Infekcije mokraćnih kanala kod dece

Urinarni trakt (ponekad se skraćeno naziva i uro-trakt) čine bubrezi, mokraćni kanali (ureter i uretra) i mokraćna bešika. Bubreg, koji je jedan od najbitnijih organa u organizmu, filtrira krv, iz nje “izvlači” štetne materije u mokraći koja preko uretera stiže u mokraćnu bešiku, a odatle se, preko uretre izbacuje iz organizma

Foto: Flickr

Izraz “mokraćni putevi” iako nije baš najprikladniji se odomaćio i uključuje sve navedene organe, pa ćemo ga koristiti u ovom tekstu.

U nomalnim okolnostima, dakle kod zdrave dece NEMA bakterija u mokraćnim putevima, pa bubreg i ostali delovi uro-trakta rade nesmetano!

Koje su vrste infekcija mokraćnih puteva

Ako infekcija napadne samo mokraćnu bešiku naziva se cistitis, a ako je zahvaćen bubreg – pijelonefritis. On se ređe javlja, ali je ozbiljan, jer može da utiče na pojavu ožiljaka na bubregu i dovede do trajnih oštećenja njegovog tkiva. Kod dece se ređe sreće izolovani uretritis – infekcija završnog dela mokraćnih puteva (uretre).

Kako nastaju infekcije uro-trakta kod dece

Jednostavno – bakterije prodru u mokraćne puteve, tamo se razmnožavaju i eto infekcije.

Postoje dva najčešća načina da bakterije stignu u mokraćne puteve i bubreg:

 Prvi je put bakterija SPOLJA preko uretre (kanal putem koga mokraća izlazi iz organizma), a najčešće vode poreklo iz debelog creva (Escherichia coli, Enterokoke…). Bakterije se zatim prenose do mokraćne bešike (organ u kome se mokraća skuplja pre mokrenja), a ponekad i do bubrega.

 Kada infekcije nastaju u prvim mesecima života u velikom broju slučajeva deca imaju neku anomaliju mokraćnog sistema. Tada infekcija nastaje “iznutra”. Najčešće su suženja (opstrukcije) mokraćnih puteva koje dovodi do blokiranja normalnog oticanja mokraće i vezikoureteralni refluks – stanje u kome se jedan deo mokraće vraća iz mokraćne bešike ka bubrezima, umesto da teče od bubrega ka bešici i van organizma. Čim postoji usporena eliminacija mokraće nastaje infekcija. Obe ove anomalije, ako se ne otkriju na vreme, mogu da dovedu do ozbiljnog oštećenja bubrega.

Daleko ređe se dešava da bakterije stigne iz nekog udaljenog dela tela (putem krvi) i naseli se u bubregu.

Kada posumnjati na infekciju – koji su simptomi i znaci koji je prate

Na infekciju mokraćnog sistema kod beba uvek treba posumnjati ako dete ima povišenu temperaturu, a nema drugih tegoba kao što su: curenje nosića, kašalj, znaci upale grla… One su češće kod devojčica jer je izvodni mokraćni kanal (tzv. uretra) kod njih mnogo kraći nego kod dečaka. Bakterijama je mnogo lakše da kroz kratak kanal stignu u mokraćnu bešiku, nego ako je on duži (kao kod dečaka). Zato je pravilo da se svaka neobjašnjiva povišena temperatura kod beba MORA “ispratiti” pregledom urina!

Starija deca se uglavnom žale na pečenje prilikom mokrenja i bol u donjoj polovini abdomena i leđa, kao i učestao nagon na mokrenje. Međutim, manja deca ne mogu da kažu šta im smeta, pa je tada uloga roditelja u prepoznavanju ove infekcije veoma važna. Povišena temperatura, uznemirenost deteta, slab apetit, neprijatan miris urina, isprekidan mlaz mokraće, ili gnojav trag na peleni, su prvi znaci koji treba da izazovu sumnju roditelja.

• Kako se postavlja dijagnoza

Jednostavni laboratorijski testovi mogu da pokažu da li je u pitanju infekcija. Važan test je pregled mokraće. Uzorak urina mora da se uzme kako treba – prvo da se genitalije dobro operu (najbolje da se posle pranja isperu 3% rastvorom borne kiseline), i da se donese u sterilnoj bočici, unutar 60 minuta od mokrenja deteta. Ako je mališan loše pripremljen ili uzorak stoji duže vreme pre pregleda, rezultati mogu biti “lažno” pozitivni.

Kod beba se uzorak urina uzima u specijalnim samolepljivim kesicama. Kod beba je posebno važno da se dobro “odmasti” temeljnim pranjem, pre stavljanja kesice.

Lekar će prvo tražiti pregled sedimenta urina u kome se lako mogu videti brojni leukociti (leukociturija), ali i bakterije koje ukazuju na postojanje infekcije mokraćnih kanala. Ako se na osnovu sedimenta urina posumnja da postoji infekcija, lekar će tražiti da se iz urina uradi urinokultura. Njen zadatak je da se izoluje bakterija koja je uzrok infekcije, ali i da se odredi najefikasniji antibiotik za lečenje. Dakle, BEZ pregleda mokraće NEMA dijagnoze infekcije mokraćnih kanala.

Neretko je potrebno uraditi i krvnu sliku (sa CRP-om) koja pomaže u proceni težine infekcije.

Da li se mora uzeti isključivo prvi jutarnji urin

NE MORA!

Podeli:

Komentari

 1. Gaga says:

  Postovani rezultati urina kod decaka od 2 godine pokazuju uvecane leukocite od 8 -10 ,epitalne celije dosta plocastog I bakterija dosta, ima li razloga za brigu?Hvala

 2. Hasan. Ahmetovic says:

  Postovanj. Molim. Da. Preporucite. Za. Moju. Unuku. Staru. 5godina.ima.problem.sa.mokrenjem.nezna.kad.se.upiski.vodili.smo.je.doktorima.kazu.mala.besika.nerazvijena.pozdrav.fala.

 3. Ivan says:

  Postovani, u pitanju je decak od 5,5 godina. U toku dana je dosta puta mokrio, da bi uvece u intervalu od sat vremena mokrio 3 puta. Ne zali se na bolove ni peckanje, mokraca je svetle boje. Nisam siguran da li ga odvesti pedijatru, ili sacekati jer je mozda u pitanju neka prehladica?!

 4. Milica says:

  Zdravo,moj sin se žalio da ga boli piša, odmah smo ga odveli kod urologa,gde mu je secnuo kožicu jer je bila zalepljena za glavić,medjutim posle toga,sin se žali da ga boli dok piški, urolog nam je jasno rekao da je to normalno,i da će ga boleti 3-4 dana..mazem mu mast i perem pišu posle svake potrebe..kad može da piški,on se i dalje žali na peckanje. Da li mislite da bi morali da ga vidimo da uzmu bris ili urin?Pozdrav

 5. Danijela says:

  Moja devojčica ima dve godine.od juce ne piski. Kad god pogledam suva pelena. Nervozna je i non stop place. Nedozvoljena da joj presvučem pelenu ni da je obrisem. Slabije jede, a i non stop traži mleko na flasicu. Mnogo se brinem.

 6. Sanja says:

  Postovani, sin 3,5 god je prosli mesec imao urinarnu inf par dana nakon boravka na Adi.
  Uk izolovan proteus mirabilis lecen prema antibiogramu 7 dana. Sada tacno posle mesec dana opet se zali na pecenje i urgentno mokrenje, nema temperaturu. Pre 5 dana bio na bazenu… u sedimentu urina 25-30 Le malo bakterija proteini y tragu. Uk u radu. Dr sam konsultovala kaze da to nije ubedljiv pokazatelj infekcije. Kako dan ide nema vise urgentnog mokrenja niti se zali na pecenje. Dr kaze ako ima simptoma da otpocnem Pancefom th.
  Mene brine inf koja se vraca 2x za 2 mes a dok je bio dete u pelenama nije imao tih problema. Da li ja mogu nesto da ucinim da to sprecim? Znam da su cesti recidovi, ali ne znam da li sam napravila gresku u duzini trajanja th, da li trebam da ga ispiram sa acidiborici neko vreme
  Sta bih mogla da uradim da to preveniram
  Uk ce biti u ponedeljak
  Da li postoji mogucnost da prvi put posle 7 dana th nije bio izlecen nego samo zalecen. Moja je greska nisam ponovila urin nakon th jer je posle 24h vec bio bez simptoma
  Hvala vam unapred
  Zabrinuta koleginica

 7. Suncica says:

  Postovani, imam devojcicu od 2,5 god. I od kad je bila beba primetila sam da se strese kad se upiski. To radi i sada kad nuzdu vrsi na nosi. Urin je u redu. Sigurno je bar 7 puta naosen na kontrolu od rodjenja.
  Molim vas recite mi vase misljenje. Da li trebamo neka dodatna ispitivanja i do kada to moze da se ocekuje.?
  P. S. Suprug kaze da se to i njemu jako cesto desava.
  Hvala

Strana 14 od 15<<<1112131415>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA