Bljuckanje, štucanje, halapljivo sisanje…

Fiziologija novorođenčeta je potpuno drugačija u odnosu na starije dete i odraslu osobu. U ishrani beba ima mnogo normalnih pojava koje roditeljima stvaraju dilemu da li se radi o znacima neke bolesti.

bljuckanje, stucanje

Šta je to bljuckanje?

 

Na kraju jednjaka, pred ulazom u želudac, nalazi se kružni mišić (sfinkter) koji ne dozvoljava da se mleko iz želuca tokom varenja vraća unazad. Kod beba je normalno ovaj sfinkter labaviji, što dovodi do vraćanja manjih količina mleka iz želuca u usta i u spoljnu sredinu. Značajno je da se radi o manjim porcijama mleka, a ne o celom obroku. Bljuckanje je normalna pojava kod preko 90% novorođenčadi. Osim što posmatranjem zaključujemo da li je u pitanju bljuckanje ili povraćanje, jedan od dokaza da je bljuckanje u pitanju je i uredno napredovanje bebe (150-200 g nedeljno). Ako beba ne napreduje onda to znači da se izbacuju veće količine mleka, odnosno ukupna količina popijenog mleka je manja od potrebne za napredovanje. Ovo je, svakako, trenutak kada treba otići na pregled kod pedijatra.

Kakav režim se sprovodi kod bljuckanja?

 

Postoje standardna pravila vezana za ishranu bebe koja između ostalog doprinose da beba manje bljucka. Uobičajeno je držanje bebe preko ramena 15-ak minuta posle obroka. Tada beba podrigne, odnosno izbaci višak vazduha. Treba obratiti pažnju i na položaj bebe u krevecu. Glava treba da je u istoj ravni kao i stomak. Pelene (pogotovo ako se stavlja i švedska), mogu da uzdignu donji deo tela, tako da se glava nalazi niže od stomaka. Ovakav položaj ne odgovara ni jednoj bebi. U tom slučaju treba dušek na kome beba leži lako iskositi (podići), tako da su glava i stomak u istoj ravni. Kod beba koje mnogo bljuckaju, glava treba da bude lako iznad stomaka prilikom ležanja.

Kako prepoznati povraćanje i kako postupiti ?

 

Povraćanje se od bljuckanja razlikuje po tome što beba izbacuje ceo obrok mleka. Kod bljuckanja se manja količina mleka izaci neposredno pored usta, a kod povraćanja znatno dalje od bebinih usta. Jedno povraćanje dnevno ne mora biti znak bolesti, ali ako beba povraća dva ili više puta, odmah se treba obratiti pedijatru. Postoji mnogo uzroka povraćanja, a potreba za medicinskom intervencijom se može javiti vrlo brzo ako je povraćanje uporno. Nemojte primenjivati nikakve terapijkse postupke ! Najvažnije je da bebu odmah odnesete na pregled !

Podeli:

Komentari

 1. Danijela says:

  Koliko puta je normalno da beba bljucne nakon podoja? Ima 10 dana i nekad bljucka 3-4 puta nakon sto je nahranim.

 2. Milica says:

  Moja beba ima 22 dana i od Skora je pocela sa izbacuje vece kolicine mleka, nakon podoja. Meni se cini da lepo napreduje, ne izgleda bolesno, u mislim da ne izbacuje citav obrok. Sta to moze biti.

 3. Zorica says:

  Zdravo, moja beba je stara mesec i po dana, danas je bljuckao skoro nakon svakog sisanja, ali me brine sto je posle jednog podoja bljuckao i nakon sat vremena.. slabo je i spavao. Da li mozda moze uzrok tome da bude ako mu je stomacic malo ozebao, razmisljala sam da zagrejem malo pelenu pa da mu stavim na stomacic. Sta vi mislite o tome? Inace nije prvi put da nekad bljucne nakon podoja, jer halapljivo sisa, ali danas je bas drugacije

 4. Natasa says:

  Mojabeba je stara 9 dana. Skoro posle svakog obroka izbaci odredjenukolicinu mleka. Nekad i po vise puta. Desi ae da i dva sata pisle podoja vrati usireno mleko. Inace lepi jede, ali je halapljiva i dosta stuca. Brine me to cesto vracanje hrane.

 5. Dejana Djordjevic says:

  Poslala sam vec pitanje ali sam zaboravila da je dete imalo po licu i usima stafilokoku. Od nje je kasljala, ali je pila antibiotik i mazala sam kreme. To je proslo. Sada me je strah da nije sve ovo od ove bakterije ili je nesto drugo.

 6. Goca Panic says:

  Beba ima mesec ipo dana, prestala je da sisa pre 5 dana..koristimo Aptamil…danas mnoogo bljucka i slabo spava, skoro nikako jer je budi podrigivanje i bljuckanje…
  Sta li to moze biti?
  Misli, da nije mozda malo prehladila stomacic..?
  Upravo je zaspala, ususkala je u cebence, nosala…
  Hvala vam unapred

 7. Gorana Matovic says:

  Poštovani,
  Imam bebu staru 5 nedelja. Sinoc je, posle hranjenja, krenula da bljucne bas u momentu kada sam je ja podizala da podrigne. Obicno je podizem okrenutu sa strane, ali sinoc sam je podigla iz polozaja sa ledja i glavica joj nije bila okrenuta na stranu. Zagrcnula se i rekla bih da se sadrzaj bljuckanja vratio. Da li to moze da bude opasno? Da li taj sadrzaj moze da dodje u pluca? Da li je potrebno da je vodim kod lekara?

  Hvala najlepse

Strana 8 od 9<<<56789>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA