Bljuckanje, štucanje, halapljivo sisanje…

Fiziologija novorođenčeta je potpuno drugačija u odnosu na starije dete i odraslu osobu. U ishrani beba ima mnogo normalnih pojava koje roditeljima stvaraju dilemu da li se radi o znacima neke bolesti.

bljuckanje, stucanje

Šta je to bljuckanje?

 

Na kraju jednjaka, pred ulazom u želudac, nalazi se kružni mišić (sfinkter) koji ne dozvoljava da se mleko iz želuca tokom varenja vraća unazad. Kod beba je normalno ovaj sfinkter labaviji, što dovodi do vraćanja manjih količina mleka iz želuca u usta i u spoljnu sredinu. Značajno je da se radi o manjim porcijama mleka, a ne o celom obroku. Bljuckanje je normalna pojava kod preko 90% novorođenčadi. Osim što posmatranjem zaključujemo da li je u pitanju bljuckanje ili povraćanje, jedan od dokaza da je bljuckanje u pitanju je i uredno napredovanje bebe (150-200 g nedeljno). Ako beba ne napreduje onda to znači da se izbacuju veće količine mleka, odnosno ukupna količina popijenog mleka je manja od potrebne za napredovanje. Ovo je, svakako, trenutak kada treba otići na pregled kod pedijatra.

Kakav režim se sprovodi kod bljuckanja?

 

Postoje standardna pravila vezana za ishranu bebe koja između ostalog doprinose da beba manje bljucka. Uobičajeno je držanje bebe preko ramena 15-ak minuta posle obroka. Tada beba podrigne, odnosno izbaci višak vazduha. Treba obratiti pažnju i na položaj bebe u krevecu. Glava treba da je u istoj ravni kao i stomak. Pelene (pogotovo ako se stavlja i švedska), mogu da uzdignu donji deo tela, tako da se glava nalazi niže od stomaka. Ovakav položaj ne odgovara ni jednoj bebi. U tom slučaju treba dušek na kome beba leži lako iskositi (podići), tako da su glava i stomak u istoj ravni. Kod beba koje mnogo bljuckaju, glava treba da bude lako iznad stomaka prilikom ležanja.

Kako prepoznati povraćanje i kako postupiti ?

 

Povraćanje se od bljuckanja razlikuje po tome što beba izbacuje ceo obrok mleka. Kod bljuckanja se manja količina mleka izaci neposredno pored usta, a kod povraćanja znatno dalje od bebinih usta. Jedno povraćanje dnevno ne mora biti znak bolesti, ali ako beba povraća dva ili više puta, odmah se treba obratiti pedijatru. Postoji mnogo uzroka povraćanja, a potreba za medicinskom intervencijom se može javiti vrlo brzo ako je povraćanje uporno. Nemojte primenjivati nikakve terapijkse postupke ! Najvažnije je da bebu odmah odnesete na pregled !

Podeli:

Komentari

 1. Mirjana says:

  Moja beba ima mesec i 10 dana, u stanju je da jede na svakih 30.min., i jede do te mere da u mlazu sve povrati, to se bekad desava vise puta na dan. Na rodjenju je imala 3.400., a kad smo izasli iz bolnice 3.109, na kontroli pre 10.dana imala je 3.900. Da li imam razloga za brigu?

  • MojPedijatar says:

   BESMISLENO je i POGREŠNO da se beba ovako često hrani!

   Bar da prođe 2 sata izmedu obroka.

 2. Olivera says:

  Postovani, dete od 13 meseci se jako cesto zagrcne, skoro kid svakog uzimanja mleka, vode, soka. To traje par sekundi, on se nakaslje i nastavi dalje da pije. Pije iz flasice koje smo menjali ali situacija je ista. Sa cvrstom hranom nemamo problema, ne zacenjuje se, ne gubi dah, ne plavi, nikada nije bljuckao, samo se zagrcne i to svakodnevno po par puta. Da li je ovo ozbiljan problem i da li treba obaviti neke preglede?

  • MojPedijatar says:

   Da se sa flašice pređe polako na šolje (sa adapterom) za ovaj uzrast, pa da se vidi kako će ići…ako NEMA boljitka – da se zakaže i obavi pregled ORL specijaliste koji se bavi bebama i malom decom.

 3. Milica says:

  Postovani,moja beba je na rodjenju imala 3350,iz Bolnice je izasla sa 3260,na prvoj kontroli tj sa mesec dana je imala 4500 gr,medjutim ona posle svakog obroka povrati,nekada to bude malo a nekada u mlazu,s tim sto moram da napomenem da je veoma halapljiva,budi se na svaki sat i trazi da sisa,ja joj dodajem i dohranu Humana na svakih 3 sata,ali ona popije samo 30 ml,moram da napomenem i to da joj se na licu pojavile neke crvene tackice,moje pitanje je da li imam razloga za brigu s obzirom da toliko cesto povraca a pritom lepo napreduje? Beba inace ima mesec i 4 dana

  • MojPedijatar says:

   Da NE DOHRANJUJETE bebu!!!

   Bljucka VIŠAK nepotrebene dohrane.

   Osip.se zaista NE može proceniti bez pregleda, a najverovatnije se radi o bezazlenoj miliariji.

 4. Aleksandra says:

  Postovani,

  Bebac ima 25 dana i hrani se iskljucivo mojim mlekom. Zadjih nekoliko dana je krenuo da bljucka cesto i nekoliko puta je povracao u mlazu velike kolicine. Ovo se ne desava odmah nakon obroka nego 1-2 sata kasnije. Trazi da jede cesto, uvek nakon bljuckanja i povracanja i neutesno place sve dok ne dobije da jede. Trudim se kad god mogu da mu ne dajem da jede dok ne prodje bar dva sata od pocetka podoja. Takodje ima i grceve pa smo mu davali malo plantex caj i kolikind kapi. Da li trebamo da se zabrinemo zbog povracanja, i da li da prestanemo da mu dajemo caj i kapi?

  Hvala u napred

  • MojPedijatar says:

   Da prestanete sa čajem i kapima i da se prati…ako se ovo povraćanje nastavi – da se obavi pregled kod Vašeg pedijatra ili kod neonatologa.

 5. Zorana says:

  Mom bebcu je danas 23ci dan sisa na zahtev nekad cesto jako nekad na sat vremena dohranim ga ali on to bljucne ili bar pola dohrane ali se posle dohrane smiri..bili smo na kontroli za 12 dana dobio je 200 grama a tad sam tek pocela da ga dohranjujem po malo..dali smem da izbacim dohranu kako da poznam glad jer je imao zelenkastu tad stolicu kaze dr gladan zato ga dohranjujem hvala

 6. Natasa says:

  Moja andjela je u zadnje vreme pocela da bljucka,nije u mlazu,ali bljucne nekoliko puta na dan posle obroka,i danas kada je bljucnula bilo je nesto crveno pomesano sa belim,a pije referus sirup za malokrvnost.Mnogo sam uplasena sta ako to nije sirup sta ako moja beba od 6 meseci povraca krv.?
  A procitala sam na sirupu da moze se desiti da zeludac ne prihvati to lepo i moze doci do povracanja,ne bih da dizem frku ali ja sam po prirodi panicar,kako moze veselo dete koje lepo jede i stalno se smeje da povrti krv a nema nikakve bolove nista je ne boli,najverovatnije je taj sirup povratila ,pije ga vec 5,6 dana pre njega nikada crveno nije povratila.Ne znam plasim se ,i mislim da bi trebala jos sutra to reci pedijatru sta ako to jeste bila krv a ne sirup,ona je usla u 7mesec.Mnogo je volim,i nadam se da je sa mojim andjelom wsve u redu.

  • MojPedijatar says:

   Ako beba lepo napreduje mslim da.nema mesta za brigu i da beba treba samo da.se.pratim.

   Skoro sigurno je boju povracenom sadrzaju dao sirup.

 7. Marija says:

  Postovanje,
  Moja beba je prevremeno rodjena ,na rodjenju je imala 1000 g,sada ima tacno tri meseca i 3500 g.
  Da li smem da joj uz adaptirano mleko i vodicu koju pije po malo,ubacim i neki caj i da li je potrebno?

Strana 3 od 8<12345>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA