Kada beba padne sa kreveta

Kako roditelji treba da postupe ukoliko beba padne sa kreveta ili stola za prepovijanje? Pročitajte savete pedijatra…

Foto: Real

Bebe znaju da iznenade roditelje naglim trzajem sa padom, a to se po pravilu dešava u situaciji: „Samo sam se na čas okrenula nešto da dohvatim“. Sledi snažan plač deteta, a potom i majke – što, naravno, nije dobro. Većina zaprepašćenih roditelja odmah pomisli na lomljenje kostiju lobanje i teške povrede mozga. Srećom, to se izuzetno retko događa. Većina beba prođe bez ozbiljnijih posledica pada, ali hajde da to razjasnimo…

Koja je kritična visina za pad bebe?

Možemo reći da NEMA bezbedne visine za padanje, pa je najbolje da do pada ne dođe. Ipak, treba razgraničiti dve važne „visinske“ situacije: pad sa male visine, dakle sa običnog kreveta na kome se beba prepovija (obično se radi o 40 do 60 centimetara od poda) i pad sa veće visine, više od jednog metra – to su one „prepovijalice“ koje su obično u produžetku kreveca.
Srećom, padovi sa veće visine su izuzetno retki, verovatno zato što su roditelji daleko pažljiviji kada prepovijaju bebu na većoj visini.

Kako izgleda beba koja je upravo pala?

Beba odmah snažno zaplače – pobuni se što je na podu, a prvih desetak minuta posle pada je plačljiva i uznemirena. To je potpuno uobičajeno, jer je pad zaboli, ali je i uplašena zbog neočekivane i neprijatne promene položaja. Još ako se mama i tata uplaše i zakukaju u horu sa detetom – nastaje velika, obično nepotrebna panika. Većina beba posle desetak minuta postaje živahna, raspoložena i uobičajeno se ponaša, pa nema razloga za zabrinutost.

Šta roditelji treba da urade ako beba padne?
1. Lagano i bez panike podići bebu sa poda i prigrliti je tako da joj glavica bude lagano nagnuta napred. Na taj način će se izbeći da u slučaju povraćanja ne aspirira („usisa“) sadržaj želuca u disajne puteve.

2. Zatim bebu treba okrenuti prema sebi i pažljivo pogledati ima li povreda ili krvarenja na glavi, na usnama ili u ustima. Ne treba pritiskati i „prepipavati“ glavicu u potrazi za polomljenim kostima (to je potpuno besmisleno).

3. Bar dvadesetak minuta nemojte bebi davati da jede i pije. Za to vreme se poigrajte sa njom, potrudite se da zaboravi na traumu koju je prošla.

4. Ako se beba posle 20 do 30 minuta ponaša kao da se ništa nije desilo, treba joj dati da jede, a ako hoće da spava, neka se slobodno odmori.

 

Podeli:

Komentari

 1. Maja says:

  Djecak je pao sa kreveta kad je imao 10 mjeseci nisu se primjecivale nikakve posledice medjutim sad ima 17.5 mjeseci I jos uvjek nece samostalno da hoda msm da pojasnim on hoda uz namjestaj ali kad oce da se odmakne trazi ruku bez drzanja za ruku ide svega 2 / 3 metera I nesta vise dali je tja pad ostavio posledice pa zbog toga ima strah da se pusti

 2. Ranka says:

  Pozdrav,beba od pet meseci pet dana ima temp 37,8 rektalno..na celo 37…kaslje i zapusen joj nosic…Radili nalaze sve je u redu,CRP 0,50…pedijatar rekao viroza…interesuje me jel dal ta temp u kontinuitetu moze da naskodi bebi..ne dajem sirup nikakav..po preporuci pedijatra.

 3. Milena says:

  Djecak udario čelom u stepenicu, nismo ga snimali, medjutim primijetila sam malo ispupčenje na mjesto udarca. Mislili smo čvoruga, proci ce. Medjutim duze vrijeme je tu, i ako drugi to ne primjecuju ja je vidim. Toliko me je strah da nije nesto opasno , da se ne usudjujem da ga odvedem na snimanje. Mozda je neki hematom ostao ili nesto… On je sasvim normalno, zdravo dijete. Hoda, prica, normalno jede, raste. Ako mozete da mi kazete sta moze biti. Hvala vam unaprijed.

  • MojPedijatar says:

   Ovo NIJE za brigu, niti za dodatna ispitivanja!

   To jeste jedna vrsta “ožiljka” na kosti glave i može mesecima tu da bude, a tu se ništa ne može (a ni ne treba) uraditi.

 4. Marija Avramovic says:

  Zdravo, decak 8,5 meseci, ispao iz kreveca sinoc, pre 19casova. Zaplakao, popio malo vode, smirio se i zaspao. Mirno je spavao, nakon spavanja se normalno ponasao. Halo beba i dezurni lekar u hitnoj su nam rekli da samo pratimo dete, obzirom da nije bilo gubitka svesti i nije povracao. Normalno jede, pije, zivahan, veseo. Ima malu modricu iznad cela i jutros sam primetila novu modricu, iza uha. Po njegovoj reakciji, rekla bih da nije bolna na dodir. Brine me ta nova modrica, zapravo nije ni modrica, vise kao perlica ispod koze. Da li je to znak da treba da posetimo kliniku?

  • MojPedijatar says:

   To NIJE za brigu!

   Najvažnije je da.NEMA promena u ponašanju deteta, a za modricu sada leka NEMA. Tu jedino pomaže LED – ali odmah posle udarca.

 5. Kris says:

  Beba 4 i po meseca mi je pala sa kreveta.. normalno se ponasa, nema vidljivih povreda,ali je bljucnula ( hranjen je neposredno pre pada) . Da li bih trebala da ga vodim kod lekara ? Hvala

  • MojPedijatar says:

   AKo NEMA krvarenja (rasekotine), a beba se normalno ponaša, aktivn je i raspoložena, NE povraća u seriji (dakle više puta za redom), lepo jede…nema potrebe da se žuri sa pregledom.

 6. Mira says:

  Poštovani,
  Moja beba je ranije prohodala, pa sada sa 14 i po meseci samo “sije” i cesto se desi, narocito u zadnje 2 nedelje, da padne na glavu. Nekad se saplete, nekada sa kreveta, uglavnom na potiljak. Ona malo place i to se brzo zaboravi, ali se na plasim. Interesuje me da li moze da joj skodi cesto padanje. Nije da ne cuvam svoje dete, ali prosto koristi najmanji trenutak moje nepaznje da se nekud popne. Unapred hvala

 7. Jovana says:

  Beba 8 meseci, pala sa kreveta na glavu…nema vidljivih povreda, plakala je 10 minuta onda se zaigrala i zaspala…inace joj je bilo vreme za spavanje…da li je voditi doktoru ili ne?hvala

Strana 2 od 4<1234>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA