Dojenje

Ovo su činjenice koje su “prosta fiziologija”. Obe pratimo razna izlaganja i istraživanja na ovu temu i posećujemo dešavanja na kojima se o ovoj temi priča. Ne slažemo se da se oko čina dojenja ispredaju razne komplikovane priče jer je to stvar prirodom uređena i samim tim vrlo jednostavna ukoliko pratimo sebe i svoju bebu. Da, mnogo je lakše u teoriji nego u praksi.

⭐STRES
Koliko puta ste samo čule da je nekoj mami stalo mleko zbog stresa? To su užasno teški trenuci za svaku porodicu. Volele bismo samo da objasnimo sta se dešava tada jer ni same nismo znale kada je trebalo. Hormon PROLAKTIN koji utiče na proizvodnju mleka je nedodirljiv. Na njega ništa ne može da utiče. S druge strane, hormon OKSITOCIN, koji reguliše otpuštanje mleka, biva blokiran od strane hormona ADRENALINA, koji se aktivira u stresnim situacijama. Drugim rečima, mleko nije stalo, ono je samo ostalo zarobljeno u grudima, ne može da poteče, dok se mama ne izreguliše i ne počne da luči hormon oksitocin. Ako to pogledate ovako, šta se dešavalo kada je bilo ratno stanje ili neke elementarne nepogode, ili da se vratimo baš deleko na bežanje od predatora, kada mama mora da beži sa bebom? Kada bi mleko tako lako moglo da nestane, teško da bi čovečanstvo preživelo.

⭐NOVA TRUDNOĆA
Često se dešava da mame koje čekaju drugu bebu dobiju savet da moraju da prestanu da doje. Istina je da ne moraju ukoliko je trudnoća zdrava. Što znači, ukoliko trudnica sme da ima seksualne odnose, sme i da doji. U slučajevima kada je trudnoća rizična, nažalost dojenje se mora prekinuti. Stimuliranje bradavica dojenjem izaziva lučenje gorepomenutog hormona oksitocina. Pored toga što podstiče refleks otpuštanja mleka izaziva i lagane kontrakcije materice što u odredjenim slučajevima može izazvati ranije neželjene trudove blizu termina.

⭐POVIŠENA TELESNA TEMPERATURA
Najčešće se kaže da se ne sme dojiti ako mamina temperatura prelazi 38.5. To je takodje mit. Mama može i sme i treba da doji, ukoliko je u stanju. Ako ima temperaturu zbog mastitisa, beba je JEDINA koja može da joj izvuče mleko i pomogne i njen je najbolji saveznik ka oporavku. Ukoliko je mama bolesna, ona je pre nego što je dobila temperaturu svojoj bebi već prenela sve što ima. A to zapravo nije nimalo loše. Beba na taj način dobija antitela od mame za razne bolesti.

⭐DOJENJE NAKON GODINU DANA
Dojenje nakon navršene bebine godine ima bezbroj benefita. Imunoglobulini se povećavaju, pa se samim tim i imunitet dece gradi mnogo lakše.
U 500ml mleka mame čije je dete starije od godinu dana nalazi se:
29% energije
43% proteina
75% vitamina A
60% vitamina C
36% kalcijuma
94% vitamina B12
76% folata koji su dnevna potreba deteta.
Kada vam neko sledeći put kaže da mleko nakon godinu dana nema nikakvu nutritivnu vrednost, vi mu recite šta sve zapravo sadrži. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) savetuje dojenje 2 godine (i više). To nikako nije bez razloga.

⭐ZDRAVSTVENO STANJE I LEKOVI
Jako je mali broj lekova koji se izlučuje u mleko u toj meri da se dojenje mora prekidati. I retko ne postoji alternativni lek koji je kompatibilan sa dojenjem. U svakom slučaju, uvek možete da se izmlazavate redovno dok pijete lek koji ne ide uz dojenje i da nakon prestanka uzmanja leka nastavite da dojite svoju bebu. Za to vreme, bebu nemojte da hranite na flašicu, kako ne bi posle odbijala da sisa. Ovo je sajt na kom imate bazu lekova i sve u vezi toga koliko se i da li izlučuje u mleko. Proverite lek koji vam prepišu u ovoj bazi, jer često lekari iz neupućenosti ili straha kažu da se ne doji prilikom uzimanja nekog leka, a da uopšte ne mora da se prekida dojenje.

⭐⭐Zaključak je sledeći, dojenje nikada nije uzrok ničega lošeg, dojenje je uvek najbolje rešenje za sve i baš ono što je bebi potrebno i ne postoji nijedan problem koji se uz pomoć stručne osobe ne može rešiti, osim ako ne spadate u onih 2-5% žena koje ne mogu da proizvedu mleko. Uvek dajemo prednost savetnicama za dojenje, jer često znaju mnogo više od medicinskih radnika na ovu temu.
Dojenje je fiziološka stvar, što znači da nije potrebno medicinsko zvanje da bi se zdrava mama i beba savetovale o dojenju. Za slučajeve gde postoji medicinski problem, tu su IBCLC savetnice za dojenje, koje su medicinski radnici.

⭐⭐”Ako i samo jednoj mami ovaj tekst bude značio, mi smo učinile mnogo!” rekle smo Sara i ja u jednom od razgovora kada smo sastavljale ovaj tekst za vas. Zaista se nadamo da će biti od koristi.
Ukoliko imate neko pitanje vezano za tekst ili naše iskustvo slobodno nam pišite u komentarima. Ukoliko znate neku mamu kojoj predstoji dojenje, a smatrate ovaj tekst korisnim, pošaljite joj ga. Vi i vaša beba same u mirnoj prostoriji su najbolja varijanta kada nastupa “uspostavljanje dojenja” Bez mnogo ljudi oko vas sa uprtim pogledima, pitanjima, savetima…jer ne trebaju vam ometači “oksitocina” već samo vaše vreme.

Podeli:

Komentari

Strana 2 od 2<12

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA