Infektivna mononukleoza

Infektivna mononukleoza je jedna od bolesti koja izaziva mnogo pažnje, ali ponekad i panični strah kod roditelja. Zato smo rešili da vam je «približimo».

Foto: Pixabay

 • Ko je izazivač i kako se prenosi?

Prouzrokovač mononukleoze je virus iz grupe Herpes virusa (Epstein-Barr virus ili, skraćeno, EBV). Za prelaz virusa sa obolelog na zdravo dete je potreban «blizak» kontakt. Ponekad se ova bolest naziva «bolest poljupca», što je adekvatan nadimak, imajući u vidu da je neophodan poveliki broj virusa da bi se dete zarazilo. Kako su deca često u bliskom kontaktu u kolektivu, virus se relativno lako prenosi, pa nisu retke ni manje epidemije. Virus se prvobitno nastanjuje u sluzokoži gornjih respiratornih puteva, gde se razmnožava. Potom se širi u lokalne limfne čvorove, a kasnije po celom organizmu – putem krvi.

 • Koliko traje inkubacija?

Inkubacija – vreme od ulaska virusa u organizam do prvih simptoma infekcije, traje dugo: trideset do pedeset dana. Zato je teško ući u trag početku lanca infekcije. Jer dete, koje je izvor zaraze, može da bude uveliko zdravo pre pojave simptoma bolesti kod druge, zaražene dece. Imajući u vidu činjenicu da je ipak potrebna veća količina virusa za širenje zaraze, nema velikih epidemija infektivne mononukleoze.

 • Kako se bolest ispoljava?

Postoji malo kliničko pravilo za mononukleozu – što je dete manje, slabije su izraženi simptomi i znaci bolesti.

U prvim godinama života, infektivna mononukleoza se manifestuje kao obična infekcija gornjih respiratornih puteva: nos curka, grlo je crveno – ponekad sa beličastim naslagama, uz uvećane vratne limfne čvorove. Često bolest traje nekoliko dana i prođe, a da roditelji i ne znaju da je dete preležalo infektivnu mononukleozu.

Kod starije dece, klinička slika ove bolesti je teža. Mononukleoza najčešće počinje nekarakterističnim tegobama: slabost, glavobolja, mučnina, a posle par dana se javlja visoka telesna temperatura, bol u grlu, uvećanje krajnika – koji su obloženi beličastim naslagama. Na vratu se najčešće uočavaju uvećani limfni čvorovi, koji su često bolni.

Pedijatar će pažljivo da ispipa trbuh, jer svako drugo dete sa infektivnom mononukleozom ima uvećanu slezinu, a kod 10-20 odsto dece je uvećana jetra.

 • Kako se postavlja dijagoza infektivne mononukleoze?

Podeli:

Komentari

 1. mirjana says:

  uradila sam test Igm je 0,52 a IgG je 8,25 sta to znaci da li i ja imam mononukleozu?

  • MojPedijatar says:

   Ako je IgM manji od donje referentne vrednosti (savaka lab. metoda ima svoje referentne vrednosti koje su Vam date sa nalazom), onda sada NEMA mononukleoze! Ako je IgG veći od gornje granice ref. vrednosti, to znači da je (ko zna kada) mononukleoza uspešno preležana.

 2. Dusan says:

  18.2. sam primljen na infektivno odeljenje gde mi je potvrdjeno da imam mononukleozu. Otpusten sam kuci 5.3. i interesuje me do kada sam infektivan, tacnije koliki vremenski period

 3. Marijana says:

  Dobar dan. Moje dete (2 GOD ) unazad dva meseca ima povećane zlezde iispod vilice, vise sa leve strane. Od početka decembra smo svakih nedjelju dana kod dr, sa povišenoj tt, upalom uha, grla, ušiju obostrano… Uvek je dobijao antibiotik, tt bi se smirila tih sedam dana ali posle opet nešto novo, pre petnaest dana sam odvela dete na uz vrata, naravno na svoju ruku jer od mog dr ništa ne možeš da dobiješ , mislim neki uput tipa brisa, lab i slično. Uz je pokazao da ima zlezde povilicno, levo 35mm sa 12 mm i još nekoliko 10 mm, i sa desne strane nekoliko manjih. Kad sam došla kod pedijatar dao nam je ( tek tad ) da vadimo kks i se i seroloske testove . Danas je gotov Epstein-Barr , ostale čekamo do kraj marta!!! U Kks le povišeni, lymfociti u razmazu povišeni, sedimentacija 32. Sa kks i se u utorak dao nam dr dok čekamo rezultate da pije i cefaleksin jer njega u silnom spektru antibiotika koje je moje dete do sad popili, nije bilo! Malo sam se raspisala ali da vam sto bolje približim našu situaciju. Ebv IgM je negativan a IgG je pozitivan, da li treba privatno da odradio briseve ? I da li će biti realni zbog antibiotika koji sada pije. Inače zlezde se ne smanjuje! Da li dete ima mononukleoze ili je već stiglo da je prelezi posto je IgM – a IgG+. Hvala unapred.

  • MojPedijatar says:

   Ovo nije aktuelna inf.mononukleoza, pošto je IgM negativan. Ima mogo drugih virusa koji liče na infektivnu mononukleozu i daju slične simptome, a sve ukazuje da je to Vaša priča.

   Brisevi se rade pre antibiotika! Zaista MORA postojati jak razlog za davanje antibiotika, a kod virusnih oni nemaju nikakav efekat.

 4. Borislav says:

  Utvrđena mi je mononukleoza pre 7 dana. Ali ja sam mislim bio zarazen jos pre 4 nedelje. Posto sam vec tada imao simptome. Temperatura, grlo, nadutost ocnih kapaka. Rekli su mi da je virus. Nakon 5 dana bilo mi je bolje i nastavio sam da treniram. Medjutim posle 4 dana sam dobio osip po celon telu. Uradio analize i tek su mi tad utvrdili uvecanu slezinu i malo ostecenu jetru kao i mononukleozu. Da li je opasno to sto sam trenirao? A tada sam već imao mononukleozu i verovatno uvecanu slezinu.? Ja se sada osecam dobro. Mislim da sam to dobio pre 20ak dana. Dobio sam apetit. I nemam tegoba. Rekli su mi da uradim analize i ultrazvuk za mesec dana opet. Ja sam u tom periodu imao odnose aa devojkom, da li je opasno? Ona za sada nema nikakve simptome ni ne ukazuje na to da se razbolela.

  • MojPedijatar says:

   Za sada sve ide kako treba, ali još najmanje 4 nedelje ti je zabranjena svaka iole ozbiljnija fizička aktivnost.

   Devojka će, ako je nije preležala, skoro sigurno dobiti mononukleozu

 5. Luka says:

  Imam mononukleozu 20 dana.Koliko jos ne smem da imam seksualne odnose i poljubce?

 6. Borislav says:

  Koliko jos ne smem da imam seksualne odnose? I da se ljubim sa devojkom.? Mononukleozu imam nekih 25 dana. I da’li ne smem zbog slezine koja je uvecana i jetre koja je malo ostecena ili zbog devojke? I kada bi trebalo da se sve to vrati u normalu?

  • MojPedijatar says:

   Tu nema striktnih pravila! Kad se ti budeš osećao dobro, a jetra i slezina se normalizuju (kao laboratorijski nalazi, a naročito ALT i AST) znači da si ozdravio i da nisi opasan po okolinu.

 7. Marina says:

  Mom sinu, starom 4.5 god konstantovana je infektivna mononukleoza, nakon uradjene laboratorije. Medjutim, dat mu je antibiotik Claritromicin, dok su se analize cekale i na prvom pregledu doktoru je licilo na gnojnu anginu. Danas, deset dana od pojave visoke temperature i pocetka uzimanja sedmodnevne terapije, dete vec treci dan ima sitne ospice, koje su prvog dana bile samo na stomaku a sada su i po nogama (vec dva dana ne pijemo antibiotik). Citala sam da je ovo posledica uzimanja antibiotika kod ove virusne infekcije. Mozete li mi reci kada bi osip trebao da se povuce. Inace, detetu se vraca apetit i limfne zlezde su mnogo manje a grlo je skroz cisto.
  Da li organizam koji je prelezao infektivnu mononukleozu ne moze da je dobije kasnije ?
  Unapred veeeeliko hvala!

  • MojPedijatar says:

   Ovo je skoro sigurno virusna ospa koja može da prati mononukleozu, a obično traje nekoliko dana.

   Imunitet posle inf. mononukleoze je trajan, pa se opet NE može dobiti.

Strana 6 od 45<<<45678>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA