Bljuckanje, štucanje, halapljivo sisanje…

Fiziologija novorođenčeta je potpuno drugačija u odnosu na starije dete i odraslu osobu. U ishrani beba ima mnogo normalnih pojava koje roditeljima stvaraju dilemu da li se radi o znacima neke bolesti.

mama i beba

Štucanje – problem ili normalna pojava ?

 

Mnogi roditelji ne znaju da beba znatno češće štuca nego starije dete ili odrasli. Štucanje se može normalno javiti nekoliko puta na dan. Obično traje izvesno vreme (oko 10-ak minuta) i spontano prestane. Razlozi su poznati: prvo, beba ima česte obroke (osam puta na dan), a drugo, dijafragma koja je odgovorna za štucanje, znatno je više aktivna kod bebe prilikom disanja.

Halapljivo sisanje

 

Često postoji zabrinutost roditelja što njihova beba halapljivo sisa. Najčešće se plaše da se ne prejede ili zagrcne. Razloga za brigu, zapravo, nema. Svako ko je gladan, biće pomalo halapljiv. Važno je samo da se bebi obezbedi takav položaj prilikom sisanja, odnosno adekvatna cucla ako se hrani veštačkim mlekom, kako se ne bi nagutala više vazduha nego što je uobičajeno. Takođe, nema razloga za suzbijanjem halapljivosti bebe. Treba je pustiti da popije mleka koliko želi, pridržavajući se prethodnih saveta.

Stomačni grčevi

 

Jedno od najčešćih pitanja roditelja u ambulanti pedijatra je: „Naša beba mnogo plače zbog grčeva, šta da preduzmemo ?” Zvaničan stav svetskih stručnjaka je da se radi o fiziološkoj pojavi usled intenzivnog rada digestivnih organa. Za fiziološke pojave se ne primenjuje terapija. Preporučuje se samo kratkotrajno ljuljanje bebe i/ili blage tople obloge. Mogu se primeniti čajevi za grčeve. Svi drugi postupci (masiranje stomaka, različiti lekovi) se ne preporučuju. Suština je u tome da se pojave kao što su čest plač, uznemirenost, ritanje nogicama, ne zamene za simptome nekog drugog poremećaja. Savet: ako vaša beba ima pomenute simptome tokom više dana, odnesite je na pregled kod pedijatra.

Podeli:

Komentari

 1. Danijela says:

  Koliko puta je normalno da beba bljucne nakon podoja? Ima 10 dana i nekad bljucka 3-4 puta nakon sto je nahranim.

 2. Milica says:

  Moja beba ima 22 dana i od Skora je pocela sa izbacuje vece kolicine mleka, nakon podoja. Meni se cini da lepo napreduje, ne izgleda bolesno, u mislim da ne izbacuje citav obrok. Sta to moze biti.

 3. Zorica says:

  Zdravo, moja beba je stara mesec i po dana, danas je bljuckao skoro nakon svakog sisanja, ali me brine sto je posle jednog podoja bljuckao i nakon sat vremena.. slabo je i spavao. Da li mozda moze uzrok tome da bude ako mu je stomacic malo ozebao, razmisljala sam da zagrejem malo pelenu pa da mu stavim na stomacic. Sta vi mislite o tome? Inace nije prvi put da nekad bljucne nakon podoja, jer halapljivo sisa, ali danas je bas drugacije

 4. Natasa says:

  Mojabeba je stara 9 dana. Skoro posle svakog obroka izbaci odredjenukolicinu mleka. Nekad i po vise puta. Desi ae da i dva sata pisle podoja vrati usireno mleko. Inace lepi jede, ali je halapljiva i dosta stuca. Brine me to cesto vracanje hrane.

 5. Dejana Djordjevic says:

  Poslala sam vec pitanje ali sam zaboravila da je dete imalo po licu i usima stafilokoku. Od nje je kasljala, ali je pila antibiotik i mazala sam kreme. To je proslo. Sada me je strah da nije sve ovo od ove bakterije ili je nesto drugo.

 6. Goca Panic says:

  Beba ima mesec ipo dana, prestala je da sisa pre 5 dana..koristimo Aptamil…danas mnoogo bljucka i slabo spava, skoro nikako jer je budi podrigivanje i bljuckanje…
  Sta li to moze biti?
  Misli, da nije mozda malo prehladila stomacic..?
  Upravo je zaspala, ususkala je u cebence, nosala…
  Hvala vam unapred

 7. Gorana Matovic says:

  Poštovani,
  Imam bebu staru 5 nedelja. Sinoc je, posle hranjenja, krenula da bljucne bas u momentu kada sam je ja podizala da podrigne. Obicno je podizem okrenutu sa strane, ali sinoc sam je podigla iz polozaja sa ledja i glavica joj nije bila okrenuta na stranu. Zagrcnula se i rekla bih da se sadrzaj bljuckanja vratio. Da li to moze da bude opasno? Da li taj sadrzaj moze da dodje u pluca? Da li je potrebno da je vodim kod lekara?

  Hvala najlepse

Strana 8 od 8<<<45678

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA