Kada beba padne sa kreveta

Kako roditelji treba da postupe ukoliko beba padne sa kreveta ili stola za prepovijanje? Pročitajte savete pedijatra…

Šta može da se povredi prilikom pada?

Najčešće glava, što je potpuno logično, jer je ona najteži deo tela. Sa druge strane, bebe padaju iz ležećeg položaja, bez refleksnog pružanja ruku ka podu, tako da glava jednostavno pretegne i „bupne“ o patos. Ponekad, posle par minuta, može da se vidi „čvoruga“ – koja je, zapravo, jedan bezazleni hematom (izliv male količine krvi ispod površnog dela kosti na mestu udara). Veličina čvoruge ne mora da ide u korak sa težinom pada, pa joj ne treba pridavati veliki značaj. Kosti bebine glave su izuzetno elastične, tako da se izuzetno retko dešavaju ozbiljnije koštane povrede. Obično strada čelo ili potiljak, a ređe bebe padnu na lice ili „sa strane“. Tu nema neke značajnije razlike u nastanku eventualnih posledica.

A povrede usta i zuba?

Ako beba ima zubiće, ponekad mogu da nastanu manje povrede jezika ili sluzokože usne duplje, pa nije neobično da se vidi malo sukrvice u ustima. Ovo veoma plaši mame i tate. Jer, čim se vidi krv, to se dovodi u vezu sa teškim povredama. Međutim, to se u ovim situacijama skoro nikada ne dešava! Već posle pet do deset minuta, ovo malo krvarenje prestaje, pa ne treba paničiti.

Šta da se radi ako se desi povraćanje?

Kod beba se povraćanje ne dešava preterano često posle pada. Ono može da se očekuje ako je imala obrok tridesetak minuta pre pada, a ponekad se dešava kada je udarac bio zaista jak. Zato nema razloga za paniku ako povrati par puta posle pada – to je sasvim uobičajeno. Ne valja kada beba stalno povraća i kada je to povezano sa njenim čudnim ponašanjem.

Koliko treba vremena za oporavak?

Kako vreme odmiče, beba se vraća uobičajenim aktivnostima, traži da jede i pije, pa joj ne treba uskraćivati hranu. Naravno, ne treba da se prejede – pošto, kako smo već objasnili, moguće je da povrati, pa eto dodatnog razloga za paniku. Ogromna većina beba se brzo oporavlja, obično je dovoljno 30 do 60 minuta. To je daleko manje vremena nego što se „potroši“ na odlazak kod lekara – pa ne treba da čudi što, kada stigne kod pedijatra, bebi bude sasvim dobro, kao da se ništa nije dogodilo. Zato kod ovih bezazlenih padova nije potrebno da vodite dete kod lekara, jer je veća trauma za njega odlazak u zdravstvenu instituciju i pregled lekara, nego što je opisani pad.

Kada se treba neodložno javiti lekaru?

Radi se o veoma retkim situacijama, ali ih treba znati. Tada treba pribrano otići do ambulante gde postoji dečji hirurg ili pedijatar.

Uporno povraćanje koje iscrpljuje dete
Nije neobično da beba sa lakšim potresom mozga povrati jednom ili dva puta. Ali, ako se to dešava u seriji – beba mora da se odvede na pregled.

Kada se desi da beba udari u nešto oštro ili tvrdo prilikom pada, pa dođe do jakog krvarenja
Tada je neophodno otići kod lekara, ali prilikom transporta treba sterilnom gazom (ako je nema, dobra je i čista pamučna pelena) pritisnuti mesto krvarenja (tako će se zaustaviti krvarenje).

Neuobičajena pospanost, ili naizmenično izrazita uznemirenost, pa ekstremna pospanost – dete se veoma čudno ponaša
Pregled ima za cilj da prouči neurološko ponašanje deteta, a lekar ima zadatak da isključi ili posumnja na najtežu komplikaciju težih padova na glavu – krvarenje u mozgu ili iz arterija sa unutrašnje strane kosti. Ova krvarenja (stručno se zovu intrakranijalne hemoragije) su zaista opasna za bebu, ali su izuzetno retka. Češće se dešavaju kod novorođenčadi, mada je broj takvih slučajeva zanemarljivo mali, pošto bebe retko kada slučajno padaju, s obzirom da su još uvek nedovoljno živahne. Zbog toga roditelji ne bi trebalo da se unapred plaše.

I, na kraju, jasno je da većina manjih padova kod dece nije opasna. Ali, to ne znači da decu, pogotovo bebe, treba ostavljati da se same prevrću po krevetu. Posle prohodavanja, sledi period neminovnih padova – koji su deo detinjstva, pa decu pre toga valja poštedeti nepotrebnih povreda, u meri u kojoj je to moguće. Nema deteta koje nije palo, ali bi trebalo učiniti sve da se to što ređe dešava.

Tatjana VukomanovićAutor: Tatjana Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završila u roku 1997.

Specializaciju pedijatrije završila na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Beogradu 2002.godine.

Radila je u stacionaru Centra za zaštitu odojčadi i dece (“Zvečanska”), a potom započinje rad u privatnoj pedijatrijskoj praksi.

Od 2007 godine je zaposlena u Predškolskoj Ustanovi Baby Palace, gde sprovodi pedijatrijski nadzor i radi na prevenciji, i lečenju dece.

Osnivač izdavačkog preduzeća kompanije Pedijatar doo gde je jedan od idejnih tvoraca edukacionog projekta “Zdravo dete”. Urednik časopisa “Zdravo dete” i “Pedijatar, dijagnostičko-terapijske preporuke”, portala www.mojpedijatar.co.rs

Udata, majka troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Beba od 9 meseci mi je pala sa bracnog kreveta, imala je cvorigucu na celu i malu ogrebotinu na nozi jer je pao na igracku. Plakao je samo par minuta i to je to.Samo sekund moje nepaznje. Jako sam uznemirena. Da li taj pad moze da ostavi neke posledice? On se sasvim normalno ponasa, raspolozen je, igra se, ponasa se znaci uobicajeno. Da li treba da se brinem? Da li moze nesto lose da mu se desi zbog ovog pada?

  Odgovori na komentar
 2. Poštovani,
  Danas prilikom iznošenja bebe sa nosiljkom iz auta, rucica nosiljke se nekako olabavila i beba mi je ispala na put. Sama podloga puta je usled skidanja sloja asfalta nekako puna ostataka u vidu sitnih kamencica i beba je na te sitne kamencice pala glavom!! Počela je odmah da plače i dugo nam je trebalo da je smirimo. Na glavici se vide male crvene čvorugice na desnoj strani kao i crven obraz. Nakon sat vremena beba je počela da se smeška i da mase rucicama. U tom periodu nije hteo da siska ali evo malopre se naruckao i spavka. Ovo sve pišem jer babe, tetke i ostali poznavaoci “narodne medicine” kažu da nema potrebe da idemo kod lekara i da su se slične situacije dešavale i njima. Molim Vas za savet. Unapred hvala.

  Odgovori na komentar
 3. Poštovana, beba 9 meseci, izuzetno živahna, pala je malopre sa oko 35 cm visine, na leđa, i naravno da se čuo tup udarac glavom, plakao je 5 min, posle kenjkavio, jer mu se spavalo (i pre pada), ima malo crvenilo na vrhu čela. Sat vremena nakon pada je popio uobičajno mleka i zaspao odmah! Ujutro ćemo ići pedijatru, ali da li treba na sat ipo da ga budim, posle tih 5 min plakanja se normalno ponašao, igrao, malo kenjkao zbog spavanja i tjt. Nije povraćao!!!
  Hvala na odgovoru

  Odgovori na komentar
 4. Meni je beba stara sedam meseci pala jutros sa kreveta, malo je samo plakala, posle se igrala, smejala, ruckala.Ima samo malo crveno na celo.Da li treba da brinem, da li da ga vodim kod pedijatra?Molim vas odgovorite mi jer sam mnogo uplasena.

  Odgovori na komentar
  • Za sada ništa ne treba da se radi – osim da se beba prati.

   Sve dok je lepo raspolozena, aktivna i ponasa se uobicajeno, NEMA razloga za brigu…samo pazite da se ovo NE ponavlja!

   Odgovori na komentar
 5. Postovani,beba stara 8ipo meseci ispala je jutros iz krevetca,plakao je pet min i potom se smirio,ruckao je lepo nije popvracao,nije mu se spavalo,dali treba da ga odvedem pedijatru,sobzirom da se igra i ne place.

  Odgovori na komentar
 6. Poštovani, beba ima 8 meseci. Pao je sa kreveta, plakao je malo i ponaša se uobičajno. Na slepoočnici i obrazu vidi se crvenilo posle pada koje ne prolazi. Beba je normalno jela i živahna je. Da li treba da odemo pedijatru na pregled?

  Odgovori na komentar
 7. Postovani,moja beba je danas napunila 2 meseca i sinoc je pala sa kreveta na glavu,ali nema nikakvih povreda samo povremeno place kao da je uplasena iako pre nije to radila,da li ima razloga za strah i da li da je vodimo kod pedijatra

  Odgovori na komentar
Strana 3 od 3<123

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA