Mleko u drugoj godini života: Šta je najbolji izbor za dete?

Intezivan rast se nastavlja u drugoj godini života, ali su deca značajno aktivnija, što povećava detetove potreba za hranljivim materijama.

Foto: Pixabay

Dojenje je najbolji način ishrane za svaku bebu – tu nema dileme! Ohrabriti majku da doji i u drugoj godini života je sasvim na mestu, ali ako majka ne može da doji,  kvalitetna mlečna formula (kakva je Humana 3 ili Humana Junior) su daleko bolji izbor od običnog kravljeg mleka!

 

Slede odgovori na najčešća pitanja koja su vezana za mlečne formule i kravlje mleko:

 

Zašto je kvalitetna mlečna formula bolji izbor od kravljeg mleka u drugoj godini života?

Brojni su i jasno definisani argumenti koji daju veliku prednost kvalitetnim mlečnim formulama, a navešćemo samo najvažnije:

  • Kravlje mleko sadrži previše mlečnih proteina – daleko više nego majčino mleko! Ovaj “proteinski udar” nije dobar za bebu! Proteini jesu veoma važni za rast i razvoj deteta, ali višak opterećuje bebin organizam (na primer bubrege), ali se povećava i rizik od gojaznosti koja je globalna epidemija! Prelazna mlečna formula Humana 3 kao i Humana Junior mleko, imaju proteinski sastav koji je veoma sličan majčinom mleku i usklađen prema potrebama deteta tog uzrasta!
  • Kravlje mleko sadrži previše soli (sulfate, fosfate…) koje ometaju “preuzimanje” gvožđa iz hrane. Bez gvožđa nema zdravih crvenih krvnih zrnaca pa dete može postati malokrvno (anemično).
  • Kravlje mleko NEMA dovoljno gvožđa (što povećava rizik od nastanka anemije), ali ni drugih mikro-elementima. Mlečne formule poput Humana 3 i Humana Junior sadrže 20 puta više gvožđa od kravljeg mleka!
  • U kravljem mleku nema dovoljno joda koji je izuzetno važan za zdravlje deteta! Preporučena dnevna količina Humana Junior mleka (400-500 ml) praktično zadovoljava dnevne potrebe deteta za jodom.
  • Kravlje mleko NEMA optimalane količine važnih (esencijalnih) masnih kiselina. Takođe je i odnos omega 3 i omega 6 nezasićenih masnih kiselina neadekvatan u kravljem mleku! Kvalitetna mečna formula (poput Humana 3 ili Humana Junior) sadrži dodate nezasićene masne kiseline, koje su u optimalnom međusobnom odnosu (koji je približan majčinom mleku) i koje pomažu pravilan razvoj detetovog mozga, ali i krvnih sudova.

Ima li dovoljno kacijuma u mlečnoj formuli?

 

Kvalitetne mlečne formule sadrže sasvim dovoljno kalcijuma, tako da nema opasnosti od nedostatka ovog važnog minerala! Mleko jeste jedan od glavnih izvora kalcijuma za bebu (ali i stariju decu) pa je ovo važno znati. Takođe, odnos kalcijuma i fosfora je uravnotežen što dodatno obezbeđuje pravilan razvoj koštanog sistema. 

Ima li nekih štetnih aditiva u ovoj formuli?

U Humana mlečnim formulama za ishranu dece starije od 12 meseci NEMA štetnih materija, kao ni konzervanasa, aditiva, ali ni dodatih boja! Takože nema ni glutena ni skroba.

Koliko mlečne formule treba dete da unese za jedan dan?

U drugoj godini je sasvim dovoljno dati dve šolje mleka (400 do 500 ml) na dan.

Može li se ove formule koristiti za spremanje žitarica?

Nema prepreka da se Humana Junior mleko ili Humana 3 mlečna formula koriste kao mlečna osnova za pripremu nekih složenijih obroka odnosno kao osnova za pripremu kašica na bazi žitarica!

 

Mora li se mleko detetu davati toplo?

Ne mora! Sve zavisi od želje deteta. Na primer, Humana Junior mleko se može konzumirati toplo ili hladno, kao samostalan obrok (napitak) ili kao dodatak obroku.

Kada se radi o unosu mleka, nema dileme da kvalitetne mlečne formule poput Humana 3 ili Humana Junior zadovoljavaju sve potrebe dece u drugoj godini života, i da su neuporedivo bezbednije od običnog kravljeg mleka.

Na kraju ne treba zaboraviti da je proces prikupljanja i proizvodnje Humana mlečnih formula strogo kontrolisan i u skladu sa strogim kompanijskim pravilima, ali i propisima Evropske agencije za bezbednost hrane (EFSA).

Tekst je pisan u saradnji sa brendom Humana

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA