Infekcije mokraćnih kanala kod dece

Urinarni trakt (ponekad se skraćeno naziva i uro-trakt) čine bubrezi, mokraćni kanali (ureter i uretra) i mokraćna bešika. Bubreg, koji je jedan od najbitnijih organa u organizmu, filtrira krv, iz nje “izvlači” štetne materije u mokraći koja preko uretera stiže u mokraćnu bešiku, a odatle se, preko uretre izbacuje iz organizma

Foto: Flickr

Izraz “mokraćni putevi” iako nije baš najprikladniji se odomaćio i uključuje sve navedene organe, pa ćemo ga koristiti u ovom tekstu.

U nomalnim okolnostima, dakle kod zdrave dece NEMA bakterija u mokraćnim putevima, pa bubreg i ostali delovi uro-trakta rade nesmetano!

Koje su vrste infekcija mokraćnih puteva

Ako infekcija napadne samo mokraćnu bešiku naziva se cistitis, a ako je zahvaćen bubreg – pijelonefritis. On se ređe javlja, ali je ozbiljan, jer može da utiče na pojavu ožiljaka na bubregu i dovede do trajnih oštećenja njegovog tkiva. Kod dece se ređe sreće izolovani uretritis – infekcija završnog dela mokraćnih puteva (uretre).

Kako nastaju infekcije uro-trakta kod dece

Jednostavno – bakterije prodru u mokraćne puteve, tamo se razmnožavaju i eto infekcije.

Postoje dva najčešća načina da bakterije stignu u mokraćne puteve i bubreg:

 Prvi je put bakterija SPOLJA preko uretre (kanal putem koga mokraća izlazi iz organizma), a najčešće vode poreklo iz debelog creva (Escherichia coli, Enterokoke…). Bakterije se zatim prenose do mokraćne bešike (organ u kome se mokraća skuplja pre mokrenja), a ponekad i do bubrega.

 Kada infekcije nastaju u prvim mesecima života u velikom broju slučajeva deca imaju neku anomaliju mokraćnog sistema. Tada infekcija nastaje “iznutra”. Najčešće su suženja (opstrukcije) mokraćnih puteva koje dovodi do blokiranja normalnog oticanja mokraće i vezikoureteralni refluks – stanje u kome se jedan deo mokraće vraća iz mokraćne bešike ka bubrezima, umesto da teče od bubrega ka bešici i van organizma. Čim postoji usporena eliminacija mokraće nastaje infekcija. Obe ove anomalije, ako se ne otkriju na vreme, mogu da dovedu do ozbiljnog oštećenja bubrega.

Daleko ređe se dešava da bakterije stigne iz nekog udaljenog dela tela (putem krvi) i naseli se u bubregu.

Kada posumnjati na infekciju – koji su simptomi i znaci koji je prate

Na infekciju mokraćnog sistema kod beba uvek treba posumnjati ako dete ima povišenu temperaturu, a nema drugih tegoba kao što su: curenje nosića, kašalj, znaci upale grla… One su češće kod devojčica jer je izvodni mokraćni kanal (tzv. uretra) kod njih mnogo kraći nego kod dečaka. Bakterijama je mnogo lakše da kroz kratak kanal stignu u mokraćnu bešiku, nego ako je on duži (kao kod dečaka). Zato je pravilo da se svaka neobjašnjiva povišena temperatura kod beba MORA “ispratiti” pregledom urina!

Starija deca se uglavnom žale na pečenje prilikom mokrenja i bol u donjoj polovini abdomena i leđa, kao i učestao nagon na mokrenje. Međutim, manja deca ne mogu da kažu šta im smeta, pa je tada uloga roditelja u prepoznavanju ove infekcije veoma važna. Povišena temperatura, uznemirenost deteta, slab apetit, neprijatan miris urina, isprekidan mlaz mokraće, ili gnojav trag na peleni, su prvi znaci koji treba da izazovu sumnju roditelja.

• Kako se postavlja dijagnoza

Jednostavni laboratorijski testovi mogu da pokažu da li je u pitanju infekcija. Važan test je pregled mokraće. Uzorak urina mora da se uzme kako treba – prvo da se genitalije dobro operu (najbolje da se posle pranja isperu 3% rastvorom borne kiseline), i da se donese u sterilnoj bočici, unutar 60 minuta od mokrenja deteta. Ako je mališan loše pripremljen ili uzorak stoji duže vreme pre pregleda, rezultati mogu biti “lažno” pozitivni.

Kod beba se uzorak urina uzima u specijalnim samolepljivim kesicama. Kod beba je posebno važno da se dobro “odmasti” temeljnim pranjem, pre stavljanja kesice.

Lekar će prvo tražiti pregled sedimenta urina u kome se lako mogu videti brojni leukociti (leukociturija), ali i bakterije koje ukazuju na postojanje infekcije mokraćnih kanala. Ako se na osnovu sedimenta urina posumnja da postoji infekcija, lekar će tražiti da se iz urina uradi urinokultura. Njen zadatak je da se izoluje bakterija koja je uzrok infekcije, ali i da se odredi najefikasniji antibiotik za lečenje. Dakle, BEZ pregleda mokraće NEMA dijagnoze infekcije mokraćnih kanala.

Neretko je potrebno uraditi i krvnu sliku (sa CRP-om) koja pomaže u proceni težine infekcije.

Da li se mora uzeti isključivo prvi jutarnji urin

NE MORA!

Podeli:

Komentari

 1. Sanja says:

  Postovani, imam decaka starog 3 godine i 4 meseca.Kozica mu se dosta prevlaci samo na jednom ima priraslica.Doktorka nam je dala da mazemo elocom svako vece, tri nedelje.iskreno malo sam zbunjena jet sam cula da se daje didermal mast a za ovo ne…Zanima me vase misljenje,sta mazati,koliko dugo i ima li efekta,?Hvals

 2. Suzana says:

  Postovani, devojcica od 4 godine vec oko dve nedelje vrlo cesto mokri, bez ikakvih drugih simptoma. S obzirom da sam dijabeticar, prva sumnja mi je pala na to, ali je glikemija bila normalna. Juce smo odneli urin u laboratoriju. Sve je “u redu”(nista nije boldirano) i u onim ref.vrednostima, ali postoje 2-3 smezurana eritrocita i 7-10 leukocita (ref.vr.manje od 5). Danas cemo kod pedijatra, ali Vi uvek imate odlicne savete. Ima li razloga za brigu?

  • MojPedijatar says:

   Prvo da se DOOBRO opere dole, pa da se ispere 3% bornom kiselinom, pa da se utin ponovi.

   Pregled treba da se usmeri na vulvu – ako IME crvenila – da se uradi BRIS vulve!

 3. Kristina says:

  Postovani,

  devojcica od 2 godine ,dva puta do sada je imala urinarnu infekciju (proteus mirabilis).Uradjen je ultrazvuk bubrega i mokracnih kanala i sve je bilo u redu.Na moju inicijativu smo danas uradili pregled urina i rezultati su:bakterija umereno,leukocita 5-10,mukus umereno i smezurani eritrociti 0-2.Dok cekamo rezultate urinokulture molim vas za savet da li je opet infekcija u pitanju?Hvala puno na odgovoru.

  • MojPedijatar says:

   Da se samo intezivira higijena – pranje i ispiranje 3% bornom kiselinom, 2 x na dan i da se za par dana ponovi urin.

 4. Danica says:

  Dobar dan.Zamolila bih Vas za savet.Sin od nepune 3 godine u poslednje vreme ima jako prelazne faze pri mokrenju.Nekada prvi mlaz izlazi bez prekida i onih par kapi na kraju ostane,a nekada piski iz prekida,jako se napreze,sto se vidi kada mu se stomak ispupci…Pre neki dan smo bili na pregledu kod decijeg hirurga da mu vidi dokle se kozica svlaci preko penisa i receno mi je da mu narednih 5 meseci ja redovno svlacim kozicu bez pomoci ikakvih masti(posebno kortikosteroidnih).Kozica mu se moze svuci do polovine glavica za sada ali me to i ne brine koliko to naprezanje pri mokrenju.Takodje je dec.hirurg primetio malu kilicu na testisu(levom ili desnom,nije mi rekao) ali nije nista rekao da se preduzima.Savet mi dajte oko tog mokrenja jer bih se obratila urologu,a ne bih opet da opterecujem ni sebe ni doktore,ako nema mesta “panici”.

  • MojPedijatar says:

   Mislim da mesta (posle ovog pregleda decjeg hirurga) za paniku nema.

   Radite ovo što je.preporuceno i da se prati. Ako u narednih par nedelja NEMA boljitka – da se obavi.pregled dečjeg hirurga – urologa

 5. Maja says:

  Dobar dan ja bih da pitam za savet…Imam devojcicu od 6 godina i jako cesto piski u sat vremena 4-5 puta tecnost pije umereno nalaz urina je slabo zamuceno boja zuta gustina 1020 leukociti 3-4 bakterija malo, dosta sluzi, krvna slika je u redu ne zali se na peckanje nema crvenilo nije imala temperaturu bili smo kod pedijatra ali je rekao da nema mesta panici i da urino kultura ne treba jer je nalaz urina u redu ona se ne zali ni nakakav bol ali kada joj stisnem dodnji deo stomaka mi kaze tako kad mi stisnes piski mi se nocu se probudi i ide samo jednom da piski ako se zaigra maksimum ne ide sat vremena…ako mozete pomozite mi

  • MojPedijatar says:

   Samo “pojačana” higijena – temeljo pranje, pa ispiranje 3% bornom kiselinom, 10 do 14 dana, a po potrebi i duže

 6. Marko says:

  Poštovani,
  Prvi nalaz urinoklture je pokazao prisustvo e.coli. dva dana nakon terapije (Cefaleksin 1.2ml, 3 puta dnevno, 5 dana), nalaz je pokazao prisustvo bakterija (između malo i dosta), leukociti 2-3. Urinokultura je pokazala 3000 cfu saprofita. Koji su dalji koraci? Kada ponoviti nalaz urina i urinokulture?
  Srdačan pozdrav,
  Marko

  • MojPedijatar says:

   KAd su leukociti u urinu u granicama normale – NEMA razloga za brigu!

   Da se intezivira genitalna higijena (uz redovno ispiranje 3% bornom kiselinom) i da se za dva dana onovi nalaz urina i urinokultura

 7. fako kristijan says:

  imam devojcicu od 4godine i ima cestu infekciju i peckanje i urin je tamane boje i ima sluzi

  • MojPedijatar says:

   Bez pregleda deteta, uvida u nalaz urina i urinokulture se ovo zaista NE moze procrnjivati

Strana 13 od 15<<<1112131415>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA