Infekcije mokraćnih kanala kod dece

Urinarni trakt (ponekad se skraćeno naziva i uro-trakt) čine bubrezi, mokraćni kanali (ureter i uretra) i mokraćna bešika. Bubreg, koji je jedan od najbitnijih organa u organizmu, filtrira krv, iz nje “izvlači” štetne materije u mokraći koja preko uretera stiže u mokraćnu bešiku, a odatle se, preko uretre izbacuje iz organizma

Foto: Flickr

Izraz “mokraćni putevi” iako nije baš najprikladniji se odomaćio i uključuje sve navedene organe, pa ćemo ga koristiti u ovom tekstu.

U nomalnim okolnostima, dakle kod zdrave dece NEMA bakterija u mokraćnim putevima, pa bubreg i ostali delovi uro-trakta rade nesmetano!

Koje su vrste infekcija mokraćnih puteva

Ako infekcija napadne samo mokraćnu bešiku naziva se cistitis, a ako je zahvaćen bubreg – pijelonefritis. On se ređe javlja, ali je ozbiljan, jer može da utiče na pojavu ožiljaka na bubregu i dovede do trajnih oštećenja njegovog tkiva. Kod dece se ređe sreće izolovani uretritis – infekcija završnog dela mokraćnih puteva (uretre).

Kako nastaju infekcije uro-trakta kod dece

Jednostavno – bakterije prodru u mokraćne puteve, tamo se razmnožavaju i eto infekcije.

Postoje dva najčešća načina da bakterije stignu u mokraćne puteve i bubreg:

 Prvi je put bakterija SPOLJA preko uretre (kanal putem koga mokraća izlazi iz organizma), a najčešće vode poreklo iz debelog creva (Escherichia coli, Enterokoke…). Bakterije se zatim prenose do mokraćne bešike (organ u kome se mokraća skuplja pre mokrenja), a ponekad i do bubrega.

 Kada infekcije nastaju u prvim mesecima života u velikom broju slučajeva deca imaju neku anomaliju mokraćnog sistema. Tada infekcija nastaje “iznutra”. Najčešće su suženja (opstrukcije) mokraćnih puteva koje dovodi do blokiranja normalnog oticanja mokraće i vezikoureteralni refluks – stanje u kome se jedan deo mokraće vraća iz mokraćne bešike ka bubrezima, umesto da teče od bubrega ka bešici i van organizma. Čim postoji usporena eliminacija mokraće nastaje infekcija. Obe ove anomalije, ako se ne otkriju na vreme, mogu da dovedu do ozbiljnog oštećenja bubrega.

Daleko ređe se dešava da bakterije stigne iz nekog udaljenog dela tela (putem krvi) i naseli se u bubregu.

Kada posumnjati na infekciju – koji su simptomi i znaci koji je prate

Na infekciju mokraćnog sistema kod beba uvek treba posumnjati ako dete ima povišenu temperaturu, a nema drugih tegoba kao što su: curenje nosića, kašalj, znaci upale grla… One su češće kod devojčica jer je izvodni mokraćni kanal (tzv. uretra) kod njih mnogo kraći nego kod dečaka. Bakterijama je mnogo lakše da kroz kratak kanal stignu u mokraćnu bešiku, nego ako je on duži (kao kod dečaka). Zato je pravilo da se svaka neobjašnjiva povišena temperatura kod beba MORA “ispratiti” pregledom urina!

Starija deca se uglavnom žale na pečenje prilikom mokrenja i bol u donjoj polovini abdomena i leđa, kao i učestao nagon na mokrenje. Međutim, manja deca ne mogu da kažu šta im smeta, pa je tada uloga roditelja u prepoznavanju ove infekcije veoma važna. Povišena temperatura, uznemirenost deteta, slab apetit, neprijatan miris urina, isprekidan mlaz mokraće, ili gnojav trag na peleni, su prvi znaci koji treba da izazovu sumnju roditelja.

• Kako se postavlja dijagnoza

Jednostavni laboratorijski testovi mogu da pokažu da li je u pitanju infekcija. Važan test je pregled mokraće. Uzorak urina mora da se uzme kako treba – prvo da se genitalije dobro operu (najbolje da se posle pranja isperu 3% rastvorom borne kiseline), i da se donese u sterilnoj bočici, unutar 60 minuta od mokrenja deteta. Ako je mališan loše pripremljen ili uzorak stoji duže vreme pre pregleda, rezultati mogu biti “lažno” pozitivni.

Kod beba se uzorak urina uzima u specijalnim samolepljivim kesicama. Kod beba je posebno važno da se dobro “odmasti” temeljnim pranjem, pre stavljanja kesice.

Lekar će prvo tražiti pregled sedimenta urina u kome se lako mogu videti brojni leukociti (leukociturija), ali i bakterije koje ukazuju na postojanje infekcije mokraćnih kanala. Ako se na osnovu sedimenta urina posumnja da postoji infekcija, lekar će tražiti da se iz urina uradi urinokultura. Njen zadatak je da se izoluje bakterija koja je uzrok infekcije, ali i da se odredi najefikasniji antibiotik za lečenje. Dakle, BEZ pregleda mokraće NEMA dijagnoze infekcije mokraćnih kanala.

Neretko je potrebno uraditi i krvnu sliku (sa CRP-om) koja pomaže u proceni težine infekcije.

Da li se mora uzeti isključivo prvi jutarnji urin

NE MORA!

Podeli:

Komentari

 1. Gorana says:

  Moj sin ima devet godina, sa dve godine je prestao da koristi pelene i nikada nije piskio u krevet, cak ni preko noci. Ali i danas zna skoro svaki dan da se upiski u gace. Pokusavali smo kroz razgovor da to resimo ali bezuspesno.
  Unapred puno hvala

 2. Marijana says:

  Dali mora biti jutarnja jer dete je piškilo i ja sam stavila čašicu ali nije piškilo u čašicu

 3. zabrinuta baka says:

  dete 10 godina nema temparaturu niti nekih bolova,nema bakterije ,a ima pesak u mokraci. sta je i odakle to?

 4. Selvija says:

  Dobar dan. Ćerka mi ima 2 godine pre jedno mesec dana počela da se žali da je pećka tokom mokrenja. Ja sam je odmah odvela lekaru dge je urađen test jer je posumnjao da je infekcija mokraće i bubrega. On nam je prepisao antibiotik. Ali već 2 dana mala mi ima temperaturu 40C i kad mora da mokri ona počinje da place jer je izgleda mnogo pecka. Šta treba da radim. Hvala u napred

 5. Nena says:

  Postovani,moja beba od 3 meseca je imala eserihiju koju smo lecili antibioticima 10 dana i sutra bi trebalo da vadimo urin da vidimo da li smo uspeli da je unistimo.E sad bebica vec zadnjih par dana slabo sisa i ujutru kad je presvalcim ima skoro suve pelene da li to moze da naskodi u slucaju eserihije,da li kada se ukaki ako se ne promeni pelena istog momenta moze da dovede do infekcije i da li trebam da joj nudim vodu posto je iskljucivo dojena da bi ispirala bolje mokracne puteve? I treba li da menjamo pelene dosad smo koristili pampers premium?hvala

 6. Sonja says:

  Poštovani. Moja ćerka ima 9 godina i ima 2 dana kako se žali daje boli stomak danas kada je došla iz škole otišla je odma u toalet kako bi mokrila i kada je završila obrisala se papirom i na papiru su bili tragovi roze krvi ona je to pokazala meni ja sam posumnjala da je to možda dobila menstruaciju jer su moje 2 starije ćerke dobile sa 9 godina i rekla sam joj da se neplasi da sačekamo jos malo ali više nije bilo ništa na donjem vešu nikakvih tragova onda kada je otišla opet da mokri i obrisala se opet je bilo isto tragovi roze krvi na papiru i sada neznam dali je to urinarna infekcija ili nešto drugo molim vas ako bi mi rekli šta da uradim dali da je vodim kod pedijatra sada je malo teško otići doktoru jer su ambulante pune zbog kovida 19 unapred hvala

 7. Danijela says:

  Moja mala imala obostrani vur 5stepena ubrizgana pasta sad se i dalje zadrzava mokraca negde olenjila se besika sta je dalje raditi

Strana 15 od 15<<<1112131415

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA