Bljuckanje, štucanje, halapljivo sisanje…

Fiziologija novorođenčeta je potpuno drugačija u odnosu na starije dete i odraslu osobu. U ishrani beba ima mnogo normalnih pojava koje roditeljima stvaraju dilemu da li se radi o znacima neke bolesti.

bljuckanje, stucanje

Šta je to bljuckanje?

 

Na kraju jednjaka, pred ulazom u želudac, nalazi se kružni mišić (sfinkter) koji ne dozvoljava da se mleko iz želuca tokom varenja vraća unazad. Kod beba je normalno ovaj sfinkter labaviji, što dovodi do vraćanja manjih količina mleka iz želuca u usta i u spoljnu sredinu. Značajno je da se radi o manjim porcijama mleka, a ne o celom obroku. Bljuckanje je normalna pojava kod preko 90% novorođenčadi. Osim što posmatranjem zaključujemo da li je u pitanju bljuckanje ili povraćanje, jedan od dokaza da je bljuckanje u pitanju je i uredno napredovanje bebe (150-200 g nedeljno). Ako beba ne napreduje onda to znači da se izbacuju veće količine mleka, odnosno ukupna količina popijenog mleka je manja od potrebne za napredovanje. Ovo je, svakako, trenutak kada treba otići na pregled kod pedijatra.

Kakav režim se sprovodi kod bljuckanja?

 

Postoje standardna pravila vezana za ishranu bebe koja između ostalog doprinose da beba manje bljucka. Uobičajeno je držanje bebe preko ramena 15-ak minuta posle obroka. Tada beba podrigne, odnosno izbaci višak vazduha. Treba obratiti pažnju i na položaj bebe u krevecu. Glava treba da je u istoj ravni kao i stomak. Pelene (pogotovo ako se stavlja i švedska), mogu da uzdignu donji deo tela, tako da se glava nalazi niže od stomaka. Ovakav položaj ne odgovara ni jednoj bebi. U tom slučaju treba dušek na kome beba leži lako iskositi (podići), tako da su glava i stomak u istoj ravni. Kod beba koje mnogo bljuckaju, glava treba da bude lako iznad stomaka prilikom ležanja.

Kako prepoznati povraćanje i kako postupiti ?

 

Povraćanje se od bljuckanja razlikuje po tome što beba izbacuje ceo obrok mleka. Kod bljuckanja se manja količina mleka izaci neposredno pored usta, a kod povraćanja znatno dalje od bebinih usta. Jedno povraćanje dnevno ne mora biti znak bolesti, ali ako beba povraća dva ili više puta, odmah se treba obratiti pedijatru. Postoji mnogo uzroka povraćanja, a potreba za medicinskom intervencijom se može javiti vrlo brzo ako je povraćanje uporno. Nemojte primenjivati nikakve terapijkse postupke ! Najvažnije je da bebu odmah odnesete na pregled !

Podeli:

Komentari

 1. Milhana says:

  Imam bebuesec ipo dana zbog bljucsnja sam je wodila u bg i hirurug je rekso da je za sada see ok sli ako se desi powracanje da je dovedemo da joj rade rutinsku operaciju. Inace za mesec dana dobila 800 g. Jel to swe ok a za deset dana dobila 350 jer sad ima 40 dana.

  • MojPedijatar says:

   Kao ovako lepo napreduje – nije za brigu. Da se prati i da se drzi uspravno 15 min. POSLE obroka.

 2. Dana says:

  Poštovani moja beba ima 3 meseca rodjen je sa 2670g. 11.10.2018 je bio na vakcinu imao je 5050g jutros sam ga merila ima.5450g dali je to dovoljno? Juče uvece posle sisanja je podrignuo i povratio bilo je sluzavo posle toga nije povraćao jutros isto jedni posle sisanja kad je podrignuo je povratio.. Samo sisa. Jutros kad sam se izvukla mleko mi je bilo tačnije nego inace

  • MojPedijatar says:

   Kad je stolica normalna – ovo NIJE za brigu i NE treba davati antibiotik…jiš par nedelja probiotika i da se prati.

 3. Nena says:

  Postovani, beba ima mesec dana, 2 dana za redom je jednom u danu povracala u mlazu posle obroka. Koristimo hipp combiotik. Rodjena je sa 4250. Za tri nedelje napredovala je 500gr. U petak se merimo kod doktorke ponovo, a da li je potrebno otici ranije?

 4. Božo says:

  Da li se beba treba drzati da podrigne i ako zaspi nakon hranjenja. Beba ima tri meseca.

 5. Sneza says:

  Moja beba ima 2 ipo meseca povraca u mlazu 1 dnevno po nekad i 2 puta vodila sam ga u bolnicu pravili mu preglede i sve je ok gde pravim gresku jede svaki 4 sata po150g u prekide po 2 puta da podrigne i opet mu se desi da povraca molim za odgovor Hvala

 6. Sedina says:

  Dobar dan!
  Beba rođena 28.02.2019 prirodan porod sve bilo uredno.
  Danas smo radili UZ kukova. Gdje je pedijatar na UZ utvrdio da mala ima otečen mokraćni kanal 3mm. I da je to zbog halapljavog dojenja. Zanima me da li postoji neki rizik,kako to spriječiti?
  Unaprijed se zahvaljujem!.

 7. kaja says:

  moja beba se rodila sa 3350kg i sad ima dva meseca i ima 5kg da li je to normalno?
  jede svakih dva dva ipo sata i non stop se napreze i nemoze da izadje lepo.
  povracala je dva dana jeli dobro to?

Strana 7 od 8<<<45678>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA