Azijske metode za jačanje duha i tela

Da bi ste obezbedili da vaše telo i vaš duh budu u odličnoj formi, možete iskoristiti neke od mnogobrojnih drevnih azijskih metoda.

Sigurno vam je poznato da su ishrana i način života kod većine azijatskih naroda kud i kamo blagotvorniji nego kod nas, a u milenijumima staroj kulturi Dalekog istoka primenjuju se mnoga pravila za jačanje duha i tela koja vam na jednostavan, ali i jako efikasan način mogu pomoći da održite vitkost i dobru formu.  Predstavljamo vam najefikasnije metode za jačanje duha i tela koje se hiljadama godina unazad primenjuju u dalekoistočnim zemljama.

Da smanjite kilažu – konzumirajte zeleni čaj

Šoljica toplog čaja popivena u prijatnom ambijentu pomoći će vam da se opustite. A jedna od najblagotvornijih vrsta čajeva zeleni čaj. Mnoga naučna istraživanja dokazala su da flavonoidi i drugi antioksidanti kojima je ovaj čaj bogat, štite ćelije od uticaja slobodnih radikala i na taj način sprečavaju razvoj ćelija tumora. Polifenoli iz zelenog čaja, osim što imaju antikancerogeno dejstvo, takođe podstiči sagorevanje masnih naslaga u organizmu, zbog čega je zeleni čaj prirodno efikasno sredstvo za mršavljenje.

Kako pravilno pripremiti zeleni čaj

Jednu kafenu kašičicu suvih listova zelenog čaja prelijte šoljom vruće vode, zagrejane na 60 do 80 stepeni. Ako želite da čaj bude jači i tako da iskoristite njegova umirujuća svojstva, poklopite šolju i ostavite da odstoji 3-5 minuta, pa procedite. Dnevna doza zelenog čaja nije ograničena, tako da slobodno možete da pijete i više šoljica u toku jednog dana.

Akupresura – pokreće telo

Prema drevnom kineskom učenju, ljudsko telo se sastoji od velikog broja tačaka kroz koje teče životna energija. Ako na ove tačke delujemo pritiskom (akupresurom) sprečavamo blokadu životne energije, a njeni regulativni impulsi jačaju naše telo i duh.

Akupresura na tačkama iza uha, koju treba primenjivati po 1-2 minuta svakog jutra i večeri, poboljšava opšte stanje ljudskog organizma, a već nakon 30 dana bićete aktivniji i uravnoteženiji. Akupresurne tačke nalaze se direktno iza ušne resice. Za njihovu akupresuru koristite srednji prst i kažiprst. Držeći ova dva prsta u ispruženom položaju povlačite ih od uha do mesta gde počinje kosa. Rezultati sigurno neće izostati.

Masaže

Istočnjački narodi poznati su po svojim masažama.

Da bi vaša koža bila ružičasta i sveža, neophodna je dobra prokrvljenost u organizmu. Žene sa Dalekog istoka koriste četku od prirodne dlake za masažu tela. Tretman primenjuju bar jednom dnevno, i  on traje svega desetak minuta. Četkom se laganim kružnim pokretima masiraju najpre periferni delovi i ide se ka srčanom mišiću. Dakle, masiraju se stopala pa prema bokovima i zadnjici, odnosno od šaka do ramena i ključne kosti, ili od donjeg dela leđa do lopatica i od donjeg dela stomaka do vrata. Masaža četkom od prirodne dlake podstiče regeneraciju ćelija kože, cirkulaciju i snabdeva organizama dodatnom energijom.

Japanci imaju svoju šijatsu masažu, zasnovanu na drevnoj kineskoj medicini. Šijatsu masaža doprinosi pravilnoj raspdeli energije u organizmu, podstiče prokrvljenost, opušta leđne i vratne mišiće, eliminište stres.

Na sreću, ako živite u većem gradu, ovakvi i slični tretmani biće vam dostupni u brojnim ordinacijama. Bilo da vam je potrebna masaža Novi Sad, Beograd, Niš ili neki drugi veći grad, možete lako pronaći profesionalnog masera koji primenjuje raznovrsne tretmane, a mnoge od tih masaža potiču upravo sa Dalekog istoka.

Održite vitalnost uz pomoć morskih algi

Morske smeđe alge trakastog oblika koje imaju široku primenu u japanskoj i kineskoj kuhinji sprečavaju starenje. Ovo morsko povrće bogato je belančevinama, magnezijumom, manganom, jodom, gvožđem, bakrom, kalcijumom, a takođe sadrži i značajne količine vitamina B i folne kiseline.

Zbog ovakvog bogatstva korisnih sastojaka, alge podstiču metabolizam, jačaju nerve, kosti i mišiće, regulišu krvni pritisak i obezbeđuju psihičku uravnoteženost. Takođe, smeđe alge čiste organizma od toksina.

Kod nas se obično mogu nabaviti sušene alge kombu, nori i vakame. Pre upotrebe sušene alge se stavljaju u vodu da bi omekšale, a zatim se seckaju i koriste uglavnom kao dodatak za supu ili za salate.

Šitake pečurke za jači imunitet

Rezultati brojnih istraživanja pokazuju da su žene iz azijskih zemalja najmanje izložene riziku od kancerogenih bolesti. Osnovni razlog za to je način ishrane. Šitake su prirodni rudnik cinka i polisaharida koji podstiču jačanje imuniteta. Pored toga, vitamin B iz šitaki blagotvorno deluje na nervni sistem i mišiće i podstiče lučenje hormona sreće.

Šitake pečurke se mogu pripremati na razne načine, a najčešće se konzumiraju pečene ili kao prilog glavnom jelu. Kod nas se mogu kupiti suve ili šitake u prahu, koji je odličan kao začin za supe, čorbice ili kao preliv za salatu (ako se pomeša sa jestivim uljem).

Ritual jutarnjeg buđenja

Prema istočnjačkim shvatanjima, jutarnji ritual ustajanja iz kreveta je veoma važan za ljudsko zdravlje. Ako naglo ustanemo, podstičemo rast krvnog pritiska,  što će nam oduzeti snagu neophodnu za normalno funkcionisanje tokom dana. Zato u azijskim zemljama postoji ritual jutarnjeg buđenja uz energetsku masažu. Dok ste još u ležećem položaju, dobro se protegnite, a zatim zauzmite sedeći položaj i protegnite se još jednom. Nakon toga, dlanovima ruku izmasirajte lice jedan do dva minuta, a kožu glave masirajte vrhovima prstiju.

Ovo je odličan način da podstaknete razmenu materija i protok krvi, što će vam obezbediti dovoljno snage i energije za dan koji je pred vama.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA