Bljuckanje, štucanje, halapljivo sisanje…

Fiziologija novorođenčeta je potpuno drugačija u odnosu na starije dete i odraslu osobu. U ishrani beba ima mnogo normalnih pojava koje roditeljima stvaraju dilemu da li se radi o znacima neke bolesti.

bljuckanje, stucanje

Šta je to bljuckanje?

 

Na kraju jednjaka, pred ulazom u želudac, nalazi se kružni mišić (sfinkter) koji ne dozvoljava da se mleko iz želuca tokom varenja vraća unazad. Kod beba je normalno ovaj sfinkter labaviji, što dovodi do vraćanja manjih količina mleka iz želuca u usta i u spoljnu sredinu. Značajno je da se radi o manjim porcijama mleka, a ne o celom obroku. Bljuckanje je normalna pojava kod preko 90% novorođenčadi. Osim što posmatranjem zaključujemo da li je u pitanju bljuckanje ili povraćanje, jedan od dokaza da je bljuckanje u pitanju je i uredno napredovanje bebe (150-200 g nedeljno). Ako beba ne napreduje onda to znači da se izbacuju veće količine mleka, odnosno ukupna količina popijenog mleka je manja od potrebne za napredovanje. Ovo je, svakako, trenutak kada treba otići na pregled kod pedijatra.

Kakav režim se sprovodi kod bljuckanja?

 

Postoje standardna pravila vezana za ishranu bebe koja između ostalog doprinose da beba manje bljucka. Uobičajeno je držanje bebe preko ramena 15-ak minuta posle obroka. Tada beba podrigne, odnosno izbaci višak vazduha. Treba obratiti pažnju i na položaj bebe u krevecu. Glava treba da je u istoj ravni kao i stomak. Pelene (pogotovo ako se stavlja i švedska), mogu da uzdignu donji deo tela, tako da se glava nalazi niže od stomaka. Ovakav položaj ne odgovara ni jednoj bebi. U tom slučaju treba dušek na kome beba leži lako iskositi (podići), tako da su glava i stomak u istoj ravni. Kod beba koje mnogo bljuckaju, glava treba da bude lako iznad stomaka prilikom ležanja.

Kako prepoznati povraćanje i kako postupiti ?

 

Povraćanje se od bljuckanja razlikuje po tome što beba izbacuje ceo obrok mleka. Kod bljuckanja se manja količina mleka izaci neposredno pored usta, a kod povraćanja znatno dalje od bebinih usta. Jedno povraćanje dnevno ne mora biti znak bolesti, ali ako beba povraća dva ili više puta, odmah se treba obratiti pedijatru. Postoji mnogo uzroka povraćanja, a potreba za medicinskom intervencijom se može javiti vrlo brzo ako je povraćanje uporno. Nemojte primenjivati nikakve terapijkse postupke ! Najvažnije je da bebu odmah odnesete na pregled !

Podeli:

Komentari

 1. Katarina Milojevic says:

  Postovanje,
  beba rodjena 14.07.2017. sa 4200, izasao iz bolnice sa 4020 gr. Danas na merenju je imao 4400 gr.
  Jako halapljivo jede, upravo danas se desili da je vise puta bljuckao dosta, ne bih rekla da je bilo povracanje ali vise puta uzastopno. Pre toga je jeo , patronazna sestra mu je dala i dohranu, spavao je oko cetri sata i jako bio halapljiv na podoju, vise nego obicno, te je cini mi se sve izbacio.
  Dobila sam savet da napravim pauzu sat vremena minimalno i da ga nahranim mojim mlekom na kasiciu.
  Pauzu je proveo mirno, nije plakao cak je izaspao opet.
  Ovo se vec desilo jednom pre nekoliko dana kada je isto jako halapljivo jeo.
  Da li je ovo zabrinjavajuce i kako treba da reagujem?
  Drugo, kao da se izborim sa bebinom halapljivoscu jer mi se cini da svi problemi leze u tome.

  • MojPedijatar says:

   Da NE DOHRANJUJETE BEBU!

   Da beba sisa na 2.5 do 3 sata i da se, posle podoja, drži uspravno 15-tak minuta.

 2. Kristina says:

  Moja beba stara mjesec ipo dana dojim je evp tri dana povrace sve sto pojede ,i nema neku zelju da jede odbija dojku ,a nece no iz flasice zabrinuta sam i samo hoce da spava budim je na svake tri sata da jede ,sat ipo vremena neki put nece da se probudi ,premirna je nesto nece usta da otvori ,da li je ona sita ili nesto drugo

  • MojPedijatar says:

   Kad beba ovog uzrasta odbija obroke, OBAVEZNO treba obaviti pregled!

   To je jedini način da se utvrdi uzrok i pomogne bebi.

 3. Nerma says:

  Postovanje,
  Moja je trenutno stara 25 dana. Desava se to da po noci pocne tesko disati, grokce kao da ima slajma u grlu i odjenom povrati vece kolicine mlijeka. I to se desava vecinom svaku noc od 3 ujutro pa nadalje. Svaku vece prije spavanja a poslije kupanja bebe, zakapam kapi u nosic te isti ocistim tako da ne znam od cega taj slajm- sline. Takodjer primjetim da teze dise u noci.

  • MojPedijatar says:

   Beba naprosto treba da se pregleda, pa de se vidi o čemu se radi.

   Do pregleda je najvažnije da se nosić redovno ispira – PRE obroka.

 4. Aleksandra says:

  Postovanje,
  Beba za 7 dana ima 3 meseca, jede 5 ili 10 minuta i zasiti se. Rodjen je sa 4600 kg a sad ima 6200. Da li je to dovoljno? Hvala

  • MojPedijatar says:

   Da sisa na oko 3 sata i da se izmeri sa puna 3 meseca, pa da se napravi.prava procena kod Vaseg pedijatra.

 5. Olivera says:

  Poštovani,
  Moja beba je stara 12 nedelja, lepo napreduje rekla bih, rođen je sa 3400, a sada ima skoro 6500. Moja zabrinutost je sto poslw svakog obroka, ma šta ja radila, on povrati veću količinu mleka. Nekada bljucka posle sat nakon podoja, ali uglavnom izbaci veću količinu nesvarenog mleka 10-15 minuta posle jela. Rekla sam to našem pedijatru ali on tome ne daje velikog značaja. Beba je vesla i sve ostalo je uredu. Brine me da mu nije nešto ne razvijeno u stomaku. Kakvo je vaše mišljenje o svemu tome?
  Hvala puno
  Olivera

  • MojPedijatar says:

   Kad beba ovako lepo napeduje – NEMA razloga za brigu!

   Da se beba drzi uspravno 15-20 minuta posle podoja.

 6. Jovana says:

  Poštovani beba stara mjesec dana vec tri dana po noći ne spava jako vrišti..Povraća mi obilno već dva dana po jedan dva obroka skroz izbaci. Ne odbija hranu ni čaj…

 7. Jeja says:

  Beba stara mjesec dana puno bljucka, noću plače par puta je izbacila hranu u mazu. Urin ima jak miris

  • MojPedijatar says:

   Ako LEPO jede i napreduje – nije za brigu, a da se drži uspravno 15-20 minuta posle podoja.

Strana 4 od 8<<<23456>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA