Grami, centimetri – napredovanje bebe

Koliko ste puta čuli : “ Mislim da je moja beba mala . “ Ili „ Mislim da je mršava . “ Za ove strepnje postoje odgovori, a često malo ne znači i nedovoljno…
Koji su to pokazatelji dobrog napredovanja bebe?

napredovanje

Foto: Pixabay

Grami, centimetri…

Laički posmatrano, najbitniji pokazatelji napredovanja bebe iskazuju se upravo u ovim mernim jedinicama. Stručno su ovo takođe bitni pokazatelji, ali isključivo posmatrani u kontekstu celokupnog rasta i razvoja svakog deteta ponaosob, ne zanemarujući ni period pre rođenja, dok je beba u maminom stomaku. Obzirom da je taj, tzv. prenatalni period, vrlo specifičan, priču o njemu ostavićemo za neki drugi put i ovog puta ćemo se baviti bebama rođenim u terminu, nakon urednih trudnoća.

U trenutku rođenja prosečan dečak u Srbiji težak je 3626±410g i dugačak 51,4±1,6cm, a prosečna devojčica teška je 3474±360g i dugačka 50,7±1,6cm. Tako kaže statistika, a u ovim podacima snalaze se samo stručnjaci i roditelji koji već imaju decu čije se mere uklapaju negde u ovu gomilu cifara. Ko se baš i ne uklapa, ima problem, jer će, prirodno, zaključiti da sa njegovim detetom nešto nije u redu. Međutim, reč prosečan u ovom kontekstu nije sinonim za zdrav. To je samo presek stanja na rođenju, pri čemu se ne razmatraju brojni faktori koji utiču na rast, a pre svega nasledni činioci ( ukoliko su oba roditelja nižeg rasta i sitnije građe, prirodno je i da njihovo potomstvo bude sličnih karakteristika).

Jednostavan uvid u cifre, npr. težinu i dužinu na rođenju, nije dovoljan da bi se definisalo zdravstveno stanje bebe. Beba težine 2600g može biti „konstitucionalno sitna“ ( što bi značilo da je genetski sitno, zdravo novorođenče ) ili „hipotrofična“ ( novorođenče koje usled nekih faktora u trudnoći ( visok pritisak majke, pušenje, težak oblik šećerne bolesti kod majke… ) ili prevremenog rođenja nije dostiglo svoju optimalnu težinu ). Ni težina bebe veća od proseka nije uvek dobra, pa je tako jedna beba „krupna“, a druga može biti „hipertrofična“ ( najčešće kod beba majki sa šećernom bolesti u trudnoći; beba deluje otečeno, i često joj je potrebno više vremena i pomoć lekara i pedijatrijskih sestara da se prilagodi vanmateričnim uslovima ).

Prvi mesec

Najduži i za roditelje često najstresniji mesec po mnogo čemu je specifičan. Beba najčešće još u porodilištu izgubi na težini, zbog eliminacije viška tečnosti i evakuacije stolice s jedne, i malog unosa s druge strane. Gubitak i do 10% telesne mase je očekivan i normalan. Ovo se naročito odnosi na bebe rođene u tzv. baby friendly porodilištima, koje su isključivo dojene, jer je prvo mleko, tj. kolostrum, iako neprocenjive biološke, ipak niže kalorijske vrednosti i stvara se u vrlo malim količinama. To nikako ne znači da bebi treba formula, naprotiv, potreba novorođenčeta i jesu češći, a manji obroci ( u uzrastu od nedelju dana bebin želudac je tek veličine golf loptice! ). Dakle, gubitak težine u prvim danima života pokazatelj je uspostavljanja funkcije bubrega i creva, tako da neonatologe može vrlo da se zabrine ako do ovog gubitka ne dođe.

Kada dođete kući, gubitak se može nastaviti još nekoliko dana, a zatim je očekivano da beba polako počne da dobija u težini, i da početni gubitak nadoknadi do petnaestog dana života. Lično nisam pobornik merenja deteta u kućnim uslovima, niti prečestog merenja ( nikako nekada savetovano merenje pre i posle podoja, zato što: dojene bebe ne uzimaju uvek iste količine mleka, one nekada imaju stolicu 10 puta dnevno, a nekada nemaju po 7 i više dana, nekada je stolica u toku obroka itd ). Ukoliko vam je beba već izgubila svojih 10%, i zabrinuti ste da ne izgubi još, možete odvesti bebu na prvi pregled u vaš dom zdravlja sa 15 dana, kada ćete bebu izmeriti ( ako je beba teška kao na rođenju ili teža – odlično! ), i istovremeno će je pregledati pedijatar, pa ćete dobiti pravi i kompletan uvid u trenutno stanje. Ono na šta treba obratiti pažnju je činjenica da se merenje obavlja na prvi put toj vagi, pa da su manja odstupanja moguća i očekivana.

Kako da znam da beba dovoljno sisa, ako je ne merim? Ovo pitanje mori novopečene roditelje, naročito ako mama isključivo doji, jer dojka nažalost nije providna i graduirana kao flašica. Ova dilema, srećom, retko se ponavlja kod drugog, trećeg i svakog sledećeg deteta. Ukratko, ukoliko je beba mirna najmanje sat i po vremena od početka prethodnog podoja, iako vrlo naporno, to je dovoljno u prvim danima života ( beba je nedovoljno snažna, kolostruma se stvara po malo, i češći podoji su normalni za taj period ).  Nepravilan razmak između podoja je takođe očekivan. Najbitnije je pratiti da li beba redovno mokri – suve pelene pri presvlačenju novorođenčeta razlog su za sumnju u dovoljnost ishrane i raniji odlazak na merenje ( ukoliko niste sigurni da li je pelena suva, predlažem da beležite vreme kada menjate pelenu i izmerite nju na vagici, razlika u težini lako će vam dati odgovor ).

Podeli:

Komentari

 1. Nika says:

  Postovani,
  Beba ima 3,5 mjeseca.
  Po preporuci pedijatra receno je da od 4 meseca dajemo kasice i sokice i polako krenemo sa nemlecnom dohranom. Koje su smernice da se to uvodi? Ja bih ipak sacekala 6 meseci, smatram da zeludac nije spreman za to.
  Zbog problema sa dojenjem(na moju veliku zalost) od mesec dana koristimo formulu.
  Beba rodjena sa 3050g 52cm, u terminu,10/10.
  1.kontrola 3650g
  2. (Formula) 4880
  3. (Formula) kucno merenje 5300,(kontrola za 15dana).
  Beba je od 20og dana dizala i cvrsto drzala glavu, sa mesec je pocela da guce, a ima vec mjesec dana kako slini i gura rucice u usta(jesu to zubici?). Jako je zivahna, vesela. Dobila je pohvalu od pedijatra jer od mesec je pocela da prati sve pogledom i da dohvati igracku iznad kreveca, a i kontroli se tako pokazalo.
  Ima 1-2 nocna obroka a soava lepo i nocu i danju. Place samo ako bas ogladni i ako joj se spava.
  Hvalaaa na odgovoru. Nadam se da sam sve napisala.

 2. Jovana says:

  Postovani,
  beba rodjena sa 3330g i 49cm,dojena,prvi mesec lepo napreduje +1150g,a onda nas porodicno “uhvati” virus,te sledeca kontrola merenja biva sa 3meseca 5430g i 62cm.
  Brine me sto je za 2 mes beba dobila samo 1200g(a opet svesna da je od rodjenja porastao 13cm).
  Doji vrlo kratko,oko 5min a max 10min(pocne da se smeje,guce,i ne zeli vise),dojim na zahtev a ne strogo sa razmakom 3h.Pokusala sam i da izdojim mleko pa posle podoja dam na flasicu,u 8/10 nudjenja nije zeleo da popije.
  Ima li razloga za brigu?

  • MojPedijatar says:

   NEMA razloga za brigu!

   Sve je to ok…beba treba da duplira porođajnu težinu sa 5 do 6 meseci, dakle IMA vremena.

 3. Elvedina says:

  djevojcica rodjena 3400 50 cm sad sa 7 mjeseci 7 dana ima 8200 duga 72 dali je to dovoljno

 4. Ivana says:

  Postovani, moja beba ima 7,5 meseci. Rodjen je sa 3150g, 51cm. Imao je urinarnu infekciju i bronhiolitis zadnjih mesec dana. Nije napredovao zadnjih mesec dana (7200g). Nije bas prihvatio kasice, a ja imam jako malo mleka, nece ad mleko ili eventualno popije max 60ml. Kako da mu povecam obroke? Hvala

  • MojPedijatar says:

   NE POSTOJI način da se beba natera da jede!

   Virusne bolesti su neretko praćenje prolaznim padom apetita, pa mislim da Vam treba strpljenje…

 5. Ivanka says:

  Postovani,beba je rodjena sa 2550,duga 47,sada ima osam ipo meseci i 7kg duga 67cm,pre mesec dana je imala proliv i povracanje,gubila na tezini,sada ok jede sve,ima tri cvrstva obroka i tri mlecna,da li je ovo mala tezina da li moram nesto da ucinim po tom pitanju

 6. Dragana says:

  Poštovani,moja devojcica je rodjena u 37(+2)nedelji…2450g,49cm…Sada ima 4 i po meseca i 5660g (upravo sam je izvagala:) ) i ispalo je da je za mesec dana dobila 370g…samo je dojim. Na poslednjoj kontroli pedijatar je rekao da dobro napreduje ,da je jaka,cvrsta…Mene ne brine toliko kilaza, jer ona deluje zdravo,veselo,zadovoljno i cak pomalo bucmasto:). Moje pitanje je ustvari vezano za uvodjenje kasica…ja ne bih pre 6-og meseca. Da li Vi mislite da treba ranije u nasem slucaju? Hvala unapred na odgovoru.

 7. Suzana says:

  Postovani,
  beba ima 5 meseci, samo je dojena. Na rodjenju je imala 2950gr i 50cm duga. Iz porodilista smo izasli sa 2750gr.
  U prva tri meseca je udvostrucila tezinu i imala 5480kg. Medjutim, u poslednja dva meseca napredovala je 750 gr. Sada ima 6230gr. Jako ie zivahna, okrece se sa ledja na stomak, sa stomaka na ledja (ovo mislim da radi slucajno, kada hoce da dohvati neku igracku pa se prevrne :)), hvata igracke, dohvati nozne prste i stavlja ih u usta. Radoznala je, raspolozena. Ima li razloga za brigu zbog malog napredovanja i kada preporucujete uvodjenje nemlecnog obroka? Hvala unapred na odgovoru.

  • MojPedijatar says:

   To je POTPUNO NORMALNO!

   Beba je bržr napredovala u prva tri meseca, pa je ovo ok. Treba sagledati napredak u CELOJ godini – beba treba da utrostruči porodajnu težinu, a Vaša će to i ranije!

Strana 22 od 28<<<2021222324>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA