Bljuckanje, štucanje, halapljivo sisanje…

Fiziologija novorođenčeta je potpuno drugačija u odnosu na starije dete i odraslu osobu. U ishrani beba ima mnogo normalnih pojava koje roditeljima stvaraju dilemu da li se radi o znacima neke bolesti.

beba place

Zagrcnjavanje

 

Beba može ponekad da se zagrcne prilikom sisanja, ali ako je ova pojava česta potreban je pregled. Zagrcnjavanje ustvari predstavlja poremećaj gutanja i disanja istovremeno. Ponekad, ako potraje duže, beba pomodri. Treba je uhvatiti za grudni koš i okrenuti stomakom i licem na dole kako bi se izbacio sadržaj  iz disajnih puteva. Duži poremećaj (prekid) disanja zahteva pregled pedijatra, ali povremeno zagrcnjavanje sa brzim uspostavljanjem normalnog disanja je uobičajena pojava.

Proliv ili normalna tečnija stolica ?

 

Zdravo novorođenče može imati stolicu posle svakog obroka, ali i jednom na nekoliko dana  (do 7 dana). Stolica bebe je nešto tečnija nego starijeg deteta i dešava se da roditelji pomisle da se radi o prolivu. Naravno, uvek kada nisu sigurni, pedijatar će im pomoći da razreše tu dilemu.

Kod pravog proliva stolica je jasno tečna, česta i obilna. Ako beba više gubi tečnosti nego što unosi (mleko), dolazi do dehidracije i tada je svakako potreban pregled, i odgovarajuće lečenje.

Normalna boja stolice novorođenčeta je žućkasta. Zelena boja stolice se javlja zbog sledećih razloga: takozvane stolice gladi su zelene boje, i u malim količinama. Javljaju se ukoliko beba unosi nedovoljno mleka. Normalizuju se kada se uspostavi normalan unos mleka. Ove bebe izgledaju zdravo, ali su gladne. Nakon dužeg perioda neprepoznavanja glavnog problema u prvi plan dolazi slabije napredovanje.

Drugi razlog je promena bakterijske flore u crevima. Bakterije koje su uzrokovale zelenu boju stolice obično ne izazivaju nikakav drugi štetan efekat. I ove bebe imaju potpuno zdrav izgled. Ređe se ponekad dešava da su u pitanju patogene bakterije, izazivači proliva, kada se ispolje i drugi simptomi (suva koža i sluznice, mlitavost, povišena temperatura, slabo mokrenje itd.) koji jasno ukazuju da je beba bolesna.

Doc.dr  Miloš Ješić, pedijatar-neonantolog

Podeli:

Komentari

 1. Imam bebuesec ipo dana zbog bljucsnja sam je wodila u bg i hirurug je rekso da je za sada see ok sli ako se desi powracanje da je dovedemo da joj rade rutinsku operaciju. Inace za mesec dana dobila 800 g. Jel to swe ok a za deset dana dobila 350 jer sad ima 40 dana.

  Odgovori na komentar
 2. Poštovani moja beba ima 3 meseca rodjen je sa 2670g. 11.10.2018 je bio na vakcinu imao je 5050g jutros sam ga merila ima.5450g dali je to dovoljno? Juče uvece posle sisanja je podrignuo i povratio bilo je sluzavo posle toga nije povraćao jutros isto jedni posle sisanja kad je podrignuo je povratio.. Samo sisa. Jutros kad sam se izvukla mleko mi je bilo tačnije nego inace

  Odgovori na komentar
 3. Postovani, beba ima mesec dana, 2 dana za redom je jednom u danu povracala u mlazu posle obroka. Koristimo hipp combiotik. Rodjena je sa 4250. Za tri nedelje napredovala je 500gr. U petak se merimo kod doktorke ponovo, a da li je potrebno otici ranije?

  Odgovori na komentar
 4. Moja beba ima 2 ipo meseca povraca u mlazu 1 dnevno po nekad i 2 puta vodila sam ga u bolnicu pravili mu preglede i sve je ok gde pravim gresku jede svaki 4 sata po150g u prekide po 2 puta da podrigne i opet mu se desi da povraca molim za odgovor Hvala

  Odgovori na komentar
 5. Dobar dan!
  Beba rođena 28.02.2019 prirodan porod sve bilo uredno.
  Danas smo radili UZ kukova. Gdje je pedijatar na UZ utvrdio da mala ima otečen mokraćni kanal 3mm. I da je to zbog halapljavog dojenja. Zanima me da li postoji neki rizik,kako to spriječiti?
  Unaprijed se zahvaljujem!.

  Odgovori na komentar
Strana 7 od 7<<<34567

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA