Grami, centimetri – napredovanje bebe

Koliko ste puta čuli : “ Mislim da je moja beba mala . “ Ili „ Mislim da je mršava . “ Za ove strepnje postoje odgovori, a često malo ne znači i nedovoljno…
Koji su to pokazatelji dobrog napredovanja bebe?

napredovanje

Foto: Pixabay

Grami, centimetri…

Laički posmatrano, najbitniji pokazatelji napredovanja bebe iskazuju se upravo u ovim mernim jedinicama. Stručno su ovo takođe bitni pokazatelji, ali isključivo posmatrani u kontekstu celokupnog rasta i razvoja svakog deteta ponaosob, ne zanemarujući ni period pre rođenja, dok je beba u maminom stomaku. Obzirom da je taj, tzv. prenatalni period, vrlo specifičan, priču o njemu ostavićemo za neki drugi put i ovog puta ćemo se baviti bebama rođenim u terminu, nakon urednih trudnoća.

U trenutku rođenja prosečan dečak u Srbiji težak je 3626±410g i dugačak 51,4±1,6cm, a prosečna devojčica teška je 3474±360g i dugačka 50,7±1,6cm. Tako kaže statistika, a u ovim podacima snalaze se samo stručnjaci i roditelji koji već imaju decu čije se mere uklapaju negde u ovu gomilu cifara. Ko se baš i ne uklapa, ima problem, jer će, prirodno, zaključiti da sa njegovim detetom nešto nije u redu. Međutim, reč prosečan u ovom kontekstu nije sinonim za zdrav. To je samo presek stanja na rođenju, pri čemu se ne razmatraju brojni faktori koji utiču na rast, a pre svega nasledni činioci ( ukoliko su oba roditelja nižeg rasta i sitnije građe, prirodno je i da njihovo potomstvo bude sličnih karakteristika).

Jednostavan uvid u cifre, npr. težinu i dužinu na rođenju, nije dovoljan da bi se definisalo zdravstveno stanje bebe. Beba težine 2600g može biti „konstitucionalno sitna“ ( što bi značilo da je genetski sitno, zdravo novorođenče ) ili „hipotrofična“ ( novorođenče koje usled nekih faktora u trudnoći ( visok pritisak majke, pušenje, težak oblik šećerne bolesti kod majke… ) ili prevremenog rođenja nije dostiglo svoju optimalnu težinu ). Ni težina bebe veća od proseka nije uvek dobra, pa je tako jedna beba „krupna“, a druga može biti „hipertrofična“ ( najčešće kod beba majki sa šećernom bolesti u trudnoći; beba deluje otečeno, i često joj je potrebno više vremena i pomoć lekara i pedijatrijskih sestara da se prilagodi vanmateričnim uslovima ).

Prvi mesec

Najduži i za roditelje često najstresniji mesec po mnogo čemu je specifičan. Beba najčešće još u porodilištu izgubi na težini, zbog eliminacije viška tečnosti i evakuacije stolice s jedne, i malog unosa s druge strane. Gubitak i do 10% telesne mase je očekivan i normalan. Ovo se naročito odnosi na bebe rođene u tzv. baby friendly porodilištima, koje su isključivo dojene, jer je prvo mleko, tj. kolostrum, iako neprocenjive biološke, ipak niže kalorijske vrednosti i stvara se u vrlo malim količinama. To nikako ne znači da bebi treba formula, naprotiv, potreba novorođenčeta i jesu češći, a manji obroci ( u uzrastu od nedelju dana bebin želudac je tek veličine golf loptice! ). Dakle, gubitak težine u prvim danima života pokazatelj je uspostavljanja funkcije bubrega i creva, tako da neonatologe može vrlo da se zabrine ako do ovog gubitka ne dođe.

Kada dođete kući, gubitak se može nastaviti još nekoliko dana, a zatim je očekivano da beba polako počne da dobija u težini, i da početni gubitak nadoknadi do petnaestog dana života. Lično nisam pobornik merenja deteta u kućnim uslovima, niti prečestog merenja ( nikako nekada savetovano merenje pre i posle podoja, zato što: dojene bebe ne uzimaju uvek iste količine mleka, one nekada imaju stolicu 10 puta dnevno, a nekada nemaju po 7 i više dana, nekada je stolica u toku obroka itd ). Ukoliko vam je beba već izgubila svojih 10%, i zabrinuti ste da ne izgubi još, možete odvesti bebu na prvi pregled u vaš dom zdravlja sa 15 dana, kada ćete bebu izmeriti ( ako je beba teška kao na rođenju ili teža – odlično! ), i istovremeno će je pregledati pedijatar, pa ćete dobiti pravi i kompletan uvid u trenutno stanje. Ono na šta treba obratiti pažnju je činjenica da se merenje obavlja na prvi put toj vagi, pa da su manja odstupanja moguća i očekivana.

Kako da znam da beba dovoljno sisa, ako je ne merim? Ovo pitanje mori novopečene roditelje, naročito ako mama isključivo doji, jer dojka nažalost nije providna i graduirana kao flašica. Ova dilema, srećom, retko se ponavlja kod drugog, trećeg i svakog sledećeg deteta. Ukratko, ukoliko je beba mirna najmanje sat i po vremena od početka prethodnog podoja, iako vrlo naporno, to je dovoljno u prvim danima života ( beba je nedovoljno snažna, kolostruma se stvara po malo, i češći podoji su normalni za taj period ).  Nepravilan razmak između podoja je takođe očekivan. Najbitnije je pratiti da li beba redovno mokri – suve pelene pri presvlačenju novorođenčeta razlog su za sumnju u dovoljnost ishrane i raniji odlazak na merenje ( ukoliko niste sigurni da li je pelena suva, predlažem da beležite vreme kada menjate pelenu i izmerite nju na vagici, razlika u težini lako će vam dati odgovor ).

Podeli:

Komentari

 1. Nevenka says:

  Postovani,
  Koliko bi dete posle god dana u proseku trebalo da dobija na tezini?

 2. Andrea says:

  Postovani,
  Nasa beba se rodila u 36. nedelji sa 2.820 i 49cm. Za manje od nedelju dana puni 4 meseca i na kontroli smo ustanovili da ima vec 7.900kg i 61cm. Da li su parametri dobri? Beba je, nazalost, iskljucivo na dohrani.

 3. Milica says:

  Zdravo mene interesuje, da li visina utice na tezinu? Moj sin ima 2 god, rodio se sa 3050 i 51cm…sada ima 14,200 i visok je 95,5…sobzirom da nije bas nizak…a jede super pa nekako mi se ne goji uopste, da li je moguce da sve to ide u visini?

 4. Andrea says:

  Mo sin je rodjen sa tezinom od 4600_duzina 55cm
  Sad ima puna tri meseca,tezak je 8kg.Interesuje me,da li je to dobro za bebu,da toliko napreduje?

 5. saramissss says:

  21.2. – 3,45kg,51cm og 35
  28.3. – 4,90kg,57cm og 37,6
  8.5. – 7,2kg, 66cm og 41,5
  Samo dojeno dijete.
  Nismo jos bili na kontroli ali sigurno je preko 8,5kg.
  Pokusla sam da izbacim nocne obroke ali ne znam. Zaspi oko 19:30 pa se probudi oko 12-1. Tada mu dam samo jedno dojku. Pa oko 3h za drugu dojku. I onda oko 6 se probudi i dam opet jednu dojku i onda zeli da igra. I onda obroci idu na 3-4 sata, ali samo jedna dojka.
  Na koji nacin da izbacim nocne obroke. Ako mu ne dam da sisa on se budi ponovo za 10-15 minuta i place. Uninam ga, nosam, zaspi onda se opet budi. Molim vas za savet.

  • MojPedijatar says:

   Nažalost, tu NEMA drugog nacina osim “poljubi i ostavi”…sve vrte tešenja bebe su dozvoljene U KREVECU, ali NE u ruke i NE da se teši podojima. Teško je, ali nema drugog puta.

 6. Natasa says:

  Cerkla rodjena sa 2900 i 50 cm , izasla iz bolnice sa 2800 , u 6 mesecu na kontroli je imala 7400 i 63 cm , obim glave 40 , i sad sad sa 9 meseci ima 8500 i 70 cm , i obim glave 41 .. Pedijatar mi nije nista rekao sem da je teska , beba nije dojena , pije domace kravlje mleko jer na zalos ni jednu dohranu nije prihvatila kako treba , tri dohrane je povrala u mlazu , i po savetu pedijatra krenuli smo sa domacim kravljim mlekom , i super ga pije , hemoglobin joj je odlican ..

  • MojPedijatar says:

   NEMA dileme – Vasa beba je GOJAZNA! Umesto sa 12, ona je utrostručila porodajnu tezinu sa 9!

   Kravlje mleko NIJE HRANA za Vašu bebu i to je uzrok gojaznosti…BESMISLENO je i pogrešno hraniti bebi ovog uzrasta kravljim mlekom!

 7. Jelena says:

  Beba devojcica ima 4 meseca, izasla iz bolnice sa 3,300, prvi mesece napredovala 1,5kg, medjutim poslednja tri meseseca otperilike po 400gr. Dajem joj dohranu i moje mleko na flasicu (u proseku 2 obroka sa mm, a ostalo ad). Po kutiji sa dohrane trebalo bi da pojede 900ml u toku 24h, a ona pojede oko 600ml. Koliko odstupanje u ishrani je normalno od preporucenog? Dugacka je dosta, 66cm pa me zabrinjava i da li je ta kolicina mleka dovoljna za njenu duzinu?

  • MojPedijatar says:

   Beba određuje koliko.će popiti.mleka! NEMA načina da se beba natera da.pije više…neka obroci budu na oko 3 sata, a gledajte da Vašeg mleka bude što više.

Strana 23 od 28<<<2122232425>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA