Grami, centimetri – napredovanje bebe

Koliko ste puta čuli : “ Mislim da je moja beba mala . “ Ili „ Mislim da je mršava . “ Za ove strepnje postoje odgovori, a često malo ne znači i nedovoljno…
Koji su to pokazatelji dobrog napredovanja bebe?

napredovanje

Foto: Pixabay

Grami, centimetri…

Laički posmatrano, najbitniji pokazatelji napredovanja bebe iskazuju se upravo u ovim mernim jedinicama. Stručno su ovo takođe bitni pokazatelji, ali isključivo posmatrani u kontekstu celokupnog rasta i razvoja svakog deteta ponaosob, ne zanemarujući ni period pre rođenja, dok je beba u maminom stomaku. Obzirom da je taj, tzv. prenatalni period, vrlo specifičan, priču o njemu ostavićemo za neki drugi put i ovog puta ćemo se baviti bebama rođenim u terminu, nakon urednih trudnoća.

U trenutku rođenja prosečan dečak u Srbiji težak je 3626±410g i dugačak 51,4±1,6cm, a prosečna devojčica teška je 3474±360g i dugačka 50,7±1,6cm. Tako kaže statistika, a u ovim podacima snalaze se samo stručnjaci i roditelji koji već imaju decu čije se mere uklapaju negde u ovu gomilu cifara. Ko se baš i ne uklapa, ima problem, jer će, prirodno, zaključiti da sa njegovim detetom nešto nije u redu. Međutim, reč prosečan u ovom kontekstu nije sinonim za zdrav. To je samo presek stanja na rođenju, pri čemu se ne razmatraju brojni faktori koji utiču na rast, a pre svega nasledni činioci ( ukoliko su oba roditelja nižeg rasta i sitnije građe, prirodno je i da njihovo potomstvo bude sličnih karakteristika).

Jednostavan uvid u cifre, npr. težinu i dužinu na rođenju, nije dovoljan da bi se definisalo zdravstveno stanje bebe. Beba težine 2600g može biti „konstitucionalno sitna“ ( što bi značilo da je genetski sitno, zdravo novorođenče ) ili „hipotrofična“ ( novorođenče koje usled nekih faktora u trudnoći ( visok pritisak majke, pušenje, težak oblik šećerne bolesti kod majke… ) ili prevremenog rođenja nije dostiglo svoju optimalnu težinu ). Ni težina bebe veća od proseka nije uvek dobra, pa je tako jedna beba „krupna“, a druga može biti „hipertrofična“ ( najčešće kod beba majki sa šećernom bolesti u trudnoći; beba deluje otečeno, i često joj je potrebno više vremena i pomoć lekara i pedijatrijskih sestara da se prilagodi vanmateričnim uslovima ).

Prvi mesec

Najduži i za roditelje često najstresniji mesec po mnogo čemu je specifičan. Beba najčešće još u porodilištu izgubi na težini, zbog eliminacije viška tečnosti i evakuacije stolice s jedne, i malog unosa s druge strane. Gubitak i do 10% telesne mase je očekivan i normalan. Ovo se naročito odnosi na bebe rođene u tzv. baby friendly porodilištima, koje su isključivo dojene, jer je prvo mleko, tj. kolostrum, iako neprocenjive biološke, ipak niže kalorijske vrednosti i stvara se u vrlo malim količinama. To nikako ne znači da bebi treba formula, naprotiv, potreba novorođenčeta i jesu češći, a manji obroci ( u uzrastu od nedelju dana bebin želudac je tek veličine golf loptice! ). Dakle, gubitak težine u prvim danima života pokazatelj je uspostavljanja funkcije bubrega i creva, tako da neonatologe može vrlo da se zabrine ako do ovog gubitka ne dođe.

Kada dođete kući, gubitak se može nastaviti još nekoliko dana, a zatim je očekivano da beba polako počne da dobija u težini, i da početni gubitak nadoknadi do petnaestog dana života. Lično nisam pobornik merenja deteta u kućnim uslovima, niti prečestog merenja ( nikako nekada savetovano merenje pre i posle podoja, zato što: dojene bebe ne uzimaju uvek iste količine mleka, one nekada imaju stolicu 10 puta dnevno, a nekada nemaju po 7 i više dana, nekada je stolica u toku obroka itd ). Ukoliko vam je beba već izgubila svojih 10%, i zabrinuti ste da ne izgubi još, možete odvesti bebu na prvi pregled u vaš dom zdravlja sa 15 dana, kada ćete bebu izmeriti ( ako je beba teška kao na rođenju ili teža – odlično! ), i istovremeno će je pregledati pedijatar, pa ćete dobiti pravi i kompletan uvid u trenutno stanje. Ono na šta treba obratiti pažnju je činjenica da se merenje obavlja na prvi put toj vagi, pa da su manja odstupanja moguća i očekivana.

Kako da znam da beba dovoljno sisa, ako je ne merim? Ovo pitanje mori novopečene roditelje, naročito ako mama isključivo doji, jer dojka nažalost nije providna i graduirana kao flašica. Ova dilema, srećom, retko se ponavlja kod drugog, trećeg i svakog sledećeg deteta. Ukratko, ukoliko je beba mirna najmanje sat i po vremena od početka prethodnog podoja, iako vrlo naporno, to je dovoljno u prvim danima života ( beba je nedovoljno snažna, kolostruma se stvara po malo, i češći podoji su normalni za taj period ).  Nepravilan razmak između podoja je takođe očekivan. Najbitnije je pratiti da li beba redovno mokri – suve pelene pri presvlačenju novorođenčeta razlog su za sumnju u dovoljnost ishrane i raniji odlazak na merenje ( ukoliko niste sigurni da li je pelena suva, predlažem da beležite vreme kada menjate pelenu i izmerite nju na vagici, razlika u težini lako će vam dati odgovor ).

Podeli:

Komentari

 1. Ivana says:

  Postovani,beba je rodjena sa 3250 I 49cm.Iz porodilista izasla sa 3050.Posle je prebacena u drugu bolnicu radi dodatnih nalaza.U bolnici napredovala samo 20g nakon cega smo je izveli na licni zahtev.Tako da je posle 15dana od rodjenja imala 3070g.Menjali su joj hrane,pa,su rekli da puno bljucka o da ima ceste I obilne stolice.U pocetku malo dojena,meni je brzo prestalo mleko.Od kada,smo dosli kuci pocela,je lepo da jede I da napreduje.Jede Hipp 1 organic.I bas joj odgovara.Stolice su zlatno zute boje I onako kremaste strukture.Beba nije imala grceve.Hranjena na zahtev I sad I dalje tako.U pocetku je imala vise obroka a manje kolicine.Sad ima manje obroka,spava celu noć.Tako je sama počela već sa nepuna dva meseca.U proseku je jela izmedju 600-680ml.Beba je baš čvrsta i zilava.Sa 20dana je već dizala glavu,smeskala se i vrpoljila.Sad ima 2meseca i 4dana.Sve više da kažem priča,nesto,hvata rukicama moju kosu,cebence i te mekane stvari,malu igrackicu gurka onako.Voli da,razgleda,smeje se sve više i vesela je beba.Vagana je pre neki dan,imala je tačno 1mesec i 29dana.Kilaza 4470 i dužina 55.Zanima me šta Vi mislite o tome ako iskljucimo tih 15dana od rodjenja znači da je za 1mesec i 14dana dobila 1420kg i porasla 6cm? I ona nije povećala količinu mleka sad,i dalje pojede kao na početku samo što veću dozu sad po obroku.Treba li da joj povecam količinu i kako,ona jede kad je gladna?Izvinite na dužem postu,ali morala,sam da Vam detaljno objasnim.Unapred zahvaljujem.Srdačan pozdrav

  • MojPedijatar says:

   Samo neka BEBA bira koliko ce pojesti, a da je uobrocite da jede na oko 3h. NEMA razloga za brigu – naprotiv.

 2. saramissss says:

  Moj bebac je rodjen sa 3450g sad ima 8550g 4. mesec. Koje su posledice, problemi gojazne bebe koja je samo na majčinom mleku? Hvala unapred.

 3. Slunja says:

  Postovani,zanima me vase misljenje…
  Decak rodjen u terminu(39+2) sa 3600 i 52cm . Sada ima 2 meseca i 6300 i 62cm ? Da li je to mnogo/malo ?
  Napomena : beba je ISKLJUCIVO dojena na otprilike 3 sata(na zahtev) nekad je veci nekad malo manji razmak…a od mesec ipo starosti spava od 21-21:30 do 05:00 .
  Srdacan pozdrav.

  • MojPedijatar says:

   Ovo je SUPER! Samo nastavite sa dojenjem i NE brinite…sad malo “jače” napreduje, posle ce malo usporiti, a sve je to ok

 4. Slunja says:

  Hvala najlepse na brzom odgovoru !
  Srdacan pozdrav i svako dobro.
  P.S portal je fenomenalan sa prakticnim i korisnim savetima.Redovno Vas pratimo.

 5. Jovana says:

  Postovani. Beba je rodjena sa 3310 i 51cm po izlasku iz bolnice je imala 3190. Sada ima 1mesec i 5 dana ima 4350. Pre 3 dana sam je vagala imala je 4420 a malo pre kad sam je vagala imala je 4350.. da li j nesto opsno sto gubi na kilazi.. Sad spava po 5-6sati u komadu preko nocii.. ne budi se.. da li je i to ok? Hvala..

 6. Ivana says:

  Nasa devijcica je imala 3400 na rođenju. Sada ima punih mesec dana a kilaza je 3460, danas merena. Na pocetku je mnogo izgubila jer smo dobijali razlicite savete od vise pedijatara sto se ishrane tice. Na pocetku smo uz podoj imali i mlecnu formulu, a onda smo kako je savetovano nastavili samo da dojimo. Od tada beba napreduje, ali vrlo sporo. Na poslednjoj kontroli je za 8 dana dobila 200 g. Pedijatar kaze da treba da joj damo malo vremena. Da li treba da budemo zabrinuti?

 7. Kalina says:

  Pozdrav. Beba rođena sa 3000 gr, iz bolnice izašla sa 2900gr. Sedam dana nakon izlaska na prvoj kontroli, beba je dobila 150gr, a osam dana nakon prve kontrole samo 50gr. Beba je dojena. Da li je to baš malo? Da napomenem da je u tih osam dana od prve kontrole beba stalno plakala ukoliko nije na dojci. Dakle, smirila bi se samo kada bi sisala i nije skoro uopšte spavala.

  • MojPedijatar says:

   Prerano je za pravu procenu! Nastavite dojenje i merite bebu (u kućnim uslovima) svakih 7 dana, pa da se vidi kako će napredovati tokom prvog meseca. Mislim da Vam treba strpljenja.

Strana 24 od 28<<<2223242526>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA