Grami, centimetri – napredovanje bebe

Koliko ste puta čuli : “ Mislim da je moja beba mala . “ Ili „ Mislim da je mršava . “ Za ove strepnje postoje odgovori, a često malo ne znači i nedovoljno…
Koji su to pokazatelji dobrog napredovanja bebe?

napredovanje

Foto: Pixabay

Grami, centimetri…

Laički posmatrano, najbitniji pokazatelji napredovanja bebe iskazuju se upravo u ovim mernim jedinicama. Stručno su ovo takođe bitni pokazatelji, ali isključivo posmatrani u kontekstu celokupnog rasta i razvoja svakog deteta ponaosob, ne zanemarujući ni period pre rođenja, dok je beba u maminom stomaku. Obzirom da je taj, tzv. prenatalni period, vrlo specifičan, priču o njemu ostavićemo za neki drugi put i ovog puta ćemo se baviti bebama rođenim u terminu, nakon urednih trudnoća.

U trenutku rođenja prosečan dečak u Srbiji težak je 3626±410g i dugačak 51,4±1,6cm, a prosečna devojčica teška je 3474±360g i dugačka 50,7±1,6cm. Tako kaže statistika, a u ovim podacima snalaze se samo stručnjaci i roditelji koji već imaju decu čije se mere uklapaju negde u ovu gomilu cifara. Ko se baš i ne uklapa, ima problem, jer će, prirodno, zaključiti da sa njegovim detetom nešto nije u redu. Međutim, reč prosečan u ovom kontekstu nije sinonim za zdrav. To je samo presek stanja na rođenju, pri čemu se ne razmatraju brojni faktori koji utiču na rast, a pre svega nasledni činioci ( ukoliko su oba roditelja nižeg rasta i sitnije građe, prirodno je i da njihovo potomstvo bude sličnih karakteristika).

Jednostavan uvid u cifre, npr. težinu i dužinu na rođenju, nije dovoljan da bi se definisalo zdravstveno stanje bebe. Beba težine 2600g može biti „konstitucionalno sitna“ ( što bi značilo da je genetski sitno, zdravo novorođenče ) ili „hipotrofična“ ( novorođenče koje usled nekih faktora u trudnoći ( visok pritisak majke, pušenje, težak oblik šećerne bolesti kod majke… ) ili prevremenog rođenja nije dostiglo svoju optimalnu težinu ). Ni težina bebe veća od proseka nije uvek dobra, pa je tako jedna beba „krupna“, a druga može biti „hipertrofična“ ( najčešće kod beba majki sa šećernom bolesti u trudnoći; beba deluje otečeno, i često joj je potrebno više vremena i pomoć lekara i pedijatrijskih sestara da se prilagodi vanmateričnim uslovima ).

Prvi mesec

Najduži i za roditelje često najstresniji mesec po mnogo čemu je specifičan. Beba najčešće još u porodilištu izgubi na težini, zbog eliminacije viška tečnosti i evakuacije stolice s jedne, i malog unosa s druge strane. Gubitak i do 10% telesne mase je očekivan i normalan. Ovo se naročito odnosi na bebe rođene u tzv. baby friendly porodilištima, koje su isključivo dojene, jer je prvo mleko, tj. kolostrum, iako neprocenjive biološke, ipak niže kalorijske vrednosti i stvara se u vrlo malim količinama. To nikako ne znači da bebi treba formula, naprotiv, potreba novorođenčeta i jesu češći, a manji obroci ( u uzrastu od nedelju dana bebin želudac je tek veličine golf loptice! ). Dakle, gubitak težine u prvim danima života pokazatelj je uspostavljanja funkcije bubrega i creva, tako da neonatologe može vrlo da se zabrine ako do ovog gubitka ne dođe.

Kada dođete kući, gubitak se može nastaviti još nekoliko dana, a zatim je očekivano da beba polako počne da dobija u težini, i da početni gubitak nadoknadi do petnaestog dana života. Lično nisam pobornik merenja deteta u kućnim uslovima, niti prečestog merenja ( nikako nekada savetovano merenje pre i posle podoja, zato što: dojene bebe ne uzimaju uvek iste količine mleka, one nekada imaju stolicu 10 puta dnevno, a nekada nemaju po 7 i više dana, nekada je stolica u toku obroka itd ). Ukoliko vam je beba već izgubila svojih 10%, i zabrinuti ste da ne izgubi još, možete odvesti bebu na prvi pregled u vaš dom zdravlja sa 15 dana, kada ćete bebu izmeriti ( ako je beba teška kao na rođenju ili teža – odlično! ), i istovremeno će je pregledati pedijatar, pa ćete dobiti pravi i kompletan uvid u trenutno stanje. Ono na šta treba obratiti pažnju je činjenica da se merenje obavlja na prvi put toj vagi, pa da su manja odstupanja moguća i očekivana.

Kako da znam da beba dovoljno sisa, ako je ne merim? Ovo pitanje mori novopečene roditelje, naročito ako mama isključivo doji, jer dojka nažalost nije providna i graduirana kao flašica. Ova dilema, srećom, retko se ponavlja kod drugog, trećeg i svakog sledećeg deteta. Ukratko, ukoliko je beba mirna najmanje sat i po vremena od početka prethodnog podoja, iako vrlo naporno, to je dovoljno u prvim danima života ( beba je nedovoljno snažna, kolostruma se stvara po malo, i češći podoji su normalni za taj period ).  Nepravilan razmak između podoja je takođe očekivan. Najbitnije je pratiti da li beba redovno mokri – suve pelene pri presvlačenju novorođenčeta razlog su za sumnju u dovoljnost ishrane i raniji odlazak na merenje ( ukoliko niste sigurni da li je pelena suva, predlažem da beležite vreme kada menjate pelenu i izmerite nju na vagici, razlika u težini lako će vam dati odgovor ).

Podeli:

Komentari

 1. Marija Medenica says:

  Poštovani,
  Moja beba sutra puni 4 meseca, rođen je sa 3,910 dugačak 51cm,iz bolnice izašli sa 3,700..samo sisa. Sada imamo 5,800,.. 62, 5 cm.. Da li je to nedovoljno, dr kaže da bi mogao da dobija i više, ali.. On već od drugog meseca spava celu noć, smatram da je budan budio bi se, tokom dana sisa na 2,5..3 sata na njegov zahtev. Imam li razlog za brigu?
  Hvala,pozdrav

 2. Jovana says:

  Poštovani dobro veče.
  Beba stara puna 4 meseca. Rođen je sa 3850, juče imali kontrolu bebac težak 9kg. Dali je to previše?

 3. Ljilja says:

  Molim Vas za misljenje i odgovor.
  Moj unuk je rodjen u 37,5 nedelju trudnoce.
  Rodjen je kao hipotrofican ispod 10 percentila.
  Rodjen sa 2.700 gr i 48 cm.
  Otac je jako visok i krupan 190 sm i 95 kg.
  Majka jako sitna, 156 cm i 43 kg pri zatrudnjivanju.
  Dijete je inace zdravo, sem fuzioloske zutice. Stari je sada 10 dana.
  Otpusteni su iz porodilista 4. dan. Dobro sisa samo majcino mlijeko i napredovao je 320 gr. Ima stolice i mokrenje u redu.
  Jako me brine da li ce on biti kad poraste jako sitan mladic, covjek, na ime navedenih podataka.

 4. Marija says:

  Postovani,
  Moja devojcica je rodjena sa 3250g i dugacka 52cm.. Prva dva mjeseca je dojila i dohrana..Stim sto je jedva prihvatala dohranu..Evo cetvrta nedelja samo sisa..Sad ima 3 mjeseca i kilazu od 5280 i dugacka 62 cm, Pedijatar kaze da je to u redu..Mene zabrinjava da malo dobija na kilazu?

 5. Lina says:

  Postovani
  Moja beba je rodjena sa 4,560kg 56cm izlazak iz bolnice 4,200 trenutno beba ima 3ipo meseci i ima 6,700kg dali je to malo brine me da li dovolno napreduje
  Hvala

 6. Arijana says:

  Dobro vece,moja beba je rodjena sa 3.500kg ,sad ima 7 nedelja i ima 4.500kg,je li dovoljno napredovao,iskljucivo dojena beba.

  • MojPedijatar says:

   Nastavite da dojite bebu i jednom nedeljno merite.
   Beba bi trebalo da nedeljno dobija 150gr do 250gr.
   A to je mesečno od 600gr do 1000grama.

 7. Ljubica Vojvodic says:

  beba je rodena sa 4.700 kg,stara je 4 meseca sada oma 5.700kg, samo je sisala bez dohrane, sada je dugacka 56sm rodena je sa 51 sm .doktor kaze nije dovoljno napredovala i kratko sisa.Pregledana je i zadrzana na pedijatriji , svi nalazi su odlicni,ali posto za dva dana boravka na pedijatriji zajedno sa majkom jer sisa nije napredovala jos je izgubila 100g ,doktor je i dalje zadrzava.Jos da dodam za ta dva dana u bolnici bila ja malo na infuziji. Ima 4 stolice dnevno i redovno mokrenje. Uplazeni roditelji zele da cuju vas komentar. HVALA.

Strana 28 od 28<<<2425262728