Bljuckanje, štucanje, halapljivo sisanje…

Fiziologija novorođenčeta je potpuno drugačija u odnosu na starije dete i odraslu osobu. U ishrani beba ima mnogo normalnih pojava koje roditeljima stvaraju dilemu da li se radi o znacima neke bolesti.

bljuckanje, stucanje

Šta je to bljuckanje?

 

Na kraju jednjaka, pred ulazom u želudac, nalazi se kružni mišić (sfinkter) koji ne dozvoljava da se mleko iz želuca tokom varenja vraća unazad. Kod beba je normalno ovaj sfinkter labaviji, što dovodi do vraćanja manjih količina mleka iz želuca u usta i u spoljnu sredinu. Značajno je da se radi o manjim porcijama mleka, a ne o celom obroku. Bljuckanje je normalna pojava kod preko 90% novorođenčadi. Osim što posmatranjem zaključujemo da li je u pitanju bljuckanje ili povraćanje, jedan od dokaza da je bljuckanje u pitanju je i uredno napredovanje bebe (150-200 g nedeljno). Ako beba ne napreduje onda to znači da se izbacuju veće količine mleka, odnosno ukupna količina popijenog mleka je manja od potrebne za napredovanje. Ovo je, svakako, trenutak kada treba otići na pregled kod pedijatra.

Kakav režim se sprovodi kod bljuckanja?

 

Postoje standardna pravila vezana za ishranu bebe koja između ostalog doprinose da beba manje bljucka. Uobičajeno je držanje bebe preko ramena 15-ak minuta posle obroka. Tada beba podrigne, odnosno izbaci višak vazduha. Treba obratiti pažnju i na položaj bebe u krevecu. Glava treba da je u istoj ravni kao i stomak. Pelene (pogotovo ako se stavlja i švedska), mogu da uzdignu donji deo tela, tako da se glava nalazi niže od stomaka. Ovakav položaj ne odgovara ni jednoj bebi. U tom slučaju treba dušek na kome beba leži lako iskositi (podići), tako da su glava i stomak u istoj ravni. Kod beba koje mnogo bljuckaju, glava treba da bude lako iznad stomaka prilikom ležanja.

Kako prepoznati povraćanje i kako postupiti ?

 

Povraćanje se od bljuckanja razlikuje po tome što beba izbacuje ceo obrok mleka. Kod bljuckanja se manja količina mleka izaci neposredno pored usta, a kod povraćanja znatno dalje od bebinih usta. Jedno povraćanje dnevno ne mora biti znak bolesti, ali ako beba povraća dva ili više puta, odmah se treba obratiti pedijatru. Postoji mnogo uzroka povraćanja, a potreba za medicinskom intervencijom se može javiti vrlo brzo ako je povraćanje uporno. Nemojte primenjivati nikakve terapijkse postupke ! Najvažnije je da bebu odmah odnesete na pregled !

Podeli:

Komentari

 1. Dobro vece interesuje me vase misljenje… beba stara mjesec ipo nocas je posle podoja prvi put bljucnula i to 3 puta… a inace sam ga stavila preko ramena da podrigne i podrignuo je nervozan je spava mu se a ne moze da zaspe… strasno je halapljiva beba i sve hoce da prednji dio tijela da podize… jeli to zabrinjavajuce?

  Odgovori na komentar
 2. Postovani, moja beba sada ima mesec dana. Od kad se rodila desava se da posle sisanja izbaci vecu kolicinu mleka, cak nam se nekad desi to i u toku sisanja. Podignem je kad zavrsi sisanje na prvoj dojci i uvek podrigne i onda nastavimo na drugoj. Nismo jos imali kontrolu ali beba ima zutu stolicu vise puta na dan i pelena bude mokra svaka 3-4sata. Da li je ovo izbacivanje mleka razlog za brigu? Da li da je odvedem kod pedijatra ili da sacekamo jos tih 10 dana do kontrole? U napred hvala.

  Odgovori na komentar
 3. Imam jedno pitanje. Naime, imam bebu staru 2 meseca i samo je dojim. Uvece kad zavrsi sa sisanjem bljucne malo, ali posle toga može još da sisa ili pije moje mleko iz flašice i opet nakon toga bljucne. Lepo je napredovala do sada, ali me brine to da li je ona gladna i posle bljuckanja, da li treba da je dojim odmah posle toga? I da li je moguće da neke bebe ne znaju granicu koliko im treba da se zasite?
  Unapred zahvalna

  Odgovori na komentar
 4. Imam pitanje. Moja beba ima meseci 3 dana, pre 3 nedelje smo izasli iz bolnice, gde smo bili 13 dana jer se povisio broj leukocita zbog zapusenog nosica. Primao je Azaran i Amikacin i za 4 dana izgubio 300 grama. On samo sisa. Pre 3 nedelje kad smo izasli imao je 3300 grama, a sada ima 3970. Posle podoja obavezno podrigne, ali i bljucne po jednom ili dva puta. Kazu da slabo napreduje, da li preporucujete dohranu? Po meni je za 21 dan dovoljno 670 grama. Unapred zahvalna.

  Odgovori na komentar
 5. Postovanje, beba ima mesec dana, samo sisa. Ali puno bljucka nisu velike kolicine ali je puno puta. Primer sisa jednu dojku drzim je podrigne i dva tri puta i bljucne presvlacim je izmedju dojki tad isto bljucne mislim i zbog prevrtanja. Onda sisa drugu dojku i opet bljucka. Puna je vazduha i naduvana to je dr rekao i na savetovanju. Al ona i dva sata posle podoja bljucne pocne da place podrigne i bljucne, nije povracanje al puno puta bljucka da li je pretrpam ona jako halapljivo sisa. Koristili smo silikonske bradavice jer nije mogla ovako da sisa al smo sad izbacili nekad samo stavim kad bas se muci da uhvati i pocne da place. Inace se sisa na 3 sata nekad cak i 3ipo. Molim za savet oko tog bljuckanja.

  Odgovori na komentar
 6. Imam i ja pitane..Moja beba ima mesec ipo dana i stalno bljucka od silnog napinjanja jer ne moze da kaki i od napinjanja je dobila spoljasnje hemoroide..ceo dan se muci ne moze mirno da spava u snu se napinje cim jede kako se napne ona izbaci vecu kolicinu mleka i onda je gladna..dajte mi savet sta da radim..

  Odgovori na komentar
Strana 5 od 8<<<34567>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA