Dojenje

Ovo su činjenice koje su “prosta fiziologija”. Obe pratimo razna izlaganja i istraživanja na ovu temu i posećujemo dešavanja na kojima se o ovoj temi priča. Ne slažemo se da se oko čina dojenja ispredaju razne komplikovane priče jer je to stvar prirodom uređena i samim tim vrlo jednostavna ukoliko pratimo sebe i svoju bebu. Da, mnogo je lakše u teoriji nego u praksi.

⭐UOBROČAVANJE BEBE
Hajde da se ovde malo zadržimo i detaljno objasnimo odakle uopšte ideja o “uobročavanju”. Poslednjih godina porast beba koje piju dohranu je sve veći i veći. Na njenoj kutiji piše da mora da prođe 3 sata od hranjenja. Pošto su u većini, onda se to primenjuje na sve bebe, nažalost. Druga strana ovoga je to da se izbegne da beba često sisa, jer je neko pobrkao lončiće i potrebe beba gurnuo pod tepih. Da, bebe traže da sisaju često, nekada stalno. I to je normalno. Majčino mleko se vari 60-90 minuta, za razliku od formule koja se vari 3 sata. Zato bebe često sisaju. Bebin želudac je mali, beba je spora. Njoj treba vremena koliko njoj treba. Ukoliko joj prekinete podoj nakon nekog vremena i ograničite ga na 3 sata, beba neće dobiti dovoljnu količinu mleka. Ako joj nakon toga date dohranu, ona će je popiti, čak iako nije gladna, jer ne kontroliše količinu mleka iz flašice, ono se samo sliva. Na taj način, pošto nemate uvid u količinu posisanog mleka, vi bebi dajete veću količinu nego što joj je potrebno. S obzirom da je dobila na flašicu, na lakši način, onda kada je trebalo da nastavi da sisa i ulaže veći napor, beba počne da se frustrira na dojci. Svaki mililitar formule, čaja, soka, vode koji beba unese u svoj želudac, je toliko manje mleka koje beba izvuče, obavesti mamino telo da joj treba manje mleka, pa ga ono i manje stvara!
Dojenje funkcioniše po principu “ponude i potražnje”, to znači – onoliko koliko beba sisa, toliko se mleka pravi. Vrlo jednostavno. Ukoliko se beba ne spreči u tome, ona će svoj posao odraditi. Volele bismo da spomenemo još i bebino plakanje uveče. Sve što bebe uče i dožive u toku dana, a nekada je previše svega toga, one izbace iz sebe uveče – plakanjem. To ne znači da plaču jer su gladne.

⭐SKOKOVI U RAZVOJU
Bebe napreduju u skokovima. Tim danima posisaju veću količinu mleka, nervoznije su i više sisaju. To se dešava na svakih 3,6,9 dana, pa onda 3,6,9 nedelja, pa isto tako meseci. Ispratite svoju bebu i pustite je da izvuče količinu mleka koja joj je potrebna za naredni period. Znajte da će proći i da je normalno. Posebno upamtite ovo – kada nastupi skok u 3. mesecu, jer u to vreme se uspostavljaju i ponuda i potražnja – grudi omekšaju. Mekane grudi su super, to znači da nema nelagode, nepotrebnog viška mleka i da će dojenje biti prijatnije. To nikako ne znači da nema mleka ili da ga ima manje. I beba u skoku je sasvim ok sa mekanim grudima. Ona će se sama postarati za količinu mleka.

⭐DOJENJE NIJE SAMO HRANA
Tomislav Kuljiš je na jednom svom predavanju rekao da je dojenje 60% hrana, a 40% sve ostalo, misleći na potrebe bebe za bliskošću, emotivno regulisanje, umirivanje, uspavljivanje, itd. Bebe koje se doje na svaki plač postaju deca koja se mnogo lakše umire kasnije kada im prirodno dođe momenat da im sisanje više nije potrebno u tome. Bebe koje se uspavljuju dojeći, rade najprirodniju moguću stvar i jednoga dana će prestati i da sisaju i da se bude. Mogu se svi ovi procesi ubrzati, mogu se sve ove bebine potrebe negirati, ali to nije ono što je bebama potrebno. Prvih tri meseca bebinog života se nazivaju “četvrtim trimestrom”, što znači, nastavak veze iz stomaka tako što beba ima konstantnu potrebu da je neko drži i doji. To prođe, jako je naporno i zahtevno, ali je bitno da znamo da je normalno. I da ispunjavamo bebine potrebe, jer tako učimo da budemo roditelji. Da svoje potrebe u ovom osetljivom periodu stavimo u drugi plan. Da razumemo ono sto naša beba oseća i budemo tu za nju.

Podeli:

Komentari

Strana 2 od 2<12

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA