Bol u grudima kod dece

Verovatno da nema deteta koje se bar jednom nije požalilo na bol u grudima. Ja se veoma dobro sećam nekoliko takvih, “ličnih” epizoda.

Foto: Canva

Ipak, jedan broj dece se često žali na tegobe u grudima, što roditelje uvek zabrine. Najčešće se bolovi u grudima javljaju kod adolescenata – nešto češće kod devojčica, a veoma retko se žale deca mlađa od pet godina.

Da li je u pitanju srce?

Nije skoro nikada!
Međutim, roditelji se obično sete nekoga iz porodice, ili prijatelja: “Isto tako ga je zabolelo u grudima, pa je završio u bolnici. Sigurno je angina pektoris, ili nešto još gore”. Zato odlučuju: “Brzo (ili još bolje – odmah) kod kardiologa, dok još nije kasno!”
To je potpuno pogrešno! Srce je ubedljivo najređi razlog bola u grudima kod dece!
Dečje srce ne boli, iako se roditelji “kidaju” na pomisao da sa mališanovim srcem nešto nije u redu. Zbog čega najveći broj roditelja opisane bolove dovodi u vezu sa srcem? Zbog toga što se u levoj polovini grudi nalazi veći deo srčanog mišića. Ipak, u pedijatriji postoji pravilo: kada se dete žali na bolove sa leve strane grudnog koša – to sigurno nije zbog bolesti srca!

Koji su najčešći uzroci bola u grudima kod dece?

Postoje dve grupe uzroka ovog neprijatnog bola, a zajednička karakteristika im je da su potpuno bezopasni, iako su stvarni! Javljaju se kod dece koja izgledaju sasvim dobro i nemaju druge tegobe – nemaju povišenu temperaturu, pre i posle bolne epizode su odlično raposložena, a bolovi se veoma retko dešavaju tokom aktivnosti deteta.

Blaga i prolazna “upala mišića” koji se pripajaju za grudni koš deteta je u prvoj grupi uzroka bola u grudima. Naime, radi se o veoma “zaposlenim” mišićima – koji učestvuju u disanju, ali i uobičajenim fizičkim aktivnostima dece. Zato su podložni “zamoru”, neretko se zatežu i proizvode bol. Obično je bol oštar, nekad se širi u leđa ili ka ruci. Dok bol traje – dete je uznemireno, uplašeno… mada se umiri posle izvesnog vremena. Karakteristično je da se dete, čim bol prođe, vraća uobičajenim aktivnostima, kao da se ništa nije desilo. U ovu grupu bolova spadaju i “bolovi rasta” koji su, takođe, potpuno bezazleni.

Druga velika grupa “proboda” u grudima kod dece se dešava na “nervnoj bazi”. Naime, primećeno je da tzv. emotivna deca češće doživljavaju bolove u grudima. Ne ulazeći u psihološke karakteristike takve dece, bol može da bude jedan od znakova konflikta u porodici ili u školi, o kojima dete neće da razgovara.
Za razliku od organskih bolesti, ovi simptomi nikada nisu praćeni drugim znacima oboljenja.

Podeli:

Komentari

 1. Vesna says:

  Moje dete ima 15 godina, zali mi se da je u toku dana ponekad zaboli cas sa leve strane ,cas sa desne, nikad na istom mestu, pa nekad i ledja ali me je uplasilo kad je rekla da je zaboli u predelu grudne kosti, nije jak bol i traje sekund-dva ali je plasi to, takodje ima sum na srcu, za koji je receno da nije neki problem

  • MojPedijatar says:

   Ovo su POTPUNO bezazleni bolovi koji NEMAJU veze sa srcem i nisu pokazatelji bilo kakvog ozbiljnijeg oboljenja.

 2. slavica says:

  Imam devojcicu staru 4.5 godine, ona se u prosla dva meseca tri puta pozalila na bol, pri tom pokazujuci na levu stranu grudnog kosa. Svaki put kada se zalila sigurno nije iz dosade, ali nije bila ni crvena, niti je bila malaksala. Prolazilo je brzo za pola minuta i onda kaze da je vise ne boli… Molim odgovor, da li je to nesto zabrinjavajuce… Hvala

  • MojPedijatar says:

   Potpuno BEZAZLEN bol koji nemanveze sa srcem!

   Može se shvatiti kao razvojni fenomen, ponavljaće se ponekad i ne treba mu pridavati značaj.

 3. Ivana says:

  Postovani,brat je poceo da trenira ,i skoro je radio ljekaski pregled,receno mu je da ima vece i ‘jako’ srce a mali grudni kos,i da treba da razvija grudni kos. Ekg je u redu. Prije godinu dana se zalio na bol u grudima,cak 3 puta tokom godine,da li to ima veze sa tim? I da li je opasno? On je rodjen prije vremena i lijeva strana mu je slabija,ima spazam misica na stopalu.

 4. jasna says:

  Moja devojcica ima 12 ipo godina ..Vec 5-6 dana mi se zali na teško disanje,jedva udahne i izdahne,a nekad mi se zali i na nedostatak vazduha pa mora jako da udahne.Neki put i na tezinu u plucima.Zali se i da joj srce brze kuca i da ga oseca,i na bol u levoj strani grudi.Mirno spava ali preko dana se zali..Trenira odbojku,i u poslednje vreme je jako brinu ocene i skoro je bio i razvod..Jako je emotivna..Stvarno mnogo.
  Molim vas odgovorite mi da li da je vodim kod lekara i da li ima razloga za brigu ,neki mi kazu da je zbog rasta i da se sire pluca jaa se jako brinem…molim vas odgovorite.Zabrinuta majka.

  • MojPedijatar says:

   Sve, ali baš sve opisano snažno govori u prilog stresa kao uzroka opisanih smetnji!

 5. Melissa says:

  Postovani,
  Ja sam adolescent imam 16 godina,imam bolove u desnom predjelu grudne kosti koji se siri pa mi bol dolazi do ramena,ruke i do ispod pazuha.To mi je pocelo otprilike prije mjesec dana.Uzasno sam zabrinuta pa Vas molim da mi odgovorite.Hvala unprijed!

  • MojPedijatar says:

   Skoro sigurno se radi o bezazlenim i prolaznim bolovima!

   Obicno su to povremena i bezazlena “rastezanja” mišića grudnog koša, a to NIJE za brigu. Veoma često emotivni “stres” može biti pokretač ovog bola.

 6. Reaa says:

  Imam kcerku 17 godina,koja se vec mjesec dana zali na bolove u sredini grudne kosti dole kod zeluca u onoj casici,bol se takode prenijela i na desnu stranu kosa koja se javlja prilikom dodira ili okretanja na lijevi bok.Radila je laboratorijske nalaze,ali sve je bilo uredu.Pa Vas molim da mi kazete uzrok,da li treba raditi jos neke pretrage ili ce proci samo od sebe i da li bi joj na krvi pokazalo da je nesto zabrinjavajuce?Hvala unaprijed!!!

 7. radojka miljkovic says:

  Imam decaka od 13 godina
  Od malena se dosta preznojava kad trci(posebno glava).
  U zadnje vreme se cesce zali na stiskanje u grudima.
  Izmerila sam mu pritisak98/68.Primetila sam prekid u otkucajima srca posle 4 do 5 otkucaja.
  Posle sat vremena ponovo sam izmerila pritisak bio je 99/70 ,svi otkucaji ujednaceni.
  Molim Vas za Vase misljenje i savet.
  Unapred hvala!

  • MojPedijatar says:

   Ovaj bol u grudima NEMA veze sa srcem, tu nema dileme!

   Ako se preskoci srca stalno javljaju u opisanim okolnostima – treba zakazati (bez žurbe i panike) pregled kod dečjeg kardiologa.

Strana 6 od 27<<<45678>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA