Grami, centimetri – napredovanje bebe

Koliko ste puta čuli : “ Mislim da je moja beba mala . “ Ili „ Mislim da je mršava . “ Za ove strepnje postoje odgovori, a često malo ne znači i nedovoljno…
Koji su to pokazatelji dobrog napredovanja bebe?

napredovanje

Foto: Pixabay

Grami, centimetri…

Laički posmatrano, najbitniji pokazatelji napredovanja bebe iskazuju se upravo u ovim mernim jedinicama. Stručno su ovo takođe bitni pokazatelji, ali isključivo posmatrani u kontekstu celokupnog rasta i razvoja svakog deteta ponaosob, ne zanemarujući ni period pre rođenja, dok je beba u maminom stomaku. Obzirom da je taj, tzv. prenatalni period, vrlo specifičan, priču o njemu ostavićemo za neki drugi put i ovog puta ćemo se baviti bebama rođenim u terminu, nakon urednih trudnoća.

U trenutku rođenja prosečan dečak u Srbiji težak je 3626±410g i dugačak 51,4±1,6cm, a prosečna devojčica teška je 3474±360g i dugačka 50,7±1,6cm. Tako kaže statistika, a u ovim podacima snalaze se samo stručnjaci i roditelji koji već imaju decu čije se mere uklapaju negde u ovu gomilu cifara. Ko se baš i ne uklapa, ima problem, jer će, prirodno, zaključiti da sa njegovim detetom nešto nije u redu. Međutim, reč prosečan u ovom kontekstu nije sinonim za zdrav. To je samo presek stanja na rođenju, pri čemu se ne razmatraju brojni faktori koji utiču na rast, a pre svega nasledni činioci ( ukoliko su oba roditelja nižeg rasta i sitnije građe, prirodno je i da njihovo potomstvo bude sličnih karakteristika).

Jednostavan uvid u cifre, npr. težinu i dužinu na rođenju, nije dovoljan da bi se definisalo zdravstveno stanje bebe. Beba težine 2600g može biti „konstitucionalno sitna“ ( što bi značilo da je genetski sitno, zdravo novorođenče ) ili „hipotrofična“ ( novorođenče koje usled nekih faktora u trudnoći ( visok pritisak majke, pušenje, težak oblik šećerne bolesti kod majke… ) ili prevremenog rođenja nije dostiglo svoju optimalnu težinu ). Ni težina bebe veća od proseka nije uvek dobra, pa je tako jedna beba „krupna“, a druga može biti „hipertrofična“ ( najčešće kod beba majki sa šećernom bolesti u trudnoći; beba deluje otečeno, i često joj je potrebno više vremena i pomoć lekara i pedijatrijskih sestara da se prilagodi vanmateričnim uslovima ).

Prvi mesec

Najduži i za roditelje često najstresniji mesec po mnogo čemu je specifičan. Beba najčešće još u porodilištu izgubi na težini, zbog eliminacije viška tečnosti i evakuacije stolice s jedne, i malog unosa s druge strane. Gubitak i do 10% telesne mase je očekivan i normalan. Ovo se naročito odnosi na bebe rođene u tzv. baby friendly porodilištima, koje su isključivo dojene, jer je prvo mleko, tj. kolostrum, iako neprocenjive biološke, ipak niže kalorijske vrednosti i stvara se u vrlo malim količinama. To nikako ne znači da bebi treba formula, naprotiv, potreba novorođenčeta i jesu češći, a manji obroci ( u uzrastu od nedelju dana bebin želudac je tek veličine golf loptice! ). Dakle, gubitak težine u prvim danima života pokazatelj je uspostavljanja funkcije bubrega i creva, tako da neonatologe može vrlo da se zabrine ako do ovog gubitka ne dođe.

Kada dođete kući, gubitak se može nastaviti još nekoliko dana, a zatim je očekivano da beba polako počne da dobija u težini, i da početni gubitak nadoknadi do petnaestog dana života. Lično nisam pobornik merenja deteta u kućnim uslovima, niti prečestog merenja ( nikako nekada savetovano merenje pre i posle podoja, zato što: dojene bebe ne uzimaju uvek iste količine mleka, one nekada imaju stolicu 10 puta dnevno, a nekada nemaju po 7 i više dana, nekada je stolica u toku obroka itd ). Ukoliko vam je beba već izgubila svojih 10%, i zabrinuti ste da ne izgubi još, možete odvesti bebu na prvi pregled u vaš dom zdravlja sa 15 dana, kada ćete bebu izmeriti ( ako je beba teška kao na rođenju ili teža – odlično! ), i istovremeno će je pregledati pedijatar, pa ćete dobiti pravi i kompletan uvid u trenutno stanje. Ono na šta treba obratiti pažnju je činjenica da se merenje obavlja na prvi put toj vagi, pa da su manja odstupanja moguća i očekivana.

Kako da znam da beba dovoljno sisa, ako je ne merim? Ovo pitanje mori novopečene roditelje, naročito ako mama isključivo doji, jer dojka nažalost nije providna i graduirana kao flašica. Ova dilema, srećom, retko se ponavlja kod drugog, trećeg i svakog sledećeg deteta. Ukratko, ukoliko je beba mirna najmanje sat i po vremena od početka prethodnog podoja, iako vrlo naporno, to je dovoljno u prvim danima života ( beba je nedovoljno snažna, kolostruma se stvara po malo, i češći podoji su normalni za taj period ).  Nepravilan razmak između podoja je takođe očekivan. Najbitnije je pratiti da li beba redovno mokri – suve pelene pri presvlačenju novorođenčeta razlog su za sumnju u dovoljnost ishrane i raniji odlazak na merenje ( ukoliko niste sigurni da li je pelena suva, predlažem da beležite vreme kada menjate pelenu i izmerite nju na vagici, razlika u težini lako će vam dati odgovor ).

Podeli:

Komentari

 1. zorica says:

  dete mi je rodjeno sa 2200 grama 48 dugacka danas kad sam je vodila na kontrolu imala je 4278 5 meseci kazu da je izbula 30 grama kazu da dete nije u hranjeno a visoka 60 cm pregledao je ydrava beba devojcica je u pitanju od danas pocela sam sa slanim jelom jer oni salju je u bolnicu a dete zdravo ali je bas jaka i sama se dize hoce da ustane ceo dan sam nervozna recite mi vase misljenje hvala na odgovoru.

 2. Ivana says:

  Postovani, moja beba, devojcica rodila se u 36 nedelji plus tri dana, rodila se da 3.100g, dugacka 50cm. Iz porodilista je izasla sa 2.800. Na prvom pregledu, posle dve nedelje napredovala je 300g, i sada ima 3.100 i 50cm. Inace samo je dojim. Da li je dovoljno napredovala i da li je strasno sto nije porasla za dve nedelje..? Hvala na odgovoru.

  • MojPedijatar says:

   To je sve očekivano za ovaj period bebinog zivota. Samo nastavite dojenje i budite strpljivi.

 3. Nina says:

  Postovani doktore. Nasa beba je rodjena u 39+ 2 nedelji, tezine 2300g i duzine 48cm. Konstatovan je zastoj u rastu u materici zbog lose posteljice. U bolnici je izgubila preko 100g, a izasla je iz bolnice 5ti dan sa 2330g. Kod kuce smo vec treci dan i ugojila se samo 20gr. Sisa na svaka 3h po 20min, i onda se upsava i nema dalje. Sta je Vas savet? I da li treba da brinemo zbog tog zastoja u rastu u materici?

  • MojPedijatar says:

   Precizna procena bebinog stanja je naprosto nemoguća bez pregleda i praćenja, ali je sada NAJVAŽNIJE da beba lepo sisa!

   Merite bebu jednom u 7 dana (kod kuće) pa da se vidi kako ce napredovati – PRERANO je zaključivati, samo budite strpljivi.

 4. Vesna says:

  Moja beba rodjena 3.400 .Sad ima 9 mjeseci i ima 8.600 .Jel to malo? STA VI MISLITE?

 5. Jelena says:

  Postovani, beba je rodjena sa 3050 gr, iz porodilista izasla sa 2880gr, sada sa 4 i po meseca ima 8000 gr, da li je to puno?

 6. Olga says:

  Postovani moja beba je decak i rodjen je sa 3410g a dugacak 53cm. Sada ima 3,5 meseca dugacak je 64cm a tezak 7530g. Inace hrani se 5 puta dnevno dojenjem + dohranom jer su u porodilistu konstatovali da imam male grudi gde nema dovoljno mleka. Inace ne popije za svaki obrok celu dohranu, uglavnom oko 150ml. Brine me da li je to normalno i da li je previse dobio na tezini i visini? Inace fizicki je sve ok, drzi glavicu, kezi se, prati pogledom desavanja, prinosi aakice ustima, zagleda ih….

  • MojPedijatar says:

   Vaša beba NE TREBA DA SE DOHRANJUJE!!!

   JAsno je da je dohrana višak, i da je ovaj prekomerni porast telesne težine uzrokovan upravo nepotrebnom dohranom

 7. Jovana says:

  Postovani, moj sin se rodio u 30 gn sa 1460 g i 41 cm. Sada ima 7 ipo meseci tezak je 8 kg i 65 cm.da li je to u redu? I jos nesto. On jos uvek kad uhvati u rukice nesto drzi neko vreme i kad mu ispadne ima problem dok ga opet uzme nekad ne zeli ni da se potrudi da ga uzme sam vec place dok mu ja ne dodam. Da li je to ok ili treba potraziti pomoc strucnjaka. Inace smeje se cesto jako je umiljat, guce ,jos uvek ne ume da izgovori neki slog, tek pocinje dauci da sedi jos uvek ne samostalno.

  • MojPedijatar says:

   Svakako je prava procrna “u rukama” Vašeg pedijatra, ali kad se uzme u obzir ovakav prematuritet, mislim da imate FENOMNEALNU bebu!

Strana 25 od 28<<<2324252627>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA