Dojenje

Ovo su činjenice koje su “prosta fiziologija”. Obe pratimo razna izlaganja i istraživanja na ovu temu i posećujemo dešavanja na kojima se o ovoj temi priča. Ne slažemo se da se oko čina dojenja ispredaju razne komplikovane priče jer je to stvar prirodom uređena i samim tim vrlo jednostavna ukoliko pratimo sebe i svoju bebu. Da, mnogo je lakše u teoriji nego u praksi.

Pišem vam poduži tekst o dojenju. Ono što odmah u startu želim da vam kažem to je da se u njemu ne radi o “(ne)osudjivanju” bilo koga, “(ne)davanju” podrške i “(ne)isključivosti u stavovima. Ovo je tekst koji smo moja draga @_momsters_ Sara i ja sastavile i u njega unele sve ono što smo tokom svog (malo dužeg) dojenačkog “staža” naučile kroz učenja onih koji su svoju struku posvetili tome. Ovo su činjenice koje su “prosta fiziologija”. Obe pratimo razna izlaganja i istraživanja na ovu temu i posećujemo dešavanja na kojima se o ovoj temi priča. Ne slažemo se da se oko čina dojenja ispredaju razne komplikovane priče jer je to stvar prirodom uređena i samim tim vrlo jednostavna ukoliko pratimo sebe i svoju bebu. Da, mnogo je lakše u teoriji nego u praksi. Ali praksa inače ne znači mnogo, ukoliko nema znanja. Da, nije lako u početku. Nimalo. Posebno ako ste mama po prvi put i ne znate šta vas je snašlo. Ali svaka promena zahteva i poteškoće na putu koje se mogu savladati, a naš saveznik u tome je znanje, upornost i naša beba.
Ovo nije tekst o našem iskustvu, jer je manje važno od ovoga što smo pisale, ali vam možemo reći da nam je obema početak bio težak. Meni lično je taj period potrajao bas. Imala sam tu sreću da mi @mamapopins021 bude podrška i rame za kukanje i pomoć. Sada i mentorka na putu da naučim što više o dojenju i širim pomoć dalje. Moram da spomenem i @mamaizmagareceklupe koja savetuje o dojenju takođe. Da, grešila sam i to je ok, ali bi bilo mnogo bolje da sam tada znala ono što sada znam i da sam savet tražila od onih od kojih treba (savetnici za dojenje) jer bih mnoge poteškoće izbegla. Mnoge stvari bih sledeći put drugačije. U narednim redovima smo napravile mix svega toga i ovo smo napisale i objavljujemo samo iz razloga da nekoj od vas možda pomogne na vašem putovanju zvanom “dojenje”.

⭐PRIPREMA ZA DOJENJE
Vrlo je bitno da se svaka buduća mama informiše o dojenju u toku trudnoće. Razne besplatne radionice na ovu temu se održavaju svakog meseca. Raspitajte se o tome.

⭐PRVI DANI DOJENJA – KOLOSTRUM
Kolostrum nazivamo prvom imunizacijom bebe, stvara se u telu žene u 12. nedelji trudnoće i luči se po rađanju posteljice na porođaju. Ima ga svega par kapi po podoju i providan je. Tih par kapi su ono što je bebi potrebno i ne treba čekati da mleko nadođe, već izbegavati dohranu i davati bebi da sisa što češće, Idealno bi bilo u prvih sat vremena nakon porodjaja, ako ne, što pre možete. Vrlo dobro znamo kakve su situacije kod nas u porodilištima i da medicinsko osoblje to obično ne praktikuje, ali ono što možemo da uradimo je da insistiramo da nam daju bebe da sisaju što pre i da odbijamo dohranu koji im daju. Mami jeste potreban odmor, ali se ona može malo “odmoriti” i kada beba spava. Odmora svakako nema, kada dodje beba. Nema potrebe da se beba noću dohranjuje već treba da sisa što više, kako po izlasku iz porodilišta ne bi dolazilo do problema sa dojenjem sa kojima se većina mama susreće iz ovog razloga.

⭐KO NE MOŽE DA DOJI?
2-5% žena fiziološki nije u mogućnosti da proizvede mleko. 15-20% žena usled neke autoimune bolesti mogu da proizvode manju količinu mleka, ali to ne mora da bude slučaj. Ukoliko se to desi, postoje lekovi kojima se to rešava. Sve ostalo nisu problemi sa manjkom mleka usled nekog problema, već se to dešava iz nekog razloga koji je rešiv. Problem je sa uspostavljanjem dojenja i sa nedovoljnim dobijanjem mleka kod beba, a ne sa time da mame nemaju mleka jer imaju neki problem.

Podeli:

Komentari


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA