Bljuckanje, štucanje, halapljivo sisanje…

Fiziologija novorođenčeta je potpuno drugačija u odnosu na starije dete i odraslu osobu. U ishrani beba ima mnogo normalnih pojava koje roditeljima stvaraju dilemu da li se radi o znacima neke bolesti.

beba place

Zagrcnjavanje

 

Beba može ponekad da se zagrcne prilikom sisanja, ali ako je ova pojava česta potreban je pregled. Zagrcnjavanje ustvari predstavlja poremećaj gutanja i disanja istovremeno. Ponekad, ako potraje duže, beba pomodri. Treba je uhvatiti za grudni koš i okrenuti stomakom i licem na dole kako bi se izbacio sadržaj  iz disajnih puteva. Duži poremećaj (prekid) disanja zahteva pregled pedijatra, ali povremeno zagrcnjavanje sa brzim uspostavljanjem normalnog disanja je uobičajena pojava.

Proliv ili normalna tečnija stolica ?

 

Zdravo novorođenče može imati stolicu posle svakog obroka, ali i jednom na nekoliko dana  (do 7 dana). Stolica bebe je nešto tečnija nego starijeg deteta i dešava se da roditelji pomisle da se radi o prolivu. Naravno, uvek kada nisu sigurni, pedijatar će im pomoći da razreše tu dilemu.

Kod pravog proliva stolica je jasno tečna, česta i obilna. Ako beba više gubi tečnosti nego što unosi (mleko), dolazi do dehidracije i tada je svakako potreban pregled, i odgovarajuće lečenje.

Normalna boja stolice novorođenčeta je žućkasta. Zelena boja stolice se javlja zbog sledećih razloga: takozvane stolice gladi su zelene boje, i u malim količinama. Javljaju se ukoliko beba unosi nedovoljno mleka. Normalizuju se kada se uspostavi normalan unos mleka. Ove bebe izgledaju zdravo, ali su gladne. Nakon dužeg perioda neprepoznavanja glavnog problema u prvi plan dolazi slabije napredovanje.

Drugi razlog je promena bakterijske flore u crevima. Bakterije koje su uzrokovale zelenu boju stolice obično ne izazivaju nikakav drugi štetan efekat. I ove bebe imaju potpuno zdrav izgled. Ređe se ponekad dešava da su u pitanju patogene bakterije, izazivači proliva, kada se ispolje i drugi simptomi (suva koža i sluznice, mlitavost, povišena temperatura, slabo mokrenje itd.) koji jasno ukazuju da je beba bolesna.

Doc.dr  Miloš Ješić, pedijatar-neonantolog

Podeli:

Komentari

 1. Danijela says:

  Koliko puta je normalno da beba bljucne nakon podoja? Ima 10 dana i nekad bljucka 3-4 puta nakon sto je nahranim.

 2. Milica says:

  Moja beba ima 22 dana i od Skora je pocela sa izbacuje vece kolicine mleka, nakon podoja. Meni se cini da lepo napreduje, ne izgleda bolesno, u mislim da ne izbacuje citav obrok. Sta to moze biti.

 3. Zorica says:

  Zdravo, moja beba je stara mesec i po dana, danas je bljuckao skoro nakon svakog sisanja, ali me brine sto je posle jednog podoja bljuckao i nakon sat vremena.. slabo je i spavao. Da li mozda moze uzrok tome da bude ako mu je stomacic malo ozebao, razmisljala sam da zagrejem malo pelenu pa da mu stavim na stomacic. Sta vi mislite o tome? Inace nije prvi put da nekad bljucne nakon podoja, jer halapljivo sisa, ali danas je bas drugacije

 4. Natasa says:

  Mojabeba je stara 9 dana. Skoro posle svakog obroka izbaci odredjenukolicinu mleka. Nekad i po vise puta. Desi ae da i dva sata pisle podoja vrati usireno mleko. Inace lepi jede, ali je halapljiva i dosta stuca. Brine me to cesto vracanje hrane.

 5. Dejana Djordjevic says:

  Poslala sam vec pitanje ali sam zaboravila da je dete imalo po licu i usima stafilokoku. Od nje je kasljala, ali je pila antibiotik i mazala sam kreme. To je proslo. Sada me je strah da nije sve ovo od ove bakterije ili je nesto drugo.

 6. Goca Panic says:

  Beba ima mesec ipo dana, prestala je da sisa pre 5 dana..koristimo Aptamil…danas mnoogo bljucka i slabo spava, skoro nikako jer je budi podrigivanje i bljuckanje…
  Sta li to moze biti?
  Misli, da nije mozda malo prehladila stomacic..?
  Upravo je zaspala, ususkala je u cebence, nosala…
  Hvala vam unapred

 7. Gorana Matovic says:

  Poštovani,
  Imam bebu staru 5 nedelja. Sinoc je, posle hranjenja, krenula da bljucne bas u momentu kada sam je ja podizala da podrigne. Obicno je podizem okrenutu sa strane, ali sinoc sam je podigla iz polozaja sa ledja i glavica joj nije bila okrenuta na stranu. Zagrcnula se i rekla bih da se sadrzaj bljuckanja vratio. Da li to moze da bude opasno? Da li taj sadrzaj moze da dodje u pluca? Da li je potrebno da je vodim kod lekara?

  Hvala najlepse

Strana 8 od 8<<<45678

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA