Kada beba padne sa kreveta

Kako roditelji treba da postupe ukoliko beba padne sa kreveta ili stola za prepovijanje? Pročitajte savete pedijatra…

Foto: Real

Bebe znaju da iznenade roditelje naglim trzajem sa padom, a to se po pravilu dešava u situaciji: „Samo sam se na čas okrenula nešto da dohvatim“. Sledi snažan plač deteta, a potom i majke – što, naravno, nije dobro. Većina zaprepašćenih roditelja odmah pomisli na lomljenje kostiju lobanje i teške povrede mozga. Srećom, to se izuzetno retko događa. Većina beba prođe bez ozbiljnijih posledica pada, ali hajde da to razjasnimo…

Koja je kritična visina za pad bebe?

Možemo reći da NEMA bezbedne visine za padanje, pa je najbolje da do pada ne dođe. Ipak, treba razgraničiti dve važne „visinske“ situacije: pad sa male visine, dakle sa običnog kreveta na kome se beba prepovija (obično se radi o 40 do 60 centimetara od poda) i pad sa veće visine, više od jednog metra – to su one „prepovijalice“ koje su obično u produžetku kreveca.
Srećom, padovi sa veće visine su izuzetno retki, verovatno zato što su roditelji daleko pažljiviji kada prepovijaju bebu na većoj visini.

Kako izgleda beba koja je upravo pala?

Beba odmah snažno zaplače – pobuni se što je na podu, a prvih desetak minuta posle pada je plačljiva i uznemirena. To je potpuno uobičajeno, jer je pad zaboli, ali je i uplašena zbog neočekivane i neprijatne promene položaja. Još ako se mama i tata uplaše i zakukaju u horu sa detetom – nastaje velika, obično nepotrebna panika. Većina beba posle desetak minuta postaje živahna, raspoložena i uobičajeno se ponaša, pa nema razloga za zabrinutost.

Šta roditelji treba da urade ako beba padne?
1. Lagano i bez panike podići bebu sa poda i prigrliti je tako da joj glavica bude lagano nagnuta napred. Na taj način će se izbeći da u slučaju povraćanja ne aspirira („usisa“) sadržaj želuca u disajne puteve.

2. Zatim bebu treba okrenuti prema sebi i pažljivo pogledati ima li povreda ili krvarenja na glavi, na usnama ili u ustima. Ne treba pritiskati i „prepipavati“ glavicu u potrazi za polomljenim kostima (to je potpuno besmisleno).

3. Bar dvadesetak minuta nemojte bebi davati da jede i pije. Za to vreme se poigrajte sa njom, potrudite se da zaboravi na traumu koju je prošla.

4. Ako se beba posle 20 do 30 minuta ponaša kao da se ništa nije desilo, treba joj dati da jede, a ako hoće da spava, neka se slobodno odmori.

 

Podeli:

Komentari

 1. Vesna says:

  Poštovani,
  Moja beba ima 9 mjeseci i večeras se udarila u glavu. Igrali smo se s njom, tata je nosio na ramenima i kad je htio da je skine udarila je gornjim dijelom glave u spušteni dio betonskog plafona. Nismo sigurni ali po crvenilu koje se nakratko pojavilo mislimo da je udarila vrhom glave a ne dijelom gde je fontanela. Plakala je do 5min i nakon sto se smirila ponašala se kao i uobičajeno.
  Vodili smo je dežurnog pedijatra koji je pregledao i rekao da ne vidi ništa zabrinjavajuće, da mi noćas posmatramo dijete i budimo je na svakih sat i po, kao i sutra, i pratimo da nema neuobičajeno ponašanje te da dođemo na kontrolu u ponedeljak.
  Molim vas da mi kažete jel moguće da se napravi neki snimak ili pregled da budemo sigurni da li je sve ok? I šta je to neuobičajeno što trebamo da pratimo?
  Hvala unaprijed!

  • MojPedijatar says:

   NIKAKVE dodatne preglede NE treba sprovoditi, kad se beba uobičajeno ponaša i NEMA povraćanja “u seriji” . Mislim da je pedijatar ODLIČNO procenio dete i dao pravi savet.

 2. vesna says:

  Beskrajno sam vam zahvalana na vašem radu,posebno što u našoj sredini nemamo baš dobre uslove kad je zdravstvena zaštita u pitanju.
  Samo mi još recite šta bi trebalo da pratimo kod bebe vezano za njeno stanje? Pedijatar je pominjao nešto podočnjake,otok na glavi i vratu,asimetriju lica….

  • MojPedijatar says:

   Toliko je drastična promena ponašanja da je nemoguće da Vam promakne: dete odbija obroke, čas je plačljivo, pa pospano (iako nije vreme za spavanje), potpuno se drugacije ponaša id uobičajenog.

   Šanse da se ovo desi su izuzetno male!

 3. vesna says:

  Hvala mnogo, lično Vama, ali i svima vama koji ste nam omogućili ovakav vid edukacije i pomoći.
  Veliki pozdrav!

 4. Sonja says:

  Pozdrav.Nasa beba ima 5.5 meseci i danas je pao sa ugaone garniture..Pre bih rekla da je skliznuo dole da guzicu pa pao posle i udario glavu.odmah je poceo da place,i posle minut se smirio i ponasao se normalno smejao se i posle trazio da sisa.Bili smo kod doktora i pregledali si ga rekli su da je sve ok.Nije povracao.Samo sto ima jednu čvoruguna glavi.Tj.otpozadi posto je pao na ledja..Sreca pa tepih je debeo ali opet se plasim da mu se ne desi nesto zbog te cvoruge.Sta vi mislite?Pozdrav.

  • MojPedijatar says:

   Ako se beba ponaša uobičajeno, lepo jede, aktivna je i vesela – nema brige, ali pazite da se ne ponovi!

 5. Tinde says:

  Poštovani. Moja beba od 7meseci je pre nedelju dana pala sa kreveta od visine 40cm. Odmah odneli kod lekara,zadržali su nas na posmatranje 48sati u bolnici mada beba je bila dobro posle nekoliko minuta. Krvna slika,urin,retgen glave sve bilo u redu. Treći dan je stigo doktor na ultrazvuk gde on vidi nešto pored bubrega od 67mm. Kaže hronični hematom u slezini i odmah nas voze za dečiju kliniku. Tamo ne vide ništa, krvna slika opet u redu. Šalje nas kući. Beba ponaša se normalno,nije povraćao, jede spava kako treba. Molim vaše mišljenje dali da nosim na dalji pregled? Jedna uplašena mama

  • MojPedijatar says:

   Mislim da je pregled na dečjoj klinici najmerodavniji, a kako je taj nalaz uredan, a beba se ponaša normalno i NEMA nikakvih problema – nemate razloga za brigu.

 6. Saska says:

  Postovani, imamo decaka od 7.5 meseci koji je jutros pao sa ljuljalice (visina oko 30cm) na tepih, na glavicu. On se nakon pada plakao snazno, verovatno od straha, ali se brzo umirio. Nakon toga se normalno ponasao, smejao se i igrao, i ubrzo zaspao i spavao oko 2h. Kada se probudio, jeo je, izasao napolje, igrao sa igrackama, normalno se ponasao, ali je ponovo pospan. On nije povracao, zenice su mu jednake, i jedino mi je cudno u njegovom ponasanju to jer je spavao dugo, i ponovo mu se spava nakon sat ipo vremena kako je budan. Ne kazem da mu se nije ranije desavalo da tako dugo spava, ali je to bilo retko. Molim vas, za savet jer ne znam ima li potrebe da ga vodim lekaru ili da pratim i dalje njegovo stanje. Hvala unapred na odgovoru.

  • MojPedijatar says:

   Ako se beba NE budi za obrok – pregled je OBAVEZAN!

   Mala je šansa da će se to desiti Vašoj bebi.

 7. Danijela says:

  Postovani, imam bebu od 11 mjeseci koja je prije cetiri dana pala iz hranilce kompletnim tjelom na pod. Visina je oko metar. Snazno se rasplakao. Odveli smo ga na djeciju hirurgiju gdje je uradjen rtg snimak i doktor je rekao da je sve ok. Nalaz krvi i urina takodje uredan. Beba je imala cvorugu iznad lijevog uha koja polako prolazi. Jede normalno. Nije povracao. Ali ja kao da primjecujem da je odsutniji nego inace, i malo nervozniji. Igra se, nije nezainteresovan. I pri tom je dan posle pada dobio temperaturu i proliv, a par dana prije toga je kasljao, pa je ljekar konsatovao upalu grla. Ja sam jako zabrinuta, pomozite mi. Nisam pametna sta da radim. Beba se nekada ponasa i uplaseno. Trza se u snu. Da li da ga vodim na jos neke preglede? Citala sam na netu o nekim unutrsanjim krvarenjima i hematomima, pa se jako plasim. Pomozite mi.

  • MojPedijatar says:

   Bez pregleda je nemoguće procenito bebu, ali ovo NISU znaci komplikacije pada već aktuelne virusne inekcije.

   • Danijela says:

    Hvala vam puno. Umirili ste me. Beba je pregledana od strane djecijeg hirurga i pedijatra. Oni su rekli da je ok sto se pada tice, ali da ima upalu grla. Ali uvjek kod mene postoji doza straha. I da cujem jos misljenja. Da li smatratrate da su jos neki pregledi potrebni? U vezi sa padom?

Strana 1 od 41234>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA