Grami, centimetri – napredovanje bebe

Koliko ste puta čuli : “ Mislim da je moja beba mala . “ Ili „ Mislim da je mršava . “ Za ove strepnje postoje odgovori, a često malo ne znači i nedovoljno…
Koji su to pokazatelji dobrog napredovanja bebe?

napredovanje

Vrlo česta zabluda, čijem iskorenjivanju dovoljno ne doprinose ni zdravstveni radnici, jeste da je uvid u stolicu, njenu količinu i, naročito, boju, najbolji za procenu dovoljnosti bebine ishrane. Tako se svakodnevno zelenkasto prebojena stolica novorođenčeta proglašava stolicom gladi i uvodi se adaptirana mlečna formula u ishranu novorođenčeta, što ima značajan, a često i presudan ( negativan ) uticaj na uspostavljanje laktacije. Istina je da je prava stolica gladi izuzetno retka, a ustvari se radi ili o tzv. prelaznoj stolici ( najčešće od 4-7.dana života ), ili beba ima ubrzanu crevnu peristaltiku, pa zeleni žučni pigment biliverdin „ne stigne“ da oksidira do žute i smeđe boje i stolica ostaje zelenkasta. U oba slučaja pojava je fiziološka, i nije razlog za menjanje režima ishrane, niti posetu lekaru.

Plač takođe nije uvek znak da je beba gladna, to je njen jedini način da iskaže nelagodnost usled bilo čega ( glad, puna pelena, grčevi, potreba za kontaktom, pospanost… ). Ponekada ćemo bebi dodatno otežati tegobe ukoliko je prečesto hranimo misleći da je gladna ( npr. u slučaju grčeva ), pa će nas na prvoj kontroli iznenaditi da je beba natprosečno mnogo dobila u telesnoj masi, iako je često plakala.

Prva godina

Prosečan dobitak u telesnoj masi u prva 3 meseca života iznosi 20-30g dnevno ( što ne znači svakog dana, nego prosečno za 30 dana, tj. jednog dana možda ništa, a sledećeg 50g ( još jedan razlog protiv čestog merenja ) ). Bebe koje jedu na flašicu često imaju veći priraštaj mase, jer je takvo hranjenje lakše i za njih, pa uzimaju veće obroke. Ove vrednosti su prosek, i ne znače da beba koja nije prosečna, nije zdrava. Najbitniji je utisak pri pregledu bebe, jer nema tih cifara koje mogu da zamene oko iskusnog pedijatra. Sitne bebe mogu dobijati manje ( jer 600g nije isto za bebu od 2,5kg i za bebu od 4kg ! ), a mogu dobiti i znatno više od proseka, i već nakon mesec dana preći u kategoriju buckastih.

U drugom tromesečju bebe prosečno napreduju 15-20g dnevno, i najčešće dupliraju porođajnu težinu u uzrastu od 5 meseci. U ostatku prve godine napreduju tempom od 10 g dnevno, pa je sa godinu dana njihova telesna masa najčešće utrostručena, i iznosi oko 10 kg.

Telesna dužina i obim glave

Preostale dve mere koje se rutinski beleže kod svakog novorođenog deteta su telesna dužina i obim glave. Ove mere nisu toliko pouzdane, naročito dužina, i dosta zavise od onoga ko vrši merenje, zbog čega se ne savetuje merenje kod kuće.

Kao što smo ranije naveli, prosečne dužine dečaka i devojčica u Srbiji su 51,4±1,6 cm i 50,7±1,6 cm. Sa godinu dana prosečna telesna dužina je 75 cm ( 50% veća od dužine na rođenju ).

Što se obima glave tiče, njegovo praćenje je od velike važnosti, jer odražava intenzivan rast mozga posle rođenja. Tako je prosečan obim glave na rođenju 35 cm, a uvećava se tempom od 2 cm mesečno prva tri meseca, a zatim sporije, ukupno oko 12 cm tokom prve godine života.

Kada grami i centimetri ne deluju ohrabrujuće…

U toj situaciji pedijatrima su na raspolaganju grafikoni rasta – specijalni grafikoni na kojima se ucrtavanjem mera deteta jednostavno može odrediti tačna pozicija bebe u odnosu na vršnjake i pratiti njeno dalje napredovanje. U prvoj godini koriste se grafikoni koji pokazuju telesnu masu, telesnu dužinu i obim glave za uzrast, kao i odnos telesne mase i telesne dužine za uzrast, i to za svaki pol posebno. Najbitnije je da dete prati svoj tempo rasta, tj. da ne dolazi do značajnog usporavanja rasta, što bi ukazivalo na postojanje nekog razloga koje dovodi do nedovoljnog napredovanja bebe ( neadekvatna ili nedovoljna ishrana, postojanje nekog hroničnog oboljenja… )  i potrebu za detaljnijim pregledom i dijagnostikom. Bez analiziranja ovih grafikona neodgovorno je izjašnjavati se o nedovoljnom napredovanju bebe samo na osnovu podatka o gramima koje je beba dobila prethodnog meseca.

Miljokazi razvoja

Ovi pokazatelji napredovanja bebe nepravedno su podređeni gramima i centimetrima. Oni obuhvataju krupne i fine motorne veštine, kao i socijalne miljokaze. Značaj ovih pokazatelja je ogroman, kao i njihov broj. Najkrupnije vrlo lepo primećuju i roditelji, a za one diskretnije neophodno je oko stručnjaka:

–          u uzrastu od oko mesec i po dana beba se smeje u odgovoru na glas i lice;

–          sa tri meseca drži glavu, privlači ruke u „srednju liniju“ i istražuje ih, razgleda, stavlja u usta;

–          sa četiri meseca pokušava da uhvati igračke, čime otpočinje uspostavljanje vizuelno-motorne koordinacije;

–          u uzrastu oko 6 meseci brblja; sedi bez podrške, što joj omogućava da istražuje prostor oko sebe, prebacuje igračku iz ruke u ruku;

–          u sedmom mesecu može da se prevrne na stomak;

–          u osmom već zastane na „ne“;

–          u devetom mesecu javlja se tzv. pincetni hvat – skuplja mrvice hvatajući ih između palca i kažiprsta;

–          sa godinu dana neka deca samostalno hodaju, govore još po neku reč, osim „mama“ i „tata“, okreću stranice knjige…

Dr Ivana Veljić

Podeli:

Komentari

 1. Marija Medenica says:

  Poštovani,
  Moja beba sutra puni 4 meseca, rođen je sa 3,910 dugačak 51cm,iz bolnice izašli sa 3,700..samo sisa. Sada imamo 5,800,.. 62, 5 cm.. Da li je to nedovoljno, dr kaže da bi mogao da dobija i više, ali.. On već od drugog meseca spava celu noć, smatram da je budan budio bi se, tokom dana sisa na 2,5..3 sata na njegov zahtev. Imam li razlog za brigu?
  Hvala,pozdrav

 2. Jovana says:

  Poštovani dobro veče.
  Beba stara puna 4 meseca. Rođen je sa 3850, juče imali kontrolu bebac težak 9kg. Dali je to previše?

 3. Ljilja says:

  Molim Vas za misljenje i odgovor.
  Moj unuk je rodjen u 37,5 nedelju trudnoce.
  Rodjen je kao hipotrofican ispod 10 percentila.
  Rodjen sa 2.700 gr i 48 cm.
  Otac je jako visok i krupan 190 sm i 95 kg.
  Majka jako sitna, 156 cm i 43 kg pri zatrudnjivanju.
  Dijete je inace zdravo, sem fuzioloske zutice. Stari je sada 10 dana.
  Otpusteni su iz porodilista 4. dan. Dobro sisa samo majcino mlijeko i napredovao je 320 gr. Ima stolice i mokrenje u redu.
  Jako me brine da li ce on biti kad poraste jako sitan mladic, covjek, na ime navedenih podataka.

 4. Marija says:

  Postovani,
  Moja devojcica je rodjena sa 3250g i dugacka 52cm.. Prva dva mjeseca je dojila i dohrana..Stim sto je jedva prihvatala dohranu..Evo cetvrta nedelja samo sisa..Sad ima 3 mjeseca i kilazu od 5280 i dugacka 62 cm, Pedijatar kaze da je to u redu..Mene zabrinjava da malo dobija na kilazu?

 5. Lina says:

  Postovani
  Moja beba je rodjena sa 4,560kg 56cm izlazak iz bolnice 4,200 trenutno beba ima 3ipo meseci i ima 6,700kg dali je to malo brine me da li dovolno napreduje
  Hvala

 6. Arijana says:

  Dobro vece,moja beba je rodjena sa 3.500kg ,sad ima 7 nedelja i ima 4.500kg,je li dovoljno napredovao,iskljucivo dojena beba.

  • MojPedijatar says:

   Nastavite da dojite bebu i jednom nedeljno merite.
   Beba bi trebalo da nedeljno dobija 150gr do 250gr.
   A to je mesečno od 600gr do 1000grama.

Strana 28 od 28<<<2425262728

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA