Bol u grudima kod dece

Verovatno da nema deteta koje se bar jednom nije požalilo na bol u grudima. Ja se veoma dobro sećam nekoliko takvih, “ličnih” epizoda.

Foto: Canva

Ipak, jedan broj dece se često žali na tegobe u grudima, što roditelje uvek zabrine. Najčešće se bolovi u grudima javljaju kod adolescenata – nešto češće kod devojčica, a veoma retko se žale deca mlađa od pet godina.

Da li je u pitanju srce?

Nije skoro nikada!
Međutim, roditelji se obično sete nekoga iz porodice, ili prijatelja: “Isto tako ga je zabolelo u grudima, pa je završio u bolnici. Sigurno je angina pektoris, ili nešto još gore”. Zato odlučuju: “Brzo (ili još bolje – odmah) kod kardiologa, dok još nije kasno!”
To je potpuno pogrešno! Srce je ubedljivo najređi razlog bola u grudima kod dece!
Dečje srce ne boli, iako se roditelji “kidaju” na pomisao da sa mališanovim srcem nešto nije u redu. Zbog čega najveći broj roditelja opisane bolove dovodi u vezu sa srcem? Zbog toga što se u levoj polovini grudi nalazi veći deo srčanog mišića. Ipak, u pedijatriji postoji pravilo: kada se dete žali na bolove sa leve strane grudnog koša – to sigurno nije zbog bolesti srca!

Koji su najčešći uzroci bola u grudima kod dece?

Postoje dve grupe uzroka ovog neprijatnog bola, a zajednička karakteristika im je da su potpuno bezopasni, iako su stvarni! Javljaju se kod dece koja izgledaju sasvim dobro i nemaju druge tegobe – nemaju povišenu temperaturu, pre i posle bolne epizode su odlično raposložena, a bolovi se veoma retko dešavaju tokom aktivnosti deteta.

Blaga i prolazna “upala mišića” koji se pripajaju za grudni koš deteta je u prvoj grupi uzroka bola u grudima. Naime, radi se o veoma “zaposlenim” mišićima – koji učestvuju u disanju, ali i uobičajenim fizičkim aktivnostima dece. Zato su podložni “zamoru”, neretko se zatežu i proizvode bol. Obično je bol oštar, nekad se širi u leđa ili ka ruci. Dok bol traje – dete je uznemireno, uplašeno… mada se umiri posle izvesnog vremena. Karakteristično je da se dete, čim bol prođe, vraća uobičajenim aktivnostima, kao da se ništa nije desilo. U ovu grupu bolova spadaju i “bolovi rasta” koji su, takođe, potpuno bezazleni.

Druga velika grupa “proboda” u grudima kod dece se dešava na “nervnoj bazi”. Naime, primećeno je da tzv. emotivna deca češće doživljavaju bolove u grudima. Ne ulazeći u psihološke karakteristike takve dece, bol može da bude jedan od znakova konflikta u porodici ili u školi, o kojima dete neće da razgovara.
Za razliku od organskih bolesti, ovi simptomi nikada nisu praćeni drugim znacima oboljenja.

Podeli:

Komentari

 1. Sunčica says:

  Poštovanje,
  imam devojčicu od 11 godina, trenira odbojku(poslednjih 5 meseci malo pauzira sa odbojkom zboh nezgodnih termina ) i tenis . Malopre kada smo se vraćali sa treninga žalila se na jak bol iza grudne kosti i bilo joj je lakše kada se savije. Kaže da joj se bol javio tokom trčanja pri kraju treninga. Osim ovoga povremeno se žali na lupanje srca. Ovaj bol se pojavljivao i ranije u par navrata na fizičkom ili treningu i nestajao otprilike kao i sada za desetak min. TA 93/61/103. Sada je dobro i hoće da jede. Dok je imala bol delovala mi je bledunjavo (takođe ima i menstruaciju ali je pri kraju). Trening nije bio naročito naporan. Pre tri godine zbog žalbe na lupanje srca vodili smo je kod prof. dr Ide Jovanović koja je uradila EKG, pregled i EHO srca i kazala da je sve u redu. Prošle godine na pregledu od strane sportskog lekara dr Seada Malićevića dobili smo izveštaj sa blagom elevacijom ST segmenta više se i ne sećam u kom odvodu, aritmija sinusna i šum 3. stepena ali da može da se bavi sportskom aktivnošću (tada nismo znali da je u izveštaju svako drugo dete iz kluba imalo ili aritmiju ili šum ili oba -po njemu). To nas je uznemirilo pa smo se javili njenom sportskom lekaru kod koga idemo redovno dr Zlatkoviću iz Smedika (dr Malićevića je doveo odbojkaški klub). Dr Zlatković nam je rekao uz smeh da možemo ići bilo kom kardiologu ali da on posle pregleda, blagog testa opterećenja na trenažnom biciklu i EKG-a može da nam tvrdi kao i ranije da je sve u redu. Od tada se nismo nikome javljali a tome ima oko 6 meseci. Ovo večeras nas je malo uplašilo jer je počela da plače ali ona je i dosta emotivna (prethodnih dana i privatno i vezano za školu je bilo dosta stresnih i emotivnih momenata). Ne znamo šta da mislimo. Treba za dve nedelje da idemo na duži odmor i plašimo se mada joj se na odmoru to nikada ne dešava. Srce, hormoni, bolovi rasta……( kad pipnem ksifoidni nastavak grudne kosti i spojeve donjih rebara takođe je povremeno boli .Možda je i ja sad previše gnjavim pitanjima (ja sam takođe lekar).Ne znam šta da mislim, voditi je lekaru ili prosto pratiti?
  Zahvalana mama.

  • MojPedijatar says:

   Sve što ste lepo opisali ukazuje da se radi o BEZAZLENIM neuromialgijama – “rastezanju” medjurebarnih mišića i nerava, a to NIJE za brigu!

   • Sunčica Lepojević Vujošević says:

    Hvala od srca. Divni ste i ažurni, razumete šta je roditeljska briga.

 2. Mm93 says:

  Imam bolove sa leve strane koji se spusta u ruku, takodje osetim i slabo trenje ruke. U nekim momentima disanje mi je otezano. U martu sam radila ekg, bilo je sve u redu. Imam 22 godine. Da li je nesto zabrinjavajuce? Hvala unapred

  • MojPedijatar says:

   Ovo NIJE za brigu!

   To su potpuno bezazlene tegobe kojima NE treba pridavati značaj

 3. Mv3 says:

  Postovani.Imam 12 godina i vec od dva meseca osecam bolove kod srca cak nekad kao i da me srce boli nedavno sam imao smtrni slucaj u porodici baba mi je umrla od srca (srcana aorta) i cuo sam kada su mi roditelji razgovarli kao da joj je krcalo u grudima i sad se jako plasim za zdravlje cak i nekad imam osecaj da mi krci u grudima treniram fudbal vec 6 godina i sada imamo odmor letnji inace sam u pubertetu.Hvala na sasuslanju i zamolio bih brz odgovor.Inace ja sam vrlo emotivan

  • MojPedijatar says:

   Ovo NISU bolovi od srca, ti nema dileme!

   Skoro sigurno se radi o bezazlenim i prolaznim bolovima koji su često “na nervnoj bazi” – rezultat potisnutog stresa, pa je vreme za opuštanje.

 4. Mv3 says:

  I zaboravio sam da napomen da osecam bol u u levom ramen (retko) I trnjenje ruku ponekad I malaksalost

 5. Branko says:

  Postovani,imam 14 godina i osecam 2 meseca[ne svaki dan] bolove oko srca.Nikada pre mi se to nije desavalo, pa sam uplasen.Ja sam u pubertetu.Zamolio bih brz odgovor.

  Hvala!

  • MojPedijatar says:

   Ovaj bol NEMA nikakve veze sa srcem!

   Radi se o bezazlenoj pojavi koja je rezultat prolaznig istezanja mišića grudnog koša – NEMA razlioga za brigu!

 6. Stefan says:

  Imam 17god i evo već drugi dan osećam bol sa desne strane rebara. Bol je jači prilikom izdahanja ili pomeranja ruke ili naglog pokreta. Nemam temperaturu niti bilo kakve druge tegobe.

  • MojPedijatar says:

   Jedno je jasno – ovaj bol NEMA veze sa srcem!

   Najverovatnije se radi o bezazlenom i prolaznom istezanju mišića u predelu rebara.

 7. L.V says:

  Postovani,imam 16 godina ponekad osetim bol u levoj strani grudi i veoma retko je bol u grudima pracen i bolom u levoj nadlaktici i ledjima.Bol nije jak nestaje i vraca se, vise bih ga opisao kao slabije stezanje ili pritisak.Hvala unapred.

  • MojPedijatar says:

   Opisani bol ima SVE karakteristike BEZAZZLENOG i prolaznog (povemenog) istegnuća mišića grudnog koša.

   NEMA bilo kakve veze sa srcem, pa NIJE za brigu.

Strana 7 od 27<<<56789>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA