Bljuckanje, štucanje, halapljivo sisanje…

Fiziologija novorođenčeta je potpuno drugačija u odnosu na starije dete i odraslu osobu. U ishrani beba ima mnogo normalnih pojava koje roditeljima stvaraju dilemu da li se radi o znacima neke bolesti.

bljuckanje, stucanje

Šta je to bljuckanje?

 

Na kraju jednjaka, pred ulazom u želudac, nalazi se kružni mišić (sfinkter) koji ne dozvoljava da se mleko iz želuca tokom varenja vraća unazad. Kod beba je normalno ovaj sfinkter labaviji, što dovodi do vraćanja manjih količina mleka iz želuca u usta i u spoljnu sredinu. Značajno je da se radi o manjim porcijama mleka, a ne o celom obroku. Bljuckanje je normalna pojava kod preko 90% novorođenčadi. Osim što posmatranjem zaključujemo da li je u pitanju bljuckanje ili povraćanje, jedan od dokaza da je bljuckanje u pitanju je i uredno napredovanje bebe (150-200 g nedeljno). Ako beba ne napreduje onda to znači da se izbacuju veće količine mleka, odnosno ukupna količina popijenog mleka je manja od potrebne za napredovanje. Ovo je, svakako, trenutak kada treba otići na pregled kod pedijatra.

Kakav režim se sprovodi kod bljuckanja?

 

Postoje standardna pravila vezana za ishranu bebe koja između ostalog doprinose da beba manje bljucka. Uobičajeno je držanje bebe preko ramena 15-ak minuta posle obroka. Tada beba podrigne, odnosno izbaci višak vazduha. Treba obratiti pažnju i na položaj bebe u krevecu. Glava treba da je u istoj ravni kao i stomak. Pelene (pogotovo ako se stavlja i švedska), mogu da uzdignu donji deo tela, tako da se glava nalazi niže od stomaka. Ovakav položaj ne odgovara ni jednoj bebi. U tom slučaju treba dušek na kome beba leži lako iskositi (podići), tako da su glava i stomak u istoj ravni. Kod beba koje mnogo bljuckaju, glava treba da bude lako iznad stomaka prilikom ležanja.

Kako prepoznati povraćanje i kako postupiti ?

 

Povraćanje se od bljuckanja razlikuje po tome što beba izbacuje ceo obrok mleka. Kod bljuckanja se manja količina mleka izaci neposredno pored usta, a kod povraćanja znatno dalje od bebinih usta. Jedno povraćanje dnevno ne mora biti znak bolesti, ali ako beba povraća dva ili više puta, odmah se treba obratiti pedijatru. Postoji mnogo uzroka povraćanja, a potreba za medicinskom intervencijom se može javiti vrlo brzo ako je povraćanje uporno. Nemojte primenjivati nikakve terapijkse postupke ! Najvažnije je da bebu odmah odnesete na pregled !

Podeli:

Komentari

 1. Ana says:

  Postovani, imam bebu od mesec i po dana. Za mesec dana napredovala je 830 grama. Samo sisa. I svaki put je nakon sisanja drzim 15ak minuta da podrigne. Ali izbacuje mnogo mleka. Ponekad se desi da to izbacivanje traje sve do sledeceg podoja. Beba inace deluje zadovoljno i ne place mnogo. Da li ima razloga za brigu?

 2. Dragana says:

  Postovani imam bebu od 6 dana, jos uvijek smo u bolnici. Naime,rodila sam na carski rez, bebac 3750gr, nakon 6 dana imala je 3440gr i trebali smo izaci kuci uz konstataciju da ima malo povecano zutilo, ali objasnili da dojim i izlazem suncevoj svjetlosti i bice sve u redu. Nakon toga je beba bljucnula zeleni sadrzaj i nas su ostavili u bolnici. Beba je zdrava, krvna slika u redu, ima redovnu stolicu ali je zelenkasto smedja i uglavnom poslije mog dojenja je bljuckala zeleno. Prikljucili su je na infuziju i ja se izmuzam i dajem joj mlijeko na flasic, ali nemam mnogo mlijeka, uspjela sam izdojiti svega 30ml za 9 sati. Da li je to nesto opasno s obzirom da je beba normalna sa normalnim ponasanjem? Ja sam van sebe.

  • MojPedijatar says:

   Bez pregleda i pracenja bebe se zaista NE može napraviti prava procena, ali se po Vašem opisu NE čini da ima.mesta za paniku.

 3. Borislav says:

  imam bebu staru 12 dana od jednom je pocela da povraca majcino mleko a dohranu za sad ne.stolica joj je bila normalna dok nije dobila proliv a boja ostala dobra.ne znam sta da radim…

  • MojPedijatar says:

   Da se beba NE DOHRANJUJE nego SAMO DA SISA, i da je držite 15 minuta uspravljenu posle podoja.

 4. Sladjana says:

  Beba stara 13 dana konstatovan joj je sum na srcu i u porodilistu su nam dali upute da gledamo da sto manje place da se ne zamara ,pokusavamo da je uobrocimo al vec 3 dana ceo dan vristi i grci se ,cesto stuca i juce nam je posle tri sata od podoja kad smo je probudili bljucnula jedva smo je naterali da zaplace.Danas smo poceli sa bio gaja probiotikom, dva dana grejemo vec stomacic i ja pijem caj sa kimom jer beba nece ni vodu ni dudu varalicu samo da sisa i tad je mirna.Molim za savet

 5. Neda says:

  Postovani, imam bebu od 2 meseca. Posle svakog podoja koji je na 3 sata, kada treba da podrigne, pocne da se uvija i kuka, nekad podrigne, nekad ne, uglavnom bljucne i to malo vise nego klasicno bljuckanje. Stuca minimum 2 puta dnevno. Po danu uopste ne spava, zaspi na 5 min i probudi se uvijajuci se u placuci. Nocu nekako sastavi 3 sata i to je to. Molim vas za misljenje? Mene najvise brine toliko ne spavanje. Njemu se mnogo spava, ali mu nesto ne da. Inace super napreduje u težini. Hvala unapred

 6. Tanja says:

  Moja beba 10 oktobra puni 2 meseca, neki put povrati a neki put ima samo napone ali ne povrati, inace dobro napreduje. Da li je to opasno?

  • MojPedijatar says:

   Kad lepo napreduje – NEMA razloga za brigu!

   Samo da se uobroći (hrani na oko 3 sata) i da se drži uspravno 15-tak minuta posle podoja.

 7. Andjela says:

  Poštovani,moja beba ima 5 dana i moze da doji po 3h i za to vreme da se uspava pa da se probudi,da bljucne par puta i da ima stolicu odmah posle dojenja i trazi jos. Kada je podignem da podrigne trazi jos. A kada se najede moze da spava i po 4-5h jedva je probudim da je nahranim. Stolica nije cvrsta nego retka i cesta,ali zuta. I cesto stuca. Da li treba dohrana ? Ja imam mleka ali ne smem da se izmuzem da mi se ne probudi posle pola h i trazi jos. Unapred zahvalna

Strana 6 od 8<<<45678>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA