Infekcije mokraćnih kanala kod dece

Urinarni trakt (ponekad se skraćeno naziva i uro-trakt) čine bubrezi, mokraćni kanali (ureter i uretra) i mokraćna bešika. Bubreg, koji je jedan od najbitnijih organa u organizmu, filtrira krv, iz nje “izvlači” štetne materije u mokraći koja preko uretera stiže u mokraćnu bešiku, a odatle se, preko uretre izbacuje iz organizma

Foto: Flickr

Izraz “mokraćni putevi” iako nije baš najprikladniji se odomaćio i uključuje sve navedene organe, pa ćemo ga koristiti u ovom tekstu.

U nomalnim okolnostima, dakle kod zdrave dece NEMA bakterija u mokraćnim putevima, pa bubreg i ostali delovi uro-trakta rade nesmetano!

Koje su vrste infekcija mokraćnih puteva

Ako infekcija napadne samo mokraćnu bešiku naziva se cistitis, a ako je zahvaćen bubreg – pijelonefritis. On se ređe javlja, ali je ozbiljan, jer može da utiče na pojavu ožiljaka na bubregu i dovede do trajnih oštećenja njegovog tkiva. Kod dece se ređe sreće izolovani uretritis – infekcija završnog dela mokraćnih puteva (uretre).

Kako nastaju infekcije uro-trakta kod dece

Jednostavno – bakterije prodru u mokraćne puteve, tamo se razmnožavaju i eto infekcije.

Postoje dva najčešća načina da bakterije stignu u mokraćne puteve i bubreg:

 Prvi je put bakterija SPOLJA preko uretre (kanal putem koga mokraća izlazi iz organizma), a najčešće vode poreklo iz debelog creva (Escherichia coli, Enterokoke…). Bakterije se zatim prenose do mokraćne bešike (organ u kome se mokraća skuplja pre mokrenja), a ponekad i do bubrega.

 Kada infekcije nastaju u prvim mesecima života u velikom broju slučajeva deca imaju neku anomaliju mokraćnog sistema. Tada infekcija nastaje “iznutra”. Najčešće su suženja (opstrukcije) mokraćnih puteva koje dovodi do blokiranja normalnog oticanja mokraće i vezikoureteralni refluks – stanje u kome se jedan deo mokraće vraća iz mokraćne bešike ka bubrezima, umesto da teče od bubrega ka bešici i van organizma. Čim postoji usporena eliminacija mokraće nastaje infekcija. Obe ove anomalije, ako se ne otkriju na vreme, mogu da dovedu do ozbiljnog oštećenja bubrega.

Daleko ređe se dešava da bakterije stigne iz nekog udaljenog dela tela (putem krvi) i naseli se u bubregu.

Kada posumnjati na infekciju – koji su simptomi i znaci koji je prate

Na infekciju mokraćnog sistema kod beba uvek treba posumnjati ako dete ima povišenu temperaturu, a nema drugih tegoba kao što su: curenje nosića, kašalj, znaci upale grla… One su češće kod devojčica jer je izvodni mokraćni kanal (tzv. uretra) kod njih mnogo kraći nego kod dečaka. Bakterijama je mnogo lakše da kroz kratak kanal stignu u mokraćnu bešiku, nego ako je on duži (kao kod dečaka). Zato je pravilo da se svaka neobjašnjiva povišena temperatura kod beba MORA “ispratiti” pregledom urina!

Starija deca se uglavnom žale na pečenje prilikom mokrenja i bol u donjoj polovini abdomena i leđa, kao i učestao nagon na mokrenje. Međutim, manja deca ne mogu da kažu šta im smeta, pa je tada uloga roditelja u prepoznavanju ove infekcije veoma važna. Povišena temperatura, uznemirenost deteta, slab apetit, neprijatan miris urina, isprekidan mlaz mokraće, ili gnojav trag na peleni, su prvi znaci koji treba da izazovu sumnju roditelja.

• Kako se postavlja dijagnoza

Jednostavni laboratorijski testovi mogu da pokažu da li je u pitanju infekcija. Važan test je pregled mokraće. Uzorak urina mora da se uzme kako treba – prvo da se genitalije dobro operu (najbolje da se posle pranja isperu 3% rastvorom borne kiseline), i da se donese u sterilnoj bočici, unutar 60 minuta od mokrenja deteta. Ako je mališan loše pripremljen ili uzorak stoji duže vreme pre pregleda, rezultati mogu biti “lažno” pozitivni.

Kod beba se uzorak urina uzima u specijalnim samolepljivim kesicama. Kod beba je posebno važno da se dobro “odmasti” temeljnim pranjem, pre stavljanja kesice.

Lekar će prvo tražiti pregled sedimenta urina u kome se lako mogu videti brojni leukociti (leukociturija), ali i bakterije koje ukazuju na postojanje infekcije mokraćnih kanala. Ako se na osnovu sedimenta urina posumnja da postoji infekcija, lekar će tražiti da se iz urina uradi urinokultura. Njen zadatak je da se izoluje bakterija koja je uzrok infekcije, ali i da se odredi najefikasniji antibiotik za lečenje. Dakle, BEZ pregleda mokraće NEMA dijagnoze infekcije mokraćnih kanala.

Neretko je potrebno uraditi i krvnu sliku (sa CRP-om) koja pomaže u proceni težine infekcije.

Da li se mora uzeti isključivo prvi jutarnji urin

NE MORA!

Podeli:

Komentari

 1. Emira says:

  Zaboravila sam da napisem da je vise puta ponovljeno i uvek isto

 2. Tijana says:

  Postovani, decak od 15 meseci juce je dobio visoku temperaturu (do 39,6), dobro reagovao na brufen. Danas subfebrilan. Nema druge simptome, raspolozen. Uradili smo danas popodne kks, crp,urin i uk. Leukociti su na gornjoj granici, crp cak 87. U sedimentu urina MALO bakterija, 8-10 leukocita, proteini u tragu, do 15 eritrocita, hemoglobin+, askorbinska kiselina+. Urin smo kontrolisali pre dvadesetak dana jer smo primetili sluz u nosi, osim 3-4 eritrocita i retkih bakterija, nalaz bio uredan. Da li se radi o sigurnoj urinarnoj infekciji po ovom nalazu? Brine me krv u urinu. Hvala

  • MojPedijatar says:

   Da se dobr opere dole, pa da se PONOVI urin i da se onda obavi pregled kod Vašeg pedijatra

 3. Tijana says:

  U medjuvremenu nam je stigao sterilan nalaz urinokulture. Od jutros pije Pancef pp savetu pedijatra. I dalje nema drugih simptoma, nos i grlo mirni, pluca cista. Da li je moguce da je zariste u urinarnom traktu bez obzira na nalaz uk? Ne bih volela da previdimo ako postoji neki drugi uzrok i da li i koje pretrage bi vi dalje savetovali. Hvala jos jednom

 4. Kika says:

  Postovani, moja devojcica od tri i po godine se zali na to da joj “cure kapljice” urina. Kaze da je ne pece dok mokri. Nedavno smo bili kod pedijatra, imala je povisenu temperaturu i upaljeno grlo. Urin je bio uredan. Onda se isto zalila na istu stvar, pa sam rekla pedijatru, medjutim nije bilo nicega u urinu. Popila je antibiotike. Da li treba ponoviti pretrage i da li je mozda u pitanju nesto drugo? Molim Vas za savet. Hvala!

  • MojPedijatar says:

   Da se uradi i bris vulve, a dok nalaz ne stigne, da se (posle temeljnog pranja) ispira 3% bornom kiselinom…bar 10-tak dana.

 5. Janči says:

  Zdravo, ja imam 14 godina (7.razred OS) i otprilike u prvom razredu mi se pojavio problem sa bešikom, imala sam ešerihiju( ne znam da li se tako naziva), isla sam kod raznih lekara, pila sam odredjene lekove, i onda je to proslo. Do pre dva meseca, mi je sve bilo u redu, a onda je pocelo, ponovo kao i ranije, da osecam da redovno imam nagon za mokrenjem, a onda kada “izmokrim sve” i udaljim se iz WC-a, sve mi se to ponavlja. Ne dešava se to svo vreme za ovih zadnjih dva meseca, ali sam primetila da mi je izraženije pri menstruaciji. I takodje sam primetila da imam neku providnu sluz na donjem vešu. Ja mami ovo još nisam rekla jer imam baš dosta drugih zdravstvenih problema (štitna žlezda itd….), ali sam htela da vas pitam za savet, šta dalje, da li ja mogu toga nekako sama da se resim? Hvala Vam unapred.

  • MojPedijatar says:

   Prvi korak je da se uradi BRIS VULVE, i da se intezivira higijena genitalija – temeljno pranje, pa ispiranje 3% bornom kiselinom.

   Kad stigne bris, sa mamom da se ode kod školskog lekara.

 6. Jelena says:

  Postovani, mali 9mj za 5 dana, urin ok, urinokultura e.faeces i morganella morgani 10 000….kontrolira se ubog hidronefroze od 13.5mm lijevog bubrega…je li ovaj nalaz za antibiotik, ponavljanje uk ili?
  Do sada nikad nije bio bolestan niti je imao urinfekt ikada.
  Hvala!

  • MojPedijatar says:

   To su SPOLJAŠNJE bakterije, a NE urinarna infekcija.

   Da se intezivira higijena genitalija i da se za par dana ponovi urin (da se vidi broj leukocita u mokraci) i urinokultura

 7. Kristina says:

  Dobar dan,moja devojcici od 22 meseca je dobila urinarnu infekciju(proteus mirabilis je izolovan).Prepisan je antibiotik koji je pila 10 dana.Nakon 13.dana od pocetka terapije,odnosno 3.dan od zavrsetka terapije smo ponovili pregled urina na kome pise da bakterija ima umereno i da je izgled zamucen a urinokultura nije izolovala bakterije,pa sam zbunjena zbog tih umerenih bakterija.da li to znaci da nismo izlecili infekciju?hvala na odgovoru

  • MojPedijatar says:

   Broj LEUKOCITA u mokraći je KLJUČNI za procenu! Ako su povećani – to je infekcija, ako nisu – NEMA infekcije!

Strana 11 od 15<<<910111213>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA