Bljuckanje, štucanje, halapljivo sisanje…

Fiziologija novorođenčeta je potpuno drugačija u odnosu na starije dete i odraslu osobu. U ishrani beba ima mnogo normalnih pojava koje roditeljima stvaraju dilemu da li se radi o znacima neke bolesti.

bljuckanje, stucanje

Šta je to bljuckanje?

 

Na kraju jednjaka, pred ulazom u želudac, nalazi se kružni mišić (sfinkter) koji ne dozvoljava da se mleko iz želuca tokom varenja vraća unazad. Kod beba je normalno ovaj sfinkter labaviji, što dovodi do vraćanja manjih količina mleka iz želuca u usta i u spoljnu sredinu. Značajno je da se radi o manjim porcijama mleka, a ne o celom obroku. Bljuckanje je normalna pojava kod preko 90% novorođenčadi. Osim što posmatranjem zaključujemo da li je u pitanju bljuckanje ili povraćanje, jedan od dokaza da je bljuckanje u pitanju je i uredno napredovanje bebe (150-200 g nedeljno). Ako beba ne napreduje onda to znači da se izbacuju veće količine mleka, odnosno ukupna količina popijenog mleka je manja od potrebne za napredovanje. Ovo je, svakako, trenutak kada treba otići na pregled kod pedijatra.

Kakav režim se sprovodi kod bljuckanja?

 

Postoje standardna pravila vezana za ishranu bebe koja između ostalog doprinose da beba manje bljucka. Uobičajeno je držanje bebe preko ramena 15-ak minuta posle obroka. Tada beba podrigne, odnosno izbaci višak vazduha. Treba obratiti pažnju i na položaj bebe u krevecu. Glava treba da je u istoj ravni kao i stomak. Pelene (pogotovo ako se stavlja i švedska), mogu da uzdignu donji deo tela, tako da se glava nalazi niže od stomaka. Ovakav položaj ne odgovara ni jednoj bebi. U tom slučaju treba dušek na kome beba leži lako iskositi (podići), tako da su glava i stomak u istoj ravni. Kod beba koje mnogo bljuckaju, glava treba da bude lako iznad stomaka prilikom ležanja.

Kako prepoznati povraćanje i kako postupiti ?

 

Povraćanje se od bljuckanja razlikuje po tome što beba izbacuje ceo obrok mleka. Kod bljuckanja se manja količina mleka izaci neposredno pored usta, a kod povraćanja znatno dalje od bebinih usta. Jedno povraćanje dnevno ne mora biti znak bolesti, ali ako beba povraća dva ili više puta, odmah se treba obratiti pedijatru. Postoji mnogo uzroka povraćanja, a potreba za medicinskom intervencijom se može javiti vrlo brzo ako je povraćanje uporno. Nemojte primenjivati nikakve terapijkse postupke ! Najvažnije je da bebu odmah odnesete na pregled !

Podeli:

Komentari

 1. ana says:

  Beba je rodjena s35tj 1300 gr sad ima 5 mj i 3300gr hranjena je na sondu otpustena kuci i mi je tako hranimo kako nauciti bebu jesti bez sonde probamo na bocicu ali nezna pedijatar nam nista nezna reci kome da se obratimo za pomoc

  • MojPedijatar says:

   Tu vam mora pomoći pedijatar – gastroenterolog. Prvo se mora obaviti pregled pa će stručnjak za ovaj problem isplanirati dalje korake.

  • Azra says:

   Ana kako ti je beba? Mi imamo problem sa stalnim bljuckanjem elem kad je nahranim ispravim da podrigne najcesce se to desava uvece kad u toku dojenja beba zaspi i ne podrigne i pored sat vremena strpljivog cekanja… za sledeci obrok zna da bljucne usireno mleko.. u manjoj kolicini… nekad nam se desava meni se cini kod prejedanja da beba bljucka tecno mleko normalno. Zanima me da li je normalno da beba bljucne usireno mleko i to dosta cesto nekad se desi i do 3-4 puta na dan? I da li je normalno, danas odmah nakon oboka cim sam je ispravila beba je izbacila malo vecu kolicinu normalnog tecnog mleka da li je normalno to obzirom da nije podrignula posle proslog obroka. I da napomenem bebi su svi rezultati sto se tice krvi i urina uredu cak joj je i radjen ultrazvuk abdomena gde je bilo sve uredu.

 2. Ivana says:

  Moja beba je stara 23 dana ,desilo joj se do sada mozda 3-4 puta da povrati u mlazu. Nije bljuckanje u pitanju vec bas povracanje. Da li imam razloga za brigu? Imamo problem i oko uspavljivanja,bas se tesko uspava a preko dana kada zaspi samo sr vrti,ima gasove,nemirno spava. Da li su mozda grcici razlog?

 3. Edelvajs says:

  Postovani, beba od 6 meseci stuca svaki put kada se glasno smeje, molim Vas za odgovor dali je ovo prolazno jer sam zabrinuta.Hvala puno

 4. Marina says:

  Poštovani. Moj sin ima 2 meseca. Od rođenja povremeno (pretežno ujutro i navečer) kašljuca tj više kao da krklja (zvuči kao da su mu puna pluća) a sad je počeo i dok sisa. Patronažna sestra nas je 5 dana po rođenju slala u bolnicu zbog toga na kontrolu. Pedijatar nam je rekao da je to refluks želudca, da vraća mleko koje se zaglavi u kanalima grla i nosa i da je to normalno zbog bebinog halapljivog sisanja. Išli smo i kod drugog pedijatra da čujemi još jedno mišljenje i on je potvrdio isto što i prvi. Pluća su uvek čista a preporuka je bila da čistimo nosić sa fiziološkim rastvorom. Inače bebac sisa i lepo napreduje po kilaži (porođajna kilaža je bila 3800g a sad ima 5200g). Da li je normalno to kašljucanje (krkljanje) i kako možemo na to delovati? I kad će to prestati? Hvala.

  • MojPedijatar says:

   Kad beba ovako lepo napreduje – nema razloga za brigu.

   Da se drzi uspravno posle obroka bar 15 minuta, a nosić da se ispira fiziološkim rastvorom

 5. Aleksandar says:

  Imamo bebu 19 dana ima sada,imali smo prevremeni porodjej u 8 mesecu,interesiuje me dali je normalno da krklja kad zavrsi obrok i jos uvek smo na NAN mleko u prahu ?

  • MojPedijatar says:

   Drzite bebu bar 10 do 15 minuta uspravno posle obroka. Ako lepo dobija u težini – nema razloga za brigu.

 6. Tijana says:

  Beba mi je sad napunila dva meseca i nakon svakog obroka ona bljucne mleko koje je popila. Drzim je i po pola sata na ramenu i podrigne i opet isto!cak nekad podrigne i po 2,3. Puta. Zanima me sta bi to moglo da bude? Da li da menjamo dohranu mozda? Ona je na bebilac u i popije po 90 ml po obroku. Hvala!

  • MojPedijatar says:

   Najvažnije je kako beba napreduje!

   Ako lepo dobija na težini – SVE što treba da se radi je da se beba drži 15 minuta uspravno – posle obroka.

   Ako NE napreduje kako treba – OBAVEZAN je pregled kod Vašeg pedijatra uz uvođenje AR (anti-refluks) formule.

 7. Vesna says:

  Moja cerka bljucka stalno. Nekad samo vodicu, nekad usireno mleko, a nekad posle hranjenja samo vrati. Bila je na pocetku na humani, sada koristimo aptamil. Ima i grceve, place kad ispusta gasove. Desi se posle cetiri sata od hranjenja da bljucka. Kaki na dva ili tri dana zeleno na pocetku i tvrdo, a posle zuto i mekano. Lepo napreduje za sada. A podriguje kao stokilas posle piva. Takodje i stuca cesto. Od kako je na aptamilu povracaj mleka joj smrdi na kiselo, a takodje joj smrdi i iz usta. Imate li neki savet?

  • MojPedijatar says:

   Sve dok beba lepo napreduje – samo je treba držati uspravljenu 15-tak minuta posle obroka

Strana 1 od 812345>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA