Bljuckanje, štucanje, halapljivo sisanje…

Fiziologija novorođenčeta je potpuno drugačija u odnosu na starije dete i odraslu osobu. U ishrani beba ima mnogo normalnih pojava koje roditeljima stvaraju dilemu da li se radi o znacima neke bolesti.

bljuckanje, stucanje

Šta je to bljuckanje?

 

Na kraju jednjaka, pred ulazom u želudac, nalazi se kružni mišić (sfinkter) koji ne dozvoljava da se mleko iz želuca tokom varenja vraća unazad. Kod beba je normalno ovaj sfinkter labaviji, što dovodi do vraćanja manjih količina mleka iz želuca u usta i u spoljnu sredinu. Značajno je da se radi o manjim porcijama mleka, a ne o celom obroku. Bljuckanje je normalna pojava kod preko 90% novorođenčadi. Osim što posmatranjem zaključujemo da li je u pitanju bljuckanje ili povraćanje, jedan od dokaza da je bljuckanje u pitanju je i uredno napredovanje bebe (150-200 g nedeljno). Ako beba ne napreduje onda to znači da se izbacuju veće količine mleka, odnosno ukupna količina popijenog mleka je manja od potrebne za napredovanje. Ovo je, svakako, trenutak kada treba otići na pregled kod pedijatra.

Kakav režim se sprovodi kod bljuckanja?

 

Postoje standardna pravila vezana za ishranu bebe koja između ostalog doprinose da beba manje bljucka. Uobičajeno je držanje bebe preko ramena 15-ak minuta posle obroka. Tada beba podrigne, odnosno izbaci višak vazduha. Treba obratiti pažnju i na položaj bebe u krevecu. Glava treba da je u istoj ravni kao i stomak. Pelene (pogotovo ako se stavlja i švedska), mogu da uzdignu donji deo tela, tako da se glava nalazi niže od stomaka. Ovakav položaj ne odgovara ni jednoj bebi. U tom slučaju treba dušek na kome beba leži lako iskositi (podići), tako da su glava i stomak u istoj ravni. Kod beba koje mnogo bljuckaju, glava treba da bude lako iznad stomaka prilikom ležanja.

Kako prepoznati povraćanje i kako postupiti ?

 

Povraćanje se od bljuckanja razlikuje po tome što beba izbacuje ceo obrok mleka. Kod bljuckanja se manja količina mleka izaci neposredno pored usta, a kod povraćanja znatno dalje od bebinih usta. Jedno povraćanje dnevno ne mora biti znak bolesti, ali ako beba povraća dva ili više puta, odmah se treba obratiti pedijatru. Postoji mnogo uzroka povraćanja, a potreba za medicinskom intervencijom se može javiti vrlo brzo ako je povraćanje uporno. Nemojte primenjivati nikakve terapijkse postupke ! Najvažnije je da bebu odmah odnesete na pregled !

Podeli:

Komentari

 1. Spasenija Micic says:

  Moj sin ima tri meseca.Cesto posle obroka povrati,nekad odmah nakon
  Jela a neked i kasnije kao usireno mleko.On sisa ali sam mu u zadnje vreme ubacila i dohranu jer nemam dovoljno mleka.Nekad povrati sve skoro sto pojede pa podrigne vise puta i onda nastaje stucanje i tek mu onda bude lakse.Dal imate neki savet?

  • MojPedijatar says:

   Savet je jednostavan – NE dohranjujte bebu, a posle podoja držite bebu uspravno 15-tak minuta. Beba izbacuje VIŠAK – a to je skoro sigurno upravo dohrana.

 2. suzana says:

  Postovani,moja beba ima nepuna dva meseca,lepo napreduje ali ponekad joj se desi da kad kaki za vreme jela(prekinemo hranjenje ali pre nego sto podrigne) za svaki napon povrati povecu kolicinu hrane.Posle podrigivanja ne bljucka.Dali je to znak da nesto nije u redu?Hvala unapred

  • MojPedijatar says:

   AKo beba lepo dobija u težini, a ovo se ovako retko dešava – NEMA razloga za brigu!

 3. Mihaela says:

  Moja beba ima mesec dana i nekad se desi da bljucne u toku sisanja. Zbog cega se to desava? Nekad zaspi dok sisa i kada ga dignem da podrigne, mnogo se budi, odupire nogama i rukama, place i razbudi se. Pa ponovo trazi da sisa. Nema sanse da ga drzim tih 15minuta.

  • MojPedijatar says:

   To je uobičajena pojava u ovom uzrastu. Ako beba lepo napreduje – nema razloga za brigu.

 4. Kristina says:

  Beba ima 3 ipo meseca i redovnonposle svakog obroka izbavi poprilicnu kolicinu mleka. Rodjen je sa 3400,na poslednjoj konteoli je imao 5700. Kad sam ga merila pre par dana imao je 6100. Da li imam razlog za brigu?

 5. Sabina says:

  Beba 2 mjeseca poslije svakog podoja bljucne nekada se desava da I povrati u mlazu inace cesto I hlapljivo jede lijepo napreduje rodila se Sa 3220 Sa mjesec imala 4770 da li imam razloga za brigu

  • MojPedijatar says:

   Kada beba obako lepo napreduje – NEMA mesta za brigu!

   Da se 15-minuta (posle obroka) drži uspravno.

 6. nana says:

  Dobar dan
  Moja beba je danas uz mleko povratila nesto zuckasto- lici na slinu, koncic.
  Kazem povratila a ne bljucnula jer je mleko vise licilo na usireno. Ne znam jesam u pravu. Da li je to normalna pojava I sta je u pitanju?
  Hvala!

  • MojPedijatar says:

   Teško je to sa sigurnošću reći – ali skoro sigurno ste u pravu.

   Za sada samo da se beba prati – a ako se povraćanje učesta, da se obavi pregled.

 7. Tanja says:

  Moja beba je stara sest dana,kada je hranimo nekada bljucne nekada ne..da li je to normalna pojava?Ja se jako bojim da se u snu pogotovu u toku noci ne zagrcne i ako spava okrenuta na stranu.

  • MojPedijatar says:

   NORMALAN poajava!

   beba MORA da spava tako da je glavica okrenuta na stranu, pa ne bi trebalo da bude problema. Beba NE TREBA da spava na stomaku (ali to sigurno znate).

   • Senka says:

    Postovani, a zasto beba ne sme da spava na stomaku? Samo zato sto je premlada pa je pretpostavljam pupak prepreka, ili postoje jos neki razlozi?
    Hvala

    • MojPedijatar says:

     Postoji MNOGO važniji razlog – spavanje na stomaku povećava rizik od IZNENADNE SMRTI BEBE!

Strana 2 od 8<12345>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA