaboravi na traumu koju je prošla.

4. Ako se beba posle 20 do 30 minuta ponaša kao da se ništa nije desilo, treba joj dati da jede, a ako hoće da spava, neka se slobodno odmori.

 

Podeli:

Komentari

 1. Maja says:

  Beba od 9 meseci mi je pala sa bracnog kreveta, imala je cvorigucu na celu i malu ogrebotinu na nozi jer je pao na igracku. Plakao je samo par minuta i to je to.Samo sekund moje nepaznje. Jako sam uznemirena. Da li taj pad moze da ostavi neke posledice? On se sasvim normalno ponasa, raspolozen je, igra se, ponasa se znaci uobicajeno. Da li treba da se brinem? Da li moze nesto lose da mu se desi zbog ovog pada?

  • MojPedijatar says:

   Kad se beba ponaša uobičajeno, NE povraća, lepo jede, aktivna je i vesela – NEMA razlog za brigu.

 2. Ivana says:

  Poštovani,
  Danas prilikom iznošenja bebe sa nosiljkom iz auta, rucica nosiljke se nekako olabavila i beba mi je ispala na put. Sama podloga puta je usled skidanja sloja asfalta nekako puna ostataka u vidu sitnih kamencica i beba je na te sitne kamencice pala glavom!! Počela je odmah da plače i dugo nam je trebalo da je smirimo. Na glavici se vide male crvene čvorugice na desnoj strani kao i crven obraz. Nakon sat vremena beba je počela da se smeška i da mase rucicama. U tom periodu nije hteo da siska ali evo malopre se naruckao i spavka. Ovo sve pišem jer babe, tetke i ostali poznavaoci “narodne medicine” kažu da nema potrebe da idemo kod lekara i da su se slične situacije dešavale i njima. Molim Vas za savet. Unapred hvala.

  • MojPedijatar says:

   Posle ovakvih padova (da se NE ponove) je najsigurnije da se obavi pregled, naročito ako ima ranica na koži lica ili ako se beba neobično ponaša.

 3. Mila says:

  Poštovana, beba 9 meseci, izuzetno živahna, pala je malopre sa oko 35 cm visine, na leđa, i naravno da se čuo tup udarac glavom, plakao je 5 min, posle kenjkavio, jer mu se spavalo (i pre pada), ima malo crvenilo na vrhu čela. Sat vremena nakon pada je popio uobičajno mleka i zaspao odmah! Ujutro ćemo ići pedijatru, ali da li treba na sat ipo da ga budim, posle tih 5 min plakanja se normalno ponašao, igrao, malo kenjkao zbog spavanja i tjt. Nije povraćao!!!
  Hvala na odgovoru

 4. Milica says:

  Meni je beba stara sedam meseci pala jutros sa kreveta, malo je samo plakala, posle se igrala, smejala, ruckala.Ima samo malo crveno na celo.Da li treba da brinem, da li da ga vodim kod pedijatra?Molim vas odgovorite mi jer sam mnogo uplasena.

  • MojPedijatar says:

   Za sada ništa ne treba da se radi – osim da se beba prati.

   Sve dok je lepo raspolozena, aktivna i ponasa se uobicajeno, NEMA razloga za brigu…samo pazite da se ovo NE ponavlja!

 5. slacke says:

  Postovani,beba stara 8ipo meseci ispala je jutros iz krevetca,plakao je pet min i potom se smirio,ruckao je lepo nije popvracao,nije mu se spavalo,dali treba da ga odvedem pedijatru,sobzirom da se igra i ne place.

  • MojPedijatar says:

   Ako se beba normalno ponasa, lepo jede, NE povraca, aktivna je – NEMA razloga za brigu.

   Da se ovo NE ponovi!

 6. Dragana says:

  Poštovani, beba ima 8 meseci. Pao je sa kreveta, plakao je malo i ponaša se uobičajno. Na slepoočnici i obrazu vidi se crvenilo posle pada koje ne prolazi. Beba je normalno jela i živahna je. Da li treba da odemo pedijatru na pregled?

 7. Una says:

  Postovani,moja beba je danas napunila 2 meseca i sinoc je pala sa kreveta na glavu,ali nema nikakvih povreda samo povremeno place kao da je uplasena iako pre nije to radila,da li ima razloga za strah i da li da je vodimo kod pedijatra

Strana 3 od 4<1234>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA