Infekcije mokraćnih kanala kod dece

Urinarni trakt (ponekad se skraćeno naziva i uro-trakt) čine bubrezi, mokraćni kanali (ureter i uretra) i mokraćna bešika. Bubreg, koji je jedan od najbitnijih organa u organizmu, filtrira krv, iz nje “izvlači” štetne materije u mokraći koja preko uretera stiže u mokraćnu bešiku, a odatle se, preko uretre izbacuje iz organizma

Foto: Flickr

Izraz “mokraćni putevi” iako nije baš najprikladniji se odomaćio i uključuje sve navedene organe, pa ćemo ga koristiti u ovom tekstu.

U nomalnim okolnostima, dakle kod zdrave dece NEMA bakterija u mokraćnim putevima, pa bubreg i ostali delovi uro-trakta rade nesmetano!

Koje su vrste infekcija mokraćnih puteva

Ako infekcija napadne samo mokraćnu bešiku naziva se cistitis, a ako je zahvaćen bubreg – pijelonefritis. On se ređe javlja, ali je ozbiljan, jer može da utiče na pojavu ožiljaka na bubregu i dovede do trajnih oštećenja njegovog tkiva. Kod dece se ređe sreće izolovani uretritis – infekcija završnog dela mokraćnih puteva (uretre).

Kako nastaju infekcije uro-trakta kod dece

Jednostavno – bakterije prodru u mokraćne puteve, tamo se razmnožavaju i eto infekcije.

Postoje dva najčešća načina da bakterije stignu u mokraćne puteve i bubreg:

 Prvi je put bakterija SPOLJA preko uretre (kanal putem koga mokraća izlazi iz organizma), a najčešće vode poreklo iz debelog creva (Escherichia coli, Enterokoke…). Bakterije se zatim prenose do mokraćne bešike (organ u kome se mokraća skuplja pre mokrenja), a ponekad i do bubrega.

 Kada infekcije nastaju u prvim mesecima života u velikom broju slučajeva deca imaju neku anomaliju mokraćnog sistema. Tada infekcija nastaje “iznutra”. Najčešće su suženja (opstrukcije) mokraćnih puteva koje dovodi do blokiranja normalnog oticanja mokraće i vezikoureteralni refluks – stanje u kome se jedan deo mokraće vraća iz mokraćne bešike ka bubrezima, umesto da teče od bubrega ka bešici i van organizma. Čim postoji usporena eliminacija mokraće nastaje infekcija. Obe ove anomalije, ako se ne otkriju na vreme, mogu da dovedu do ozbiljnog oštećenja bubrega.

Daleko ređe se dešava da bakterije stigne iz nekog udaljenog dela tela (putem krvi) i naseli se u bubregu.

Kada posumnjati na infekciju – koji su simptomi i znaci koji je prate

Na infekciju mokraćnog sistema kod beba uvek treba posumnjati ako dete ima povišenu temperaturu, a nema drugih tegoba kao što su: curenje nosića, kašalj, znaci upale grla… One su češće kod devojčica jer je izvodni mokraćni kanal (tzv. uretra) kod njih mnogo kraći nego kod dečaka. Bakterijama je mnogo lakše da kroz kratak kanal stignu u mokraćnu bešiku, nego ako je on duži (kao kod dečaka). Zato je pravilo da se svaka neobjašnjiva povišena temperatura kod beba MORA “ispratiti” pregledom urina!

Starija deca se uglavnom žale na pečenje prilikom mokrenja i bol u donjoj polovini abdomena i leđa, kao i učestao nagon na mokrenje. Međutim, manja deca ne mogu da kažu šta im smeta, pa je tada uloga roditelja u prepoznavanju ove infekcije veoma važna. Povišena temperatura, uznemirenost deteta, slab apetit, neprijatan miris urina, isprekidan mlaz mokraće, ili gnojav trag na peleni, su prvi znaci koji treba da izazovu sumnju roditelja.

• Kako se postavlja dijagnoza

Jednostavni laboratorijski testovi mogu da pokažu da li je u pitanju infekcija. Važan test je pregled mokraće. Uzorak urina mora da se uzme kako treba – prvo da se genitalije dobro operu (najbolje da se posle pranja isperu 3% rastvorom borne kiseline), i da se donese u sterilnoj bočici, unutar 60 minuta od mokrenja deteta. Ako je mališan loše pripremljen ili uzorak stoji duže vreme pre pregleda, rezultati mogu biti “lažno” pozitivni.

Kod beba se uzorak urina uzima u specijalnim samolepljivim kesicama. Kod beba je posebno važno da se dobro “odmasti” temeljnim pranjem, pre stavljanja kesice.

Lekar će prvo tražiti pregled sedimenta urina u kome se lako mogu videti brojni leukociti (leukociturija), ali i bakterije koje ukazuju na postojanje infekcije mokraćnih kanala. Ako se na osnovu sedimenta urina posumnja da postoji infekcija, lekar će tražiti da se iz urina uradi urinokultura. Njen zadatak je da se izoluje bakterija koja je uzrok infekcije, ali i da se odredi najefikasniji antibiotik za lečenje. Dakle, BEZ pregleda mokraće NEMA dijagnoze infekcije mokraćnih kanala.

Neretko je potrebno uraditi i krvnu sliku (sa CRP-om) koja pomaže u proceni težine infekcije.

Da li se mora uzeti isključivo prvi jutarnji urin

NE MORA!

Podeli:

Komentari

 1. Dijana says:

  Postovanje jedno pitanje moja devojcica ima 11 godina od sinoc ima peckanje kada piski kako to da joj izlecim?

  • MojPedijatar says:

   OBAVEZNO da se uradi.pregled mokraće! Do tada da se (posle temeljnog pranja) vulva ispira 3% bornom kiselinom.

 2. Iva says:

  Postovani, musko dete od 4,5 godina ucestalo mokri, desava se ponekad na ne prodje ni 5 minuta, ponekad ima samo nagon da mokri ali ne moze, dali smo urin na analizu i sve je u redu takodje i krv smo kontrolisali sve je i tu u redu. Sada pije vec 7-mi dan Valdocef. Nisam rekla da prvi put pre 7 dana je imao 0.2 proteina, bakterije. Urin smo dali na analizu 4-ti dan kako je pio sirup i tada nalazi su uredni. Jutros se zalio na bol u predelu besike sada nema bolove.

  • MojPedijatar says:

   Mora se uraditi ulzrazvucni pregled bubrega i mokracne besike, pa da se vidi i čemu se radi

 3. Faredin says:

  Da li je ova infekcija prelazna?

 4. marija says:

  postovani, da li kod beba sme da se koristi rastovor borne kiseline ?

 5. Aleksandra says:

  Poštovani,
  Moj sin od četiri godine nema T niti često traži da mokri, ali zbog zamućene mokraće sam uradila na svoju ruku analizu urina. Nalazi su u redu pa nije rađena urinokultura, osim što na izveštaju piše da ima “malo bakterija u mokraći”. Da li treba da reagujem ili ne? On nema tegobe niti se žali, ne znam šta drugo da uradim.

  • MojPedijatar says:

   NIŠTA ddodatno n treba das se radi kad je nalaz urina uredan (ako NEMA povišenog broja leukocita u mokraći). Redovna higijena je sasvim dovoljna.

 6. Goran says:

  Postovani-moj sin koji u Oktobru puni 3 godine mokri sa vremena na vreme pomalo belu tecnost i ne tako cesto piski.Jos nezna da kaze da li ga sta boli,ali predpostavljamo da je u pitanju neka ifekcija.Neprijatno mu je kad piski pa.ponekad kao da zaplace pomalo dok to radi. A tesko nam je i da mu uhvatimo mokracu.Koliko je stanje ozbiljno?

  • MojPedijatar says:

   JEDINI način da se ovo proceni je PREGLED MOKRAĆE! Bez nalaza ureina se može samo nagađati, a to nije dobro.

 7. Marina says:

  Postovani,imam sina starog 3,5 godine.U porodici imamo clana koji trenutno ima urinarnu infekciju pa me zanima da li se to moze preneti upotrebom iste WC solje, kontaktom ili nekim drugim nacinom.Hvala puno

Strana 12 od 15<<<1011121314>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA